ABD yönetiminden 'Türkiye' sorusuna yanıt: 'Esad rejimiyle normalleşmeye karşıyız'

ABD yönetiminden 'Türkiye' sorusuna yanıt: 'Esad rejimiyle normalleşmeye karşıyız'
VOA'nın "Erdoğan'ın Esad yönetimiyle yakınlaşma çabalarına ilişkin Biden yönetiminin tutumunun ne olduğu" sorusunu yanıtlayan ABD'li yetkili, normalleşmeye karşı çıkmaya devam ettiklerini, SDG'ye desteği de sürdürdüklerini belirti.

Artı Gerçek - ABD'nin devlete bağlı uluslararası yayıncısı Voice of America (VOA), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şam'la normalleşme, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşme mesajlarıyla ilgili ne tutum aldığını Biden yönetimine sordu.

VOA’nın "Arap ülkeleri ile Suriye rejimi arasındaki normalleşme çabalarına karşı olan ABD yönetiminin Türkiye’nin Esad rejimiyle yakınlaşma çabalarıyla ilgili tutumunun ne olduğunu" sorması üzerine, Biden yönetiminden bir yetkili, "bu haberleri gördüklerini, bu konunun Ankara'ya sorulması gerektiğini, geçmişte de benzer haberler çıktığını, ama bunların bir sonucunun görülmediğini" söyledi.

ABD'DEN 'ÇATIŞMALARI SONLANDIRACAK SİYASİ ÇÖZÜM' ŞARTI

Yetkili, "Esad rejimiyle normalleşmeyi desteklemediklerini, Suriye’de çatışmaları sonlandıracak siyasi çözüme yönelik ilerleme olmadan rejimle ilişkileri normalleştirmeyeceklerini" belirtti. "Suriye rejimi ile ilişkiler yürüten" ülkeye, bu angajmanın Suriyelilerin insani, insan hakları ve güvenlik durumlarını iyileştirmek ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının hedeflerine ulaşmak için kullanma çağrısında bulunduklarını sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 18 Aralık 2015'te oy birliğiyle kabul ettiği 2254 sayılı karar, Suriye'de ateşkesi ve siyasi çözüm çağrısı yapıp siyasi geçiş süreci için yol haritası çizmişti.

ŞAM'IN ŞARTLARI

Erdoğan, son olarak BM Genel Kurulu için ABD'ye giderken, "Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz” demişti. Esad ise "Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi ve Suriye'deki terör örgütlerine desteği kesmesi halinde" zaten ilişkilerin kendiliğinden normale döneceğini söylüyor.

'BÖLGEDEN GERİ ÇEKİLMEDİK YA DA KOVULMADIK'

VOA'ya konuşan ABD'li yetkili, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Suriye'deki Kürtler Amerika'ya güvenmemeli" sözünün hatırlatılması ve Washington'ın Suriye'deki Kürtlere desteğinin akıbetinin sorulması üzerine, Suriye'de IŞİD'le mücadeleye ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dahil oradaki ortaklara desteğin sürdüğünü kaydetti.

ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri varlığıyla ilgili çıkan haberlere rağmen, bu bölgedeki güçlerini geri çekmediklerini ve bölgeden de kovulmadıklarını dile getiren yetkili, gelinen noktayı, "koalisyonun Irak'taki askeri misyonunu sona erdirmek ve IŞİD'in yeniden oluşmasını engellemek üzere ortaklarıyla çalışmaya devam ederek ikili güvenlik ortaklıklarına geçiş yapmak" diye izah etti.

SEZAR YASASI DEMOKLES'İN KILICI GİBİ

ABD ile müttefiklerinin 2011'de protestoların patlak verdiği ülkeye cihatçı ve silah yağdırarak yürüttüğü vekalet savaşının yaralarını hala saramayan Suriye, çok sıkı ABD yaptırımları yüzünden ekonomik krizden çıkamıyor. ABD'nin Suriye'ye sırasıyla 1979, 2003, 2004, 2005, 2012-2013'te getirdiği ağır yaptırımların çıtası, görevdeki Başkan Joe Biden'ın selefi Donald Trump'ın Haziran 2020'de çıkardığı Sezar Yasası'yla daha da yükseldi. Öncekilerden farklı olarak, Esad yönetimiyle ilişkileri olan veya ilişki geliştirmek isteyen ülkeleri ve şirketleri hedef alan Sezar yaptırımları yüzünden, Suriye'ye dışardan yatırım da yapılamıyor. (VOA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar