ABD ile anlaşma yapıp Avustralya'ya dönen Assange, ilk kez 'özgür bir adam' olarak eşini öptü

ABD ile anlaşma yapıp Avustralya'ya dönen Assange, ilk kez 'özgür bir adam' olarak eşini öptü
ABD'nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu, anlaşma yapıp 'ABD casusluk yasasını ihlal suçunu' kabul ederek özgür kalmasının ardından ülkesine döndü. Avustralya, Assange'ı coşkuyla karşıladı.

Artı Gerçek - WikiLeaks kurucusu Julian Assange, son 5 yılını Britanya'da yüksek güvenlikli hapishanede geçirdiği 14 yıllık hukuk mücadelesini sonlandıran anlaşmayla "ABD casusluk yasasını ihlal etme suçunu" kabul etmesinin ardından, 'özgür' bir insan olarak ülkesi Avustralya'ya ayak bastı.

Canberra havaalanına özel jetle inen WikiLeaks kurucusunu coşkulu bir kalabalık tezahüratlarla karşıladı. Medyaya el sallayan Assange, eşi Stella'yı tutkuyla sarılıp öptü ve havaya kaldırdı.

Çift, Assange'ın Britanya'daki hapis yıllarından önce sığındığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ndeki 7 yıllık döneminde birlikte olmaya başlamış ve iki çocuk yapmıştı.

BABASI: NİHAYET SIRADAN BİR İNSAN GİBİ YAŞAYABİLECEK

Assange'ın hukuk ekibiyle birlikte terminal binasına girmeden önce babasına sarılması da görüntülendi. Reuters'e konuşan baba John Shipton, "Julian'ın Avustralya'ya gelip ailesini düzenli olarak görmesi ve hayattaki sıradan şeyleri yapmasına paha biçilmez. Sıradan olanın güzelliği hayatın özüdür" dedi.

'AVUSTRALYA'NIN ÇABALARINA ÖVERKEN ÇOK CÖMERT DAVRANDI'

Wikileaks kurucusunun serbest bırakılması için yıllardır kulis yapan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Assange'la uçağı indikten sonra telefonda görüştüğünü söyledi. Çok sıcak bir görüşme yaptıklarını belirten Albanese, "Avustralya hükümetinin çabalarına övgüde bulunurken çok cömert davrandı. Avustralya hükümeti Avustralya vatandaşlarının yanındadır, bizim yaptığımız da budur" diye konuştu.

'HİÇ HÜKÜM GİYMEDEN SERBEST BIRAKILMASINI TERCİH EDERDİK'

Avustralya yerel siyasetinin önde gelen ismi Adrian McRae, Avustralyalıların WikiLeaks kurucusunun tüm suçlamaların kaldırılmasıyla serbest bırakılmış olmasını tercih edeceğini belirtti. "Julian'ı evimizde karşılarken, uzun yıllardır ilk defa Avustralya halkı olarak birleşmiş durumdayız" vurgusunu yapan McRae, "Elbette, onun hiçbir hüküm giymeden serbest bırakılmasını tercih ederdik, ancak son 14 yılda gösterdiği fedakarlık, çoğumuzun omuzlayabileceğinden çok daha fazla oldu" dedi.

ABD'NİN SAVAŞ SUÇLARINA DAİR BELGELERİ YAYIMLAMANIN BEDELİ

3 Temmuz 1971 Avustralya doğumlu Assange 2006 yılında anonim kaynaklardan elde edilen gizli bilgileri yayımlama konusunda uzmanlaşmış internet sitesi WikiLeaks’i kurdu. 2010 yılında WikiLeaks, ABD dışişleri ve savunma bakanlıklarının diplomatik yazışmaları ile Irak ve Afganistan’daki askeri operasyonlara ilişkin bilgileri kamuya açıkladığında, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar gözler önüne serildi.

Aynı yıl ABD, Assange hakkında 1917 tarihli, en ağır ceza olarak idam öngören Casusluk Yasası’nı ihlal şüphesiyle soruşturma açıp 14 yıllık kovalamaca ve zorbalığı başlattı. Buna rağmen WikiLeaks, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) yabancı liderlerin telefon görüşmelerini dinlemesine dair belgeler, 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton'ın kampının yazışmaları gibi gizli tutulan bilgilerle ilgili yayınlarını uzun zaman sürdürdü. (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar