ABD'den Kiev Büyükelçiliği talimatı

ABD'den Kiev Büyükelçiliği talimatı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile artan gerilim üzerine Ukrayna'ya yönelik seyahat uyarısı yayınladı ve Kiev Büyükelçiliği personelinin ailelerine de ayrılma talimatı verdi.

Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'daki büyükelçilik personelinin ailelerine bölgede artan gerilim gerekçesiyle ülkeyi terk etmeleri talimatı verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmayan personelinin de ülkeden ayrılmasına izin verirken, Ukrayna'daki ABD vatandaşlarından da benzer bir seçeneği düşünmesini istedi. Yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli bir askeri harekat planladığına dair haberler olduğu kaydedildi. Bölgede güvenlik koşullarının "öngörülemez ve kısa sürede kötüleşebilecek olduğu" da ifade edildi.

NATO da sınırdaki Rus hareketliliği nedeniyle Avrupa'da yeni bir çatışma riski nedeniyle uyarıda bulundu.

Ukrayna sınırına 100 bin kişilik askeri birliklerini konuşlandıran Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığına yönelik iddiaları yalanlamıştı.

ABD başta olmak üzere NATO ülkeleri, Rusya'nın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukrayna'nın NATO üyesi yapılmasına Rusya karşı çıkıyor. Son aylarda yaşanan diplomasi trafiği ve liderlerin görüşmeleri de bugüne kadar sonuçsuz kalırken, iki ülkenin sınırındaki gerilim de arttı.

Batılı ülkeler Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakından sonra bir kez daha Ukrayna'ya işgal başlatabileceğini iddia ederek Ukrayna'ya askeri desteğe başladı.

ABD ve İngiltere dahil olmak üzere birçok ülke de Ukrayna'ya mühimmat ve askeri birlik gönderildi.

ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri mühimmat yardımının ilk sevkiyatı ise dün Kiev'e ulaştı.

Birleşik Krallık da geçen hafta başında yaptığı açıklamada savunma silahları ve eğitim için fazladan asker gönderdiğini duyurdu. Pek çok NATO müttefiki ülke de Ukrayna'ya askeri mühimmat ya da askeri birlik gönderiyor.

2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlanmıştı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar gelmişti.

Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı.

Kriz 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etmiş, yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetmişti.



 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar