AB ülkeleri, Suriyeli mültecileri göndermenin yollarını tartıştı

AB ülkeleri, Suriyeli mültecileri göndermenin yollarını tartıştı
Avrupa Birliği üyeleri, Suriyeli mültecilerin ülkelerine "gönüllü geri dönüşünü" artırmanın yollarını konuştu. Bu konudaki görüşmelerin sürmesi bekleniyor.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bugün, tartışmalı bir fikir olan Suriyeli mültecilerin ülkelerine 'gönüllü geri dönüşünü' artırmanın yollarını konuştu.

Euronews Türkçe'nin haberine göre bazı diplomatlar, büyükelçiler arasındaki görüşmelerin AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten Macaristan tarafından desteklendiğini ve Avrupa Komisyonu tarafından sunulan bir belgeye dayandığını söyledi.

Belgede, AB'nin Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün desteklenmesinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) oynadığı rol vurgulanıyordu. İddiaya göre bu geri dönüşler tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleşecek. Geri göndermeme ilkesi, yetkililerin göçmenleri zulüm, işkence ya da başka türlü kötü muameleye maruz kalabilecekleri ülkelere sınır dışı etmelerini yasaklamakta.

GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Üye devletler arasındaki görüşmelerin önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor ve görünürde hemen bir ilerleme kaydedilmesi beklenmiyor. Ancak bu tartışmanın yapılıyor olması, tartışmalı konunun ele alınması yönünde artan bir siyasi istekliliğe işaret ediyor.

Bu ayın başlarında AB liderleri göç yönetimine yönelik daha sert bir yaklaşımı onaylamış ve Komisyon'u 'dış kaynak kullanımı' projelerini araştırmak ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 'güvenli üçüncü ülkeler' kavramını gözden geçirmekle görevlendirmişti.

Brüksel'deki zirvenin gündem maddelerinden biri de Suriye'ydi. Liderler sonuç bildirgesinde "AB Konseyi, UNHCR tarafından tanımlandığı üzere, Suriyeli mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönüşleri için gerekli koşulların sağlanması ihtiyacını bir kez daha teyit eder" denildi.

Temmuzda İtalya ve Avusturya, sekiz üye devletin ortak mektubuna öncülük ederek, AB'nin Suriye stratejisinin 'daha aktif, sonuç odaklı ve operasyonel' olmasını talep etmişti.

Bloğun diplomatik kolu olan Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS), İtalya'nın temel taleplerinden biri olan Suriye için özel bir temsilci atamayı düşündüğünü doğruladı. (Kaynak)

Öne Çıkanlar