AGİT'ten Laçin koridoruna ziyaret

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı Temsilcisi Andrzej Kasprzyk, Ermenistan ve Azerbaycan arasında anlaşmazlık konusu olan Laçın Koridoru'nu ziyaret etti. Kasprzyk, koridorun başlangıç noktasındaki yerleşim yerinde incelemelerde bulundu

AGİT'ten Laçin koridoruna ziyaret

Artı Gerçek - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Temsilcisi Andrzej Kasprzyk, durumu öğrenmek ve AGİT Başkanına bir rapor sunmak üzere Laçın Koridoru’nun başlangıç ​​noktası olan Syunik bölgesindeki Kornidzor yerleşim yerini ziyaret etti.

AGOS'un haberine göre, Ermenistan hükümetinin insani yardım amacıyla gönderdiğini açıkladığı TIR'lardan oluşan konvoy, yaklaşık bir aydır Kornidzor'da Dağlık Karabağ'a girmek için bekliyor. İlk olarak Ermenistan hükümetinin gönderdiği konvoya daha sonra "Grand Candy" şirketinin ve Fransa'nın çeşitli bölgelerinin gönderdiği TIR'lar da eklendi.

PAŞİNYAN'DAN 'ÜÇLÜ BİLDİRİ' HATIRLATMASI

Kasprzyk, gazetecilere verdiği demeçte AGİT Dönem Başkanı Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani'nin talimatıyla Laçın Koridoru'nun başlangıcını ziyaret ettiğini vurguladı. Öte yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın Laçın koridorunu tek yönlü açma, yani Dağlık Karabağ'dan sadece çıkışa izin verip, girişi engelleme niyetinde olduğuna dair güvenilir bilgiler elde edildiğini söyledi.

Paşinyan dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında , "9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirinin 7. maddesinin, 'ülke içinde yerinden edilen kişiler ve mültecilerin, BM Yüksek Komiserliği kontrolü altında Dağlık Karabağ topraklarına ve komşu bölgelere geri döneceklerinin' öngörüldüğünü" hatırlattı. Paşinyan "Bu hükmün uygulanmaması ve diğer gerçekler, Azerbaycan'ın gerçek niyetinin, açlık, askeri operasyon veya başka yollarla Ermenileri Dağlık Karabağ'dan çıkarmak olduğunu kanıtlıyor" dedi.

'BAKÜ DİYALOĞU BALTALIYOR'

Paşinyan ayrıca, "Bilgilerimize göre Bakü, Stepanakert ile diyaloğu sürekli baltalıyor" dedi ve şunları söyledi:

"Ermenistan Cumhuriyeti'nin tutumu değişmemektedir: Dağlık Karabağ Ermenilerinin hakları ve güvenliğine ilişkin konular, uluslararası mekanizma çerçevesinde Bakü-Stepanakert diyalogu yoluyla ele alınmalıdır." (Kaynak)