Afrika'ya Covid-19 aşısı henüz ulaşmadı
Dünya genelinde Covid-19 vakaları yeni varyantlarla birlikte artışısını sürdürürken aşılama kampanyaları süratle devam ediyor. Ancak Afrika'da aşılama henüz başlamadı.
Dünya'da şu ana kadar 94 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Bu dünya genelinde her 100 kişiden 1,2'sinin aşılandığı anlamına geliyor. Ancak gelişmiş ülkelerle fakir ülkeler arasındaki uçurum aşılara erişim konusunda da kendini gösterdi.
Halihazırda çeşitli ülkelerde onay almış 8 aşı uygulanıyor. İsrail nüfusunun yüzde 53,3'ünü aşılayarak dünyada ilk sırayı almış durumda. İngiltere'de her 100 kişiden 13,3'ü aşı olurken bu oran Kuzey Amerika'da 5,3. Avrupa Birliği daha geriden geliyor.
AFRİKA'DA AŞILAMA BAŞLAMADI
Afrika kıtasında ise henüz aşılama kampanyaları başlamadı. Resmi verilere göre sadece Gine'de 25 kişiye Covid-19 aşısı uygulandı. Afrika ülkelerine aşı tedariki konusunda hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yoğun çalışmalar yürütüyor.
Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, Afrika ülkelerinde şu ana kadar 3,6 milyon kişide Covid-19 tespit edilirken 91 bin kişi ise salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Fakat uzmanlar test sayılarındaki azlık nedeniyle gerçek sayıların bunun çok üzerinde olabileceğini vurguluyor. Kıta genelinde toplum bağışıklığı düzeyine erişmek için 1,3 milyar insanın en az yüzde 60'ının aşılanması gerekiyor.
400 MİLYON DOZLUK ANLAŞMA
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Hindistan Serum Enstitüsü ile 400 milyon doz aşı tedariği için anlaşma imzalandığını belirtti. Kurum daha önce de Pfizer, AstraZeneca ve Johnson & Johnson firmalarıyla toplamda 270 milyon doz için anlaşmalar imzalamıştı.
Ayrıca düşük gelirli ülkelere dağıtılmak üzere DSÖ liderliğinde yürütülen küresel aşı girişimi COVAX sayesinde de 2021 yılı sonuna kadar 600 milyon doz aşının Afrika ülkelerine ulaştırılması bekleniyor.
Vaat edilen sayılar memnuniyet verici olsa da bazı uzmanlar dağıtım takvimine itiraz ediyor. Afrika ülkelerinin acil ihtiyaçları tamamlanmadan gelişmiş ülkelerde risk grubunda olmayan insanların aşı olması en büyük eleştiri konularından biri.
Dünya Sağlık Örgütü'nden Richard Mihigo yıl sonuna kadar Afrika nüfusunun yüzde 35'inin aşılanmasını beklediklerini belirtti.
Avustralya'da Coronavirus kaynaklı ölüm hadisesi binin altında kaldı. Ülkede Pfizer/BioNTech aşısına onay verildi ama ilk aşılamanın şubat ayı sonlarından önce yapılması beklenmiyor.