ABD'den Ankara-Şam yakınlaşmasına tepki: Desteklemiyoruz, zamanı değil
Artı Gerçek - Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra ilk kez üst düzey resmi temas kurulmasına ve normalleşme mesajları verilmesine ABD'den itiraz geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Suriye'de Beşar Esad yönetimi ile ilişkilerini ilerleten ülkeleri desteklemediklerini söyledi. Price, ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalışmaya devam edeceği mesajını da verdi.
ABD'li sözcüye, günlük basın toplantısında "Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki yakınlaşmaya" ilişkin yorumu ve bu durumun Suriye muhalefetini, SDG'yi ve 'terörle savaşı' olumsuz etkileyip etkilemeyeceği soruldu. Price "Anladığım kadarıyla bu, Suriye, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında üçlü bir temastı" diyerek şöyle devam etti:
'GADDAR DİKTATÖR ESAD' VURGUSU
"Söyleyebileceğim tek şey şu ki, bizim politikamız değişmedi. İlişkilerinin seviyesini yükselten veya gaddar diktatör Beşar Esad'a yeniden saygınlık kazandırmak için destek beyan eden ülkeleri desteklemiyoruz. Ülkelere, Suriye halkına zulmetmeye ve hayat kurtarıcı insani yardımları reddetmeye devam eden Esad rejiminin son 12 yıldaki acımasız insan hakları sicilini dikkatle göz önünde bulundurma çağrısında bulunuyoruz."
'MÜTTEFİKLER VE ORTAKLARLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
ABD Dışişleri Sözcüsü, Suriye'de 2254 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı uyarınca "Suriyelilerin liderliğinde ulaşılan bir siyasi çözümü" desteklediklerini söyledi. Sözcü, "Kalıcı bir siyasi çözüme ulaşılmasını sağlamak için müttefiklerimiz, ortaklarımız ve Birleşmiş Milletler ile çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'YE ANLATTIK' İMASI
Price, "Peki bu konuda Türkiye ile konuştunuz mu?" sorusuna yanıtında ise "Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza, şu an ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını, ilişkilerin seviyesini yükseltmenin zamanı olmadığını ve ülkelerin, Esad rejiminin son 12 yıldır kendi halkına yönelik korkunç insan hakları sicilini dikkate alması gerektiğini açıkça belirttik" dedi.
SIRA DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞMESİNDE Mİ?
Ankara-Şam hattında 11 yıl sonraki ilk resmi temas, Türkiye'nin yeni kara harekâtından söz ettiği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la normalleşme mesajları verdiği ve Türkiye'de seçim sürecine girilen bir dönemde gerçekleşmişti. Moskova'da Rusya'nın arabuluculuğunda yapılan görüşmenin ardından üçlü format kapsamındaki temasların süreceği vurgulanmıştı. Son olarak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ikinci görüşmenin, ocak ayının ikinci yarısında yapılacağını" söylemişti.
ÇAVUŞOĞLU 'ABD'NİN KARŞI OLDUĞUNU ANLIYORUZ' DEMİŞTİ
Çavuşoğlu'nun, "ABD ‘Neden görüşüyorsunuz’ demedi ama normalleşmeye karşı olduklarını anlıyoruz" demesi de dikkat çekmişti.
ÜÇLÜ MEKANİZMA ÖNERİSİNİ ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI
Türkiye bugüne dek Suriye'ye üç kara harekâtı düzenledi. İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı sonrasında iktidar kanadı dördüncü bir harekâta dair açıklamalarını tırmandırırken, böyle bir adıma hem ABD hem Rusya'dan itiraz gelmişti. Aynı süreçte Erdoğan, Şam yönetimiyle olası temaslara yeşil ışık yakmıştı. "Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz" diyen Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Moskova'nın arabuluculuğunda üçlü bir mekanizma teklifinde bulunduğunu açıklamıştı.
Erdoğan, savunma ve dışişleri bakanlarını biraraya gelmesi sonrası bir liderler buluşması yapılabileceğini de söylemişti. Esad ise bu açıklamalara yanıtında "Ankara ile görüşmelerin şu anda sadece istihbarat niteliğinde olduğunu" belirtip, "Suriye Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor" demişti. (DIŞ HABERLER)
Peş peşe iki toplantı: Rojava ve Moskova üçlüleri
HTŞ lideri Colani'den Türkiye'ye Suriye’de 'u dönüşü' suçlaması
İddia: Suriye tarafı, Moskova görüşmesinde YPG'ye karşı adım atmaya isteksizdi