Alman milletvekilleri 'aşırı sağcı' AfD'yi yasaklamak için harekete geçti
Ukrayna yardımları ile Rusya yaptırımlarının tetiklediği ekonomik durgunluk içinde 23 Şubat'ta erken seçime gidecek Almanya'da AfD'nin yasaklanması için federal mecliste girişim başlatıldı. 113 milletvekilinin sunduğu önergeye çoğunluk desteği meçhul.
Artı Gerçek - Almanya'da Ukrayna yardımları ile Rusya yaptırımlarının tetiklediği gerilimler Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller, Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin çökmesine yol açarken, "Nazi çizgisinde" olmakla eleştirilen Ukrayna şüphecisi parti Almanya için Alternatif'in (AfD) erken seçim öncesi yasaklanması için Federal Meclis'te (Bundestag) girişim başlatıldı.
Muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Marco Wanderwitz etrafında toplanan çeşitli fraksiyonlardan 113 milletvekili, AfD'nin gelecek seçimden önce yasaklanmasına yönelik bir önergeyi imzalayarak Bundestag Başkanı Bärbel Bas'a (SPD) sundu. Yeşiller'in meclis grup başkanı Till Steffen'e göre imzacıların 50'den fazlası kendi fraksiyonundan. Ancak Yeşiller'den bazı milletvekilleri, önce 730'dan fazla milletvekilinin çoğunluk desteğinin olup olmadığının araştırılmasını istedi.
In genau diesem Moment haben wir den Antrag auf Verfassungsprüfung der AfD eingereicht.
— Till Steffen (@till_steffen) November 13, 2024
Über 50 Abgeordnete der grünen Fraktion haben bereits unterschrieben.
113 Unterschriften sind es insgesamt.#AfDVerbot #AfDVerbotjetzt #noAfD pic.twitter.com/69uGg4P3a9
Almanya'da Federal Meclis ya da Federal Konsey veya Federal Hükümet, Federal Anayasa Mahkemesi'nden parti yasağı talep edebiliyor.
Önerge, Federal Anayasa Mahkemesi'nin AfD'nin anayasaya aykırı hareket edip etmediğini incelemesini istiyor. Bu, Anayasa'nın 21. maddesine göre mümkün. Anayasa Mahkemesi'nin AfD'nin devlet finansmanından men edilip edilmemesine karar vermesi de isteniyor.
AFD'NİN ANAYASAYA SALDIRDIĞININ KANITLANMASI LAZIM
Bundestag'da ne zaman gündeme alınacağı bilinmeyen önergenin oylanması halinde çoğunluk desteğini toplayıp toplayamayacağı da meçhul. Yanısıra yasak kararı çıkması için AfD'nin anayasaya karşı saldırgan eylemlerde bulunduğunun kanıtlanmasının zorluğuna dikkat çekiliyor.
'HIZLA GERÇEKLEŞMESİ GEREKİYOR'
Ancak AfD'nin Federal Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmasının aciliyeti olduğu savıyla girişimi başlatan Wanderwitz, önergeyi sunmasının ardından, "Bunun artık hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor" dedi.
Yaklaşan erken seçim nedeniyle her şeyin hızlı olması gerektiğini söyleyen CDU milletvekili, "Amaç, bu yasama dönemi içinde sunup oylamak ve böylece Federal Anayasa Mahkemesi'nin davayı açmasını sağlamak" dedi.
'BUNLAR ANAYASA DÜŞMANI, DEMOKRASİMİZİN DÜŞMANI'
Önergeyi destekleyenlerden olan Sol Parti milletvekili Martina Renner, talep üzerine AfD'liler dışındaki tüm milletvekillerinin e-posta yoluyla girişim hakkında bilgilendirildiğini belirtti. Önerge lehine oy talep edilen e-postada "Bunlar anayasa düşmanı, demokrasimizin düşmanı. O yüzden AfD'nin anayasaya aykırılığının kontrol edilmesini talep ediyoruz" denildiği öğrenildi.
SİYASETİN AĞIR TOPLARI, YASAKLAMA SÜRECİNE SOĞUK
Ancak bugüne dek Başbakan Olaf Scholz (SPD), CDU lideri Friedrich Merz ve Bavyera'daki kardeş partisi CSU'nun meclis grup başkanı Alexander Dobrindt dahil önde gelen politikacılar, AfD'nin yasaklanması sürecine şüpheyle yaklaştıklarını ve hatta reddettiklerini belirtti. Başvurunun Federal Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesinin beraberinde getireceği risklere de dikkat çekti.
TEHDİT DÜZEYİNİN YÜKSELTİLMESİ BEKLENMİYOR
AfD'yi "aşırı sağcı vaka şüphesi" altına almış bulunan Federal Anayasayı Koruma Dairesi, bu yıl AfD için yeniden değerlendirme yapacağını duyurmuştu. Ama bu, erken seçim nedeniyle muhtemelen ertelenecek. Nedeni, taraflar arasındaki fırsat eşitliğinin korunmasının gerekmesi. Bir partinin sınıflandırılmasına ilişkin kararın verilmesi federal seçim tarihine ne kadar yaklaşırsa, partilerin fırsat eşitliğinin ihlal edilmesi olasılığı o kadar artıyor.
SCHOLZ: GÜVEN OYLAMASI 16 ARALIK'TA
Erken seçim sürecine gelince, Başbakan Scholz, 23 Şubat 2025'te sandığa gidilebilmesi için 11 Aralık'ta güvenoyu talebinde bulunacağını ve oylamanın 16 Aralık'ta yapılacağını açıkladı. Hükümetinin Ukrayna'ya verdiği desteği yinelerken "Geleceğimizi, altyapımızı yok etmek pahasına olmamalı" diyen Scholz, Kiev'e uzun menzilli Taurus füzeleri tedarik edilmesi taleplerini bir kez daha reddetti.
MERZ'İN TAURUS 'KOZU'
Anketlerde önde giden CDU lideri Merz ise başbakan seçilirse, Rusya'ya 24 saat içinde savaşı durdurması için ültimatom vereceğini, bu gerçekleşmezse Ukrayna'ya uzun menzilli Taurus füzelerini teslim edeceğini söyledi. (Tagesspiegel, Tagesschau, Dış Haberler)