Abbas'ın tek başına başbakan atamasına Filistin Direnişi'nden tepki: Dışlamanın pekiştirilmesi, bölünmenin derinleştirilmesi

Abbas'ın tek başına başbakan atamasına Filistin Direnişi'nden tepki: Dışlamanın pekiştirilmesi, bölünmenin derinleştirilmesi
Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Ulusal Girişimi ortak açıklama yaparak, Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ın kimseye danışmadan başbakan atamasını eleştirdi.

Artı Gerçek - ABD yönetiminin İsrail'in savaşı bitirmesi sonrası Gazze'nin idaresini Filistin Yönetimi'ne bırakma planı çerçevesinde reform talepleri doğrultusunda Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın gerçekleştirdiği hükümet değişikliği, Filistin Direnişi'nin tepkisini çekti. Filistinli direniş örgütleri, ulusal uzlaşı olmadan hükümet kurulmasını "dışlama politikasının güçlendirilmesi" olarak nitelendirdi.

Abbas'ın geçen ay istifa eden Muhammed Iştiyye'nin yerine Başbakan Yardımcısı ve Filistin Yatırım Fonu Başkanı Muhammed Mustafa'yı yeni Başbakan olarak ataması sonrası, Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Ulusal Girişimi ortak açıklama yaptı.

'ULUSAL MUTABAKAT OLMADAN BİREYSEL KARARLAR ALMAK'

Ortak açıklamada, Abbas'ın Filistinli örgütlerle uzlaşı aramadan tek başına başbakan seçmesinin, Gazze'deki savaş devam ederken farklılıkları daha da kötüleştirebileceği uyarısı yapıldı.

"Bireysel kararlar almak ve ulusal mutabakat olmadan yeni hükümet kurmak gibi içi boş resmi adımlar atmak, dışlama politikasının pekiştirilmesi ve bölünmenin derinleştirilmesidir" denilen ortak açıklamada, "Bu adımlar, Filistin Yönetimi ile Filistin halkı, onun endişeleri ve arzuları arasında büyük bir uçurum olduğunu gösteriyor" eleştirisi getirildi.

YENİDEN YAPILANMA VE REFORM GÖREVİ

11 maddelik planla yeni hükümetin görev süresi boyunca gerçekleştirmeye çalışması gereken bir dizi reform ve hedefi sıralayan Abbas, yeni başbakanı, Gazze Şeridi'ndeki yardım çabalarına ve yeniden yapılanmaya liderlik etmek ve işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin Yönetimi kurumlarında reform yapmakla görevlendirdi.

'ABBAS'IN BASKILARI SAVUŞTURMA HAMLESİ'

Al Mayadeen'e konuşan resmi bir kaynak, hükümet değişikliğinin, Filistin Yönetimi'nin bölge ülkeleri, uluslararası toplum ve ABD'den gelen baskılar karşısında, Abbas tarafından atılan önleyici bir adım olduğunu söyledi.

MOSKOVA TOPLANTISINDAKİ BİRLİK BERABERLİK AÇIKLAMASINDAN SONRA

Bu ayın başında Rusya'nın Moskova'da düzenlediği Filistinli gruplar arası ğç günlük toplantıya Abbas'ın Fetih'i de Hamas da katılmıştı. Toplantı bitiminde yapılan açıklamada "birlik ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) şemsiyesi altında birleşmeye yönelik diyalog çabasına" vurgu yapılmıştı.

BAŞBAKAN MUSTAFA: GAZZE OLMADAN DEVLET OLMAZ

Filistin Yönetimi Başkanı'nın yakın müttefiki ve önde gelen işadamı Mustafa, Filistin haber ajansı WAFA'ya göre Abbas'a gönderdiği mektupta 19. hükümeti kurma görevini kabul etti. Mektubunda Gazze vurgusu yapan Mustafa, Gazze Şeridi'ndeki halkın acılarını dindirmek için çalışacağını belirtti.

"Gazze olmadan devlet olmaz, Gazze'de de Kudüs ve Batı Şeria'dan uzak bir devlet olmaz" diyen Mustafa, "Filistin halkının maruz kaldığı saldırılar, daha fazla çaba gösterilmesini, safların birleştirilmesini, Arap ve uluslararası alanda çalışmaların sürdürülmesini gerektiriyor" diye ekledi. (Al Mayadeen, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar