AB'den Rusya'ya tepki: Tahıl anlaşmasını bitirmesini kınıyoruz

AB'den Rusya'ya tepki: Tahıl anlaşmasını bitirmesini kınıyoruz
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı bitirmesini kuvvetle kınadıklarını duyurdu. Von der Leyen kara bağlantılarıyla gıda ürünlerinin Ukrayna'dan taşınmaya devam edeceğini de söyledi.

Artı Gerçek- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın bugün süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımını durdurmasının ardından açıklama yaptı.

Rusya'nın anlaşmadan çekilmesini "insani iyiliğe inanmayan" bir davranış olarak niteleyen Von der Leyen, konuyla ilgili açıklamasında, "Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimini bitirmeye yönelik hareketini kuvvetle kınıyorum." ifadesini kullandı. AB'nin, dünyada zor durumda olanlar için gıda güvenliğini sağlamak üzere çalıştığını belirten Von der Leyen, birlik tarafından daha önce oluşturulan kara bağlantılarıyla gıda ürünlerinin Ukrayna'dan taşınmaya devam edeceğini kaydetti.

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell de Moskova'nın kararının haksız olduğunu ve Ukrayna ile yaşanan çatışmada gıdayı bir silah olarak kullandığını söyledi. Borrell, Güney ve Orta Amerika ülkeleriyle yapılan bir zirveye girerken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, dünya genelinde pek çok insan için sıkıntı yaratacak çok ciddi bir şey. Bu karar için Rusya'yı suçlamak zorundayım. Bu tamamen haksız, insanların açlığını silahlandırıyor" dedi

ALMANYA DA RUSYA'YA ÇAĞRI YAPTI

Almanya da Rusya'ya Ukrayna ile olan tahıl koridoru anlaşmasını uzatma çağrısı yaptı. Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Berlin'de yaptığı açıklamada, Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını uzatmasını ve mevcut anlaşmazlığı yoksul insanların sırtından yürütmemesini istediklerini belirtti. bHoffmann, bu tür anlaşmaların kısa süreyle sınırlı kalmamasının ve Ukrayna'nın uzun vadede tahıl ihraç etmesine izin verilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir de "Açlığın bir silah olarak kullanılmasına son verilmeli. (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'in, korkunç savaş çığırtkanlığı için bu dünyadaki yoksulların en yoksulu rehin alınıyor" ifadesini kullandı. Çiftçiler Birliği de anlaşmanın durdurulmasının ardından şu an için Almanya ve Avrupa pazarlarında herhangi bir darboğaz görmediklerini açıkladı. Alman medyasına konuşan Birlik yetkilisi Udo Hemmerling, "Tahıl, yağlı tohumlar ve gübrelerde uzun bir kesinti olursa, küresel tarım ticaretinde yine arz darboğazları ve fiyat artışları olabilir ancak Orta Avrupa'da, yerel hasat mevcut olduğu için herhangi bir darboğaz beklemiyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta ülkesinin kendi gıda ihracatı ve diğer önemli düzenlemelerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik sözlerin tutulmadığını söylemiş ve anlaşmadan çekilebileceklerinin sinyalini vermişti. Rusya aynı zamanda, tarımsal ödemeleri yapan Rosselkhozbank’ın küresel Swift sistemine yeniden bağlanmasını istiyordu.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da bugün Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini duyurmuştu. 17 Temmuz’da anlaşmanın süresinin dolduğuna işaret eden Peskov, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi" ifadesini kullanmıştı. Anlaşmanın durdurulmasının Ukrayna'nın suçlandığı Kırım Köprüsü'ne saldırıyla ilgisi olmadığına dikkati çeken Peskov, anlaşmanın yerine getirilmemesi halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından böyle bir kararın uygulanacağının daha önceden duyurulduğunu hatırlatmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Ria haber ajansına yaptığı açıklamada, "Rusya, anlaşmanın uzatılmasına itirazını bugün Türk ve Ukrayna tarafları ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine resmen bildirdi” ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Körfez ülkelerine ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin temennisinin anlaşmanın devam etmesi olduğunu açıklamıştı. Erdoğan "Bugün yapılan açıklamaya rağmen dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Ben de seyahatten döner dönmez Sayın Putin ile görüşeceğim. Kendisiyle Ağustos ayında Türkiye'de bir araya geldiğimizde tüm bu hususları konuşacağız. Ayrıca Rus tahıl ve gübresinin sevkinin önünün açılması için nasıl hareket edilmesi gerektiğini de istişare edeceğiz...Temenni ediyorum ki bir mesafe alırız ve aralık vermeden yolumuza devam ederiz. Belki Ağustos ayını beklemeden Sayın Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek adımlarımızı atarız" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar