Alman medya devinden işten çıkarmalara 'yapay zekalı' savunma: 'Teknolojik gelişmeler pek çok işi lüzumsuzlaştırdı'
Bünyesinde Almanya'nın en çok okunan gazetelerinden Bild ve Die Welt'i barındıran Alman medya devi Axel Springer, çalışanlarına işten çıkarma yapılacağına dair mektup gönderdi. Şirketin CEO'su mektupta işten çıkarmalara yapay zekayı gerekçe gösterdi.
Artı Gerçek - Alman medya devi Axel Springer'in CEO'su "Gazeteciliğin yerini ChatGPT ve benzeri yapay zeka sistemlerinin alabileceğini" söyledi. Almanya'nın en çok okunan Bild ve Die Welt gibi gazetelerini bünyesinde bulunduran şirketin CEO'su Mathias Doepfner, kurumun gelirlerini dijitalleşerek artıracağını ve teknolojik gelişmelerin gazeteciliğin icrası için gerekli olan pek çok işi lüzumsuzlaştırdığını belirtti. Doepfner, bu sebeple "işten çıkarmaların kaçınılmaz hâle geldiğini" vurguladı.
YAPAY ZEKA GAZETECİLERİN YERİNİ ALABİLİR
Medya devinin CEO'su çalışanlara hitaben kaleme aldığı mektupta, "Yapay zeka bağımsız gazeteciliği hiç olmadığı kadar başarılı icra etmeye olanak tanıma ve hatta onun yerine geçme potansiyeli taşıyor" dedi. Doepfner, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının enformasyon konusunda 'devrim niteliğinde sonuçları olacağını' ve "kısa sürede yapay zeka kullanan bilgisayarların bilgi derlemekte insanlardan daha başarılı hâle geleceğini" söyledi.
'HEDEF TAMAMEN DİJİTALLEŞMEK'
Dünya genelinde 18 bin kişiyi istihdam eden Axel Springer'in CEO'su Doepfner dün yazdığı mektupta, "şirketin gazetecilik standartlarının yüksek olduğunu ve daha da yükseleceğini" vurguladı. Doepfner, muhabir, yazar ve uzman editör sayısında kesintiye gidilmeyeceğinin ancak bunun bir iş garantisi anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi. "Belirli profiller artık gerekli yeterliliklere uymuyorsa, yazı işleri ofislerindeki meslektaşlarımızdan da ayrılacağız" dedi.
Doepfner, "Axel Springer'in nihai hedefinin basılı gazete alanından çıkarak, tamamen dijitalleşmek olduğunu" ancak geçişin "birkaç yıl daha süreceğini" sözlerine ekledi.
750 MİLYON EURO NET KÂRA RAĞMEN İŞTEN ÇIKARMA KARARI VERİLDİ
Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (ver.di) ise Springer'in işten çıkarma planlarını eleştirdi. Sendikanın federal yönetim kurulu üyesi Christoph Schmitz, şirketin "ekonomik göstergeleri işten çıkarmalara dair bir karar dayatmıyor olmasına rağmen, kâr hırsıyla böylesi bir yola başvurduğunu" söyledi.
Axel Springer'ın enflasyon, enerji krizi ve Ukrayna savaşının damgasını vurduğu 2022'de ekonomik göstergeleri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yaklaşık 750 milyon euro ( yaklaşık 15 milyar Türk Lirası) net kâr açıklayan şirketin cirosu 3 milyar 900 milyon euro (yaklaşık 78 milyar Türk Lirası) olarak gerçekleşti. Hâlihazırda, grubun cirosunun yaklaşık yüzde 85'i ve kârının yüzde 95'inden fazlası dijital işlerden elde ediliyor. (DIŞ HABERLER)
Elon Musk, ChatGPT'ye alternatif geliştirmek için ekip kuruyor