Afrinliler: Çocukluğumuz ve anılarımız bombalanıyor
Almanya’da yaşayan Afrinliler doğup büyüdükleri yerlerin bombaların hedefi olmasına öfke duyuyor. Bölgedeki yakınları için kaygı duyan Afrinliler harekattan Erdoğan'ı sorumlu tutuyor.
Musa İRŞİ
ARTI GERÇEK- Türkiye'nin Afrin harekatında 11. gün geride kalmak üzere. Hava harekatının yanı sıra karadan da ÖSO mensuplarıyla yürütülen harekatta bir çok yerleşim yeri bombalandı, çok sayıda sivil hayatını kaybetti ve yaralandı. Demokratik Özerklik Yönetimi Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporuna göre 10 günde yaşamını yitiren sivil sayısı 86, yaralıların sayısı ise 198. UNICEF de üst üste yaptığı açıklamalarla çocuk ölümlerine ve sivil kayıplarına dikkat çekti.
Harekatın Türkiye'de sosyal medyadan eleştirilmesine bile izin verilmezken, başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi, düzenleniyor. Bu protestoların en büyüklerinden biri hafta sonu Almanya'nın Köln kentindeydi. Bu gösterilerde kuşkusuz ki Afrinliler en önde.
Afrin'den Türkiye, oradan Almanya'ya göçmüş 3 Afrinli ile biraraya geldik ve hem hikayelerini dinledik hem de harekatı nasıl değerlendirdiklerini sorduk. Kawa Hora, Mustafa Reşid ve Orin Raşit için savaşın tek sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan.
Kawa Hora
'ERDOĞAN'IN İSTEDİĞİ KÜRTLERİ KENDİSİNE MAHKUM ETMEK'
Kawa Hora 28 yaşında bir Afrinli. 2013 yılında Afrin’den ayrılmak zorunda kalan Hora, Türkiye'ye sığınmış. İstanbul Bağcılar'da bir tekstil atölyesinde ağır şartlarda çalışan Hora, 3 yıl sonra Almanya'ya gelmiş. Hora, İstanbul'da maruz kaldığı kötü yaklaşımlardan dolayı şimdi çok iyi bildiği Türkçe'yi konuşmayı reddediyor. Röportaj boyunca kendisinden tek kelime Türkçe duymuyoruz.
Kendisini Kürtçe ifade eden Kawa Hora, Türkiye’de Suriyeli ve Kürt olmaktan kaynaklı olarak ayrımcılığa maruz kaldığını söylüyor. Türkiye'yi iyi tanımasına rağmen karşılaştığı ayrımcılık ve ağır yaşam koşulları nedeniyle yasa dışı yollarla Avrupa'ya geldiğini belirten Hora, sığınma talebine yönelik işlemlerinin halen devam ettiğini söylüyor. Hora, "Türkiye’deki insanların tamamına kötü diyemem ama iyi insanlarla çok az karşılaştım. Bize ev vermiyorlardı ve çok ucuza çalıştırıyorlardı. Şimdi birde topraklarımıza bomba yağdırıyorlar. 'Afrin’de Kürtler yok' diyor Erdoğan. Ona göre Türkiye’de de Kürt yok" diye konuşuyor.
Afrin’e yapılan askeri müdahaleden sonra hayal kırıklıklarına bir yenisinin daha eklendiğini dile getiren Kawa Hora, bu koşullarda doğup büyüdüğü yere ulaşamamaktan öfke duyuyor. Ailesinin neredeyse tamamının halen Afrin’de yaşadığını dile getiren Hora, harekat başladığından bu yana kendilerinden sağlıklı haber alamadığını belirtiyor. Afrin'e yönelik protestolara katılarak tepkisini dile getireceğini söyleyen Hora, "Erdoğan’ın gözü Afrin’de değil, Erdoğan’ın istediği Kürtleri kendisine mahkum etmek" diyor. Erdoğan’a seslenen Kawa Hora şunları söylüyor: "Artık Kürtleri rahat bırak. Tıpkı Kobani gibi Afrin’i de alamayacaksın."
Mustafa Reşid
"AFRİN'DE BUNLAR YAŞANIRKEN AVRUPA'DA OLMAK DAYANILMAZ"
Mustafa Reşid, Afrinli bir terzi. 2013 yılında Afrin’den ayrılmak zorunda kalan Reşid, 2 yıl İstanbul’da yaşadıktan sonra Almanya’ya sığınmış. İstanbul Zeytinburnu'nda kendisine küçük bir tekstil atölyesi açarak geçimini sağladığını belirten Reşit de Kawa Hora gibi ayrımcılığa maruz kaldığını anlatıyor. Kızının sağlık sorunları nedeniyle Almanya'ya sığındığını söyleyen Reşid, ailesinin büyük bölümünün halen Afrin'de yaşadığını dile getiriyor.
Türkiye'nin Afrin harekatına büyük tepki gösteren Reşid şunları anlatıyor: Ailem saldırılardan sonra bodrumlara, sığınaklara mahkum olmuş durumda. Ne zaman Afrin’deki yakınlarımla görüşsem büyük korku içinde olduklarını söylüyorlar. Kızımın sağlık sorunları olmasaydı Afin’den asla ayrılmazdım. Afrin’de bunlar yaşanırken, Avrupa'da olmak dayanılmaz. Afrin’e gitmek istedim ama yabancılar polisi izin vermedi. Ama bir gün mutlaka gideceğim. Biz Afrinliler topraklarımıza sahip çıkacağız. Türkiye insanını bu kötülüklerden sorumlu tutmuyoruz ama Erdoğan'ı, Kürtlerin düşmanı olarak görüyoruz.
Orin Raşit
"SAVAŞI İZLEMEKLE YETİNMEYECEĞİZ, DURDURACAĞIZ DA"
21 yaşındaki Orin Raşit de 2 yıldır Almanya’da yaşıyor. Tedaviye ihtiyaç duyduğu için Afrin’den İstanbul'a, oradan Almanya’ya gelmek zorunda kaldığını belirten Raşit, yarım kalan eğitimini burada tamamlamaya çalışıyor. Afrin’e yapılan askeri müdahale nedeniyle kendisini çaresiz hissettiğini dile getiren Raşit, çocukluğunun ve hatıralarının bombalanmasına öfke duyduğunu söylüyor. Çoğu arkadaşının Afrin’de yurtlarını savunduklarını dile getiren Raşit kendisinin de burada gösterilere katılarak tepki gösterdiğini dile getiriyor.
Raşit şöyle konuşuyor: İstanbul’da tedavi olabilseydim kesinlikle şu an Afrin’de olacaktım. Biz buraya kaçmadık, gelmeye mecbur kaldık. Afrin’de olsaydım Erdoğan’ın terörüne karşı koyabilirdim, tıpkı arkadaşlarım gibi. Ama burada; Avrupa’da da sesimizi yükselteceğiz ve Erdoğan’ı durduracağız. Avrupa’nın bu konudaki kayıtsızlığı da canımızı acıtıyor. Evlerimizde oturup bu savaşı izlemeyeceğiz, tepkimizi dile getireceğiz.