ABD Tayvan'a 619 milyon dolarlık silah satışını onayladı
ABD, Çin ile Tayvan arasındaki gerginliğe yeni bir boyut kazandıracak 619 milyon dolarlık silah satış anlaşmasını onayladığını duyurdu. Pentagon, anlaşmayla Tayvan ordusunun ABD ordusu ile eşgüdümünün artacağını söyledi.
Artı Gerçek - ABD, Tayvan'a F-16 filosu için mühimmat da içerecek 619 milyon dolarlık (Yaklaşık 11 milyar 761 milyon Türk Lirası) silah satışını onayladı. Söz konusu kararın, Tayvan üzerinde hak iddia eden Çin ile ABD arasındaki gerginliği perçinlemesi bekleniyor.
ABD Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Tayvan'a 200 uçaksavar Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füze (AMRAAM) ve karadaki radar istasyonlarını vurma yeteneğine sahip 100 AGM-88B HARM füzesini içeren potansiyel silah ve mühimmat satışının onaylandığı belirtildi. Açıklamada, "Onaylanan satış, alıcının hava sahası savunmasını, bölgesel güvenliğini ve ABD ile birlikte çalışabilirliğini sağlama kabiliyetine katkıda bulunacaktır" denildi.
SATIŞLAR ÇİN'İN YAPTIRIM UYGULADIĞI ABD'Lİ ŞİRKETLERDEN YAPILACAK
Tayvan Savunma Bakanlığı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada füzelerin, "Çin ordusundan gelen tehditler ve provokasyonlarla başa çıkmak için hava sahasını etkin bir şekilde savunmaya yardımcı olacağını ve savunma stoklarını artıracağını" söyledi. Açıklamada, silah satışlarının daha önce Tayvan'a silah sattıkları için Çin'in yaptırım uyguladığı Raytheon Technologies ve Locheed Martin adlı şirketlerden yapılacağı belirtildi.
Tayvan Savunma Bakanlığı ayrıca Tayvan'ın ilan ettiği hava savunma tanımlama bölgesinde (ADIZ) son 24 saat içinde 21 Çin uçağının tespit edildiğini duyurdu.
ÇİN SATIŞA KARŞI ÇIKIYOR
Çin Dışişleri Bakanlığı ise, planlanan satışa 'kesinlikle' karşı çıktıklarını belirterek, ABD'nin Tayvan'a silah satışını ve askeri temaslarını durdurması gerektiğini vurguladı. Pekin, son üç yıldır Tayvan üzerindeki egemenlik iddialarıyla beraber bölgedeki askeri faaliyetlerinde de artışa gitti.
Pekin, "Tek Çin İlkesi"ni vurgulayarak Çin İç Savaşı'nın ardından adaya kaçan milliyetçilerin kurduğu Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.
PELOSI'NİN ZİYARETİ HAFIZALARDA
Tayvan ve Çin arasındaki diplomatik ilişkiler son aylarda ciddi şekilde gerilmişti. Ağustos ayında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nacy Pelosi'nin adayı 25 yıl sonra ziyaret eden ilk Temsilciler Başkanı olmasının ardından Çin Tayvan Boğazı'nda şu ana kadarki en büyük askeri tatbikatını yapmıştı. Yedi gün süren tatbikatlar adanın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü. (DIŞ HABERLER)
Tayvan: 71 Çin savaş uçağı ve SİHA'sı Tayvan hava savunma tanımlama bölgesine girdi
ABD Dışişleri Bakanı: Çin, Tayvan ile birleşmeyi çok daha hızlı bir takvime koydu