Afgan liderler, Taliban'la müzakere için siyasi cephe oluşturacak
Halid Nur: Tarih, Afganistan'da kimsenin zorla yönetimde kalamayacağını gösterdi, bu imkansız.
Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinin uzun süre valiliğini yürüten Ata Muhammed Nur'un oğlu Halid Nur, bir grup Afgan liderin, Taliban örgütü ile görüşmeye hazır olduğunu, yeni kurulacak hükümetle ilgili müzakereleri sürdürmek için de yeni bir cephe oluşturmak üzere birkaç hafta içinde bir araya gelmeyi planladığını açıkladı.
Nur, söz konusu grubun içinde babası Ata Muhammed Nur ile Mareşal Abdürreşit Dostum'un da yer alacağını belirtti.
"Toplu olarak müzakere etmeyi tercih ediyoruz, çünkü Afganistan sorunu sadece birimiz tarafından çözülmez" diyen 27 yaşındaki Nur, yeri belirtilmeyen bir noktada Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu nedenle ülkenin tüm siyasi camiasının, özellikle de geleneksel liderlerin ve gücü elinde bulunduranların halk desteğiyle sürece dahil olması önemli" ifadelerini kullandı.
Afganistan'da 40 yılı aşkın süredir devam eden savaşların içinde yer alan Ata Nur ve Dostum, Mezar-ı Şerif şehrinde Taliban'a karşı savaşırken, ordunun geri çekilmesi üzerine kentin düşmesiyle ülkeden kaçmak zorunda kalmışlardı.
Ardından ABD destekli hükümet ve ordu, Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'e girmesiyle çökmüştü.
ANALİSTLER: FARKLI GRUPLARIN ORTAK BİR YOL BULMADAN ÜLKEYİ YÖNETMESİ ZOR
Birçok analist, farklı kökenden unsurların yaşadığı ülkede etnik gruplar arası konsensüs sağlanmadan Afganistan'ı uzun süre yönetmenin hangi taraf için olursa olsun zor olacağı yorumunda bulunuyor.
İktidarda bulunduğu 2001 öncesi Taliban yönetimi, ağırlıklı olarak Afganistan'ın en büyük etnik grubu olan Peştunlardan oluşuyordu. Ancak Taliban daha öncenin aksine bu defa, Özbekler, Tacikler ve diğer azınlık grupların da hükümette görev almalarını istedi.
‘TALİBAN ŞU AN ÇOK AMA ÇOK KİBİRLİ’
Taliban rejiminin daha önceki iktidarı sırasında diğer etnik azınlık grupları dışlamasına atıfta bulunan Nur, "Taliban şu aşamada çok ama çok kibirli, çünkü daha yeni askeri kazanım elde ettiler. Ancak, daha önce yaptıkları gibi yönetmenin riskini bildiklerini varsayıyoruz" uyarısında bulundu. Euronews'in aktardığı habere göre Nur, müzakerelere verdikleri öneme rağmen görüşmelerin başarısız olabileceğine dair "büyük bir risk" olduğunu ve bu durumun grubun şimdiden Taliban'a karşı silahlı direnişe hazırlanmasına yol açtığını dile getirdi.
‘TESLİM OLMAYIZ’
Eski hükümeti temsilen Katar'ın başkenti Doha'da Taliban'la yürütülen barış müzakerelerine katılan heyetin en genç üyesi olan Halid Nur, "Bizim için teslim olmak söz konusu değil" dedi.
Afganistan'da Taliban karşıtı direnişin son büyük 'ileri karakolu' konumundaki Pencşir'deki güçlerin lideri Ahmed Mesud da geçen hafta, Taliban'la yürütülen görüşmelerin geniş kapsamlı bir hükümetle sonuçlanmasını umduğunu söylemiş ancak başarısızlık halinde Taliban'la savaşmaya hazır olduğunu ifade etmişti.
Yolsuzlukla suçlanan Ata Nur ile çeşitli işkence eylemleriyle suçlanan ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir raporunda "savaş ağası" olarak tanımlanan Dostum gibi liderlerin halihazırda ne kadar halk desteğine sahip oldukları belirsizliğini koruyor. Ancak her iki lider de kendilerine yöneltilen suçlamaları reddediyor.
NUR: TALİBAN HALK DİRENİŞİNE KARŞI KOYAMAZ
Zaten güçlü bir askeri yapısı olan Taliban, şu anda tahmini iki bin zırhlı araca ve 40'a kadar uçağa sahip. Ayrıca diğer silah gücünün yanı sıra kaçan Afgan güçlerinin geride bıraktığı mühimmat da örgütün eline geçirilmiş durumda.
Ancak Halid Nur, tüm bu ateş gücüne rağmen Taliban'ın halk direnişine karşı koyamayacağını öne sürdü.
‘ULUSLAR ARASI TOPLUMDAN DESTEK ALSALAR DA BAŞARISIZ OLACAKLAR’
"Tarih Afganistan'da kimsenin zorla yönetimde kalamayacağını gösterdi, bu imkansız" diyen Halid Nur, "Uluslararası toplumdan ne kadar destek alırlarsa alsınlar başarısız olacaklardır" şeklinde konuştu.