ABD ve İsrail'in Gazze'de 'Hamas sonrası' için planı ortaya çıktı
Artı Gerçek - İsrail ordusu Gazze'deki saldırının hedefini "Hamas yönetimini devirmek" olarak açıklarken, bu amaca ulaşılması halinde bölge için nasıl bir gelecek öngörüldüğü sorusunun yanıtı hâlâ belirsiz. Bloomberg haber ajansına konuşan yetkililer ise İsrail ve ABD'nin, Gazze'de çok uluslu bir barış gücü senaryosunu ele aldığını ileri sürdü.
İLK SEÇENEK: BATI DESTEKLİ ARAP BARIŞ GÜCÜ
Söz konusu barış gücünde ABD, İngiltere, Almanya ve Fransız askerlerinin yer alabileceği iddia edilen haberde şu ifadeler kullanıldı: "Seçeneklerden biri, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransız askerlerinin destek vereceği bir şekilde, Gazze'nin denetimini geçici olarak bölge ülkelerine vermek. İdeal olarak bu, Suudi Arabistan veya Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkelerinden temsilcileri kapsayacak."
1979 FORMÜLÜ DE MASADA
İlgili görüşmeler hakkında bilgi sahibi olduğu belirtilen kaynaklar, Gazze'nin geleceği için ikinci bir seçenek olarak, 1979 tarihli Mısır-İsrail barış anlaşmasındaki modele dayalı bir barış gücünün ele alındığını söyledi. Habere göre İsrail hükümeti, 1979'da Sina Yarımadası'nda uygulanan çok uluslu güç ve gözlemci formülünü "dikkate alınmaya değer" buluyor.
İSRAİL 'BM' SENARYOSUNA SOĞUK
Üçüncü bir seçeneğin ise Gazze'yi geçici olarak Birleşmiş Milletler'in (BM) denetimine bırakmak olarak değerlendirildiği belirtildi. Bloomberg, bu seçeneğin "uygulaması zor" görülmesş nedeniyle İsrailli yetkililer tarafından tercih edilmediğini yazdı.
Haberde, "Hamas sonrası" senaryolara ilişkin görüşmelerin henüz ilk aşamalarında olduğu ve somut bir plan yapılmadığı da vurgulandı.
BLINKEN: STATÜKOYA DÖNÜLEMEZ, İSRAİL DE YÖNETMEYİ İSTEMİYOR
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Senato'daki bir oturumda yaptığı konuşmada, Gazze'nin geleceğine dair şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Hamas'ın Gazze'yi yönettiği statükoya dönemeyiz. Aynı zamanda - ve İsrailliler bunu kendileri söylüyor- Gazze'yi İsrail yönetmez veya kontrol edemez. Bu çerçevede, şu an bizim ve diğer ülkelerin çok yakından incelediği çok sayıda olası seçenek var."
TÜRKİYE GARANTÖRLÜK ÖNERMİŞTİ
Bloomberg'ün haberi akıllara, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ihtilafın ilk günlerinde ortaya attığı garantörlük teklifini getirdi. Fidan, "Buna Türkiye de dahil. İsrail için de başka ülkeler garantör olsunlar. Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)
İsrail ordusu, Gazze'deki kara harekâtının fotoğraflarını yayınladı
Gazze'de iletişim ve internet yeniden tamamen kesildi
Kızıldeniz'den İsrail'e düzenlenen saldırıları Husiler üstlendi
Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti
Refah Sınır Kapısı, yarın Gazze'deki ağır yaralılar için açılacak
İsrail'in bombaladığı Cebaliye Kampı'ndan görüntüler: En az 100 ölü
Kassam Tugayları Sözcüsü: Yabancı esirlerin bazıları bırakılacak