Almanya Başbakanı: 2030'a kadar 6 milyon kalifiye işçiye ihtiyacımız var

Almanya Başbakanı: 2030'a kadar 6 milyon kalifiye işçiye ihtiyacımız var
Son dönemde yeni göç yasasının gündemdeki yerini koruduğu Almanya Başbakanı'ndan yeni bir açıklama geldi. Scholz, Bild gazetesine verdiği demeçte ülkesinin, "2030'a kadar Avrupa dışı ülkelerden 6 milyon ek kalifiye işçiye ihtiyaç duyacağını" söyledi.

Artı Gerçek - Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkenin en çok satan gazetelerinden Bild'e verdiği demeçte, Almanya'nın işgücüne katkı sağlaması için "Avrupa dışı ülkelerden 2030'a kadar 6 milyon ek işçi alacaklarını" söyledi. Bunun için bir dizi önlem almak durumunda olduklarını belirten Scholz, çalışan anne baba sayısını artırabilmek için desteklerin artırılacağını ve 50'li yaşların ortasında işini kaybedenlerin iyi bir maaşla iş bulmasının sağlanacağını söyledi.

DAHA SIKI SINIR DIŞI POLİTİKASI EŞLİK EDECEK

Bu tedbirlerin de yeterli olmayacağını ve bu yüzden Almanya'nın Avrupa dışı ülkelerden kalifiye iş gücü göçüne ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bunu sağlamak için "en modern göçmenlik yasasını" oluşturduklarını sözlerine ekleyen Almanya Başbakanı, daha sıkı sınır dışı politikalarının da sinyalini verdi. Scholz, "Ülkesinde tehlike altında olduğunun garantisini veremeyenler anavatanlarına geri dönmeli. Bunun ön koşulu, anavatanların vatandaşlarını da geri almasıdır ancak bu genellikle sağlanmıyor. Artık bu sorunu büyük bir kararlılıkla çözmeliyiz. Karşılığında da bu ülkelerden uzmanların bize gelmesi için yasal kanalları açacağız" dedi.

'SADECE YASAL DÜZENLEME ÇÖZÜM DEĞİL'

Öte yandan, Almanya Federal Çalışma Ajansı Başkanı Andrea Nahles, "işgücü göçünü kolaylaştırmak için hükümetin hazırladığı yeni yasanın tek başına yeterli olmayacağını" açıkladı. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung'a bir konuşan Nahles, "Sadece yasanın ana hatlarını biliyoruz ve meslek deneyimi temelinde göç olanaklarının kolaylaştırılması bakımından doğru yöne bir adım atıldığını söyleyebilirim" diyerek, "yalnızca bu yasayla Almanya'da istihdam açığını kapatmak için ihtiyaç duyulan işçi sayısına ulaşılabileceğine inanmadığını" söyledi.

'VİZE SÜREÇLERİ KOLAYLAŞTIRMALI'

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, 2013-2017 yılları arasında Almanya Çalışma Bakanı olarak görev yapan Nahles işgücü göçünü zorlaştıran birçok başka etken olduğuna dikkat çekti. Almanya'nın dış temsilciliklerinde vize almanın zor olduğuna işaret eden Nahles, "Pratikten biliyoruz ki (Almanya'ya gelmek isteyenler için) aylarca süren bekleme süreleri var" dedi. Bunun başka ülkelerle rekabette Almanya açısından bir dezavantaj oluşturduğunu söyleyen Nahles, "Biz burada sahip olduğumuz karmaşık dille İngilizce konuşan dünyaya göre zaten dezavantajlı durumdayız" dedi.

Almanya'nın yurt dışı temsilciliklerinde vize sürecinde sadece güvenlikle ilgili konuların açıklığa kavuşturulmasını öneren Nahles, "Bunun ardından işçiler ülkeye gelebilmeli ve hukuki konular Almanya'da açıklığa kavuşturulmalı" diye konuştu.

PERSONEL YETERSİZ

Nahles ikinci bir sorun olarak da Almanya'daki yabancılar dairelerinin personel bakımından yeterince iyi donatılmadığını ifade etti. Bavyera ve Saar gibi bazı eyaletlerde başvuru merkezleri olduğunu söyleyen Nahles diğer eyaletlerde de benzer düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

Nahles Almanya'nın ayrıca işgücü göçünü cazip hale gelmek için yurt dışında daha fazla reklam yapması gerektiğini belirtti. Bu görevin Federal Çalışma Ajansı'na ait olmadığını belirten Nahles bunun için başkanlık ettiği kurumun yeterli personele sahip olmadığını belirtti.

TASLAK METİN KASIM AYINDA KABUL EDİLDİ

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den oluşan koalisyon hükümeti, yeni işgücü göçü yasasının ana hatlarını içeren taslak metni geçen yılın Kasım ayında kabul etti. Tasarıya göre çalışmak için Almanya'ya gelmek isteyen kalifiye işçilerde çalışma vizesi için bir iş sözleşmesine sahip olma şartı aranmayacak. Bu kişilere mesleki yeterliliğe sahip olmaları halinde altı ay süreyle iş aramaları için bir "fırsat kartı" verilebilecek.

Bu süre boyunca kişiden kendi geçimini kendi sağlaması istenecek. Gelen kişiye iş tecrübesi, dil bilgisi, yaşı ve Almanya ile bağı gibi kriterlere göre puan verilen bir sistem hayata geçirilecek. Ayrıca işgücü göçü için kriter olarak konan maaş alt sınırları düşürülecek ve Almanya dışında alınan sertifika ve yeterlilik belgelerinin tanınması kolaylaştırılacak. Taslağın detaylarının kanuna dönüştüğü zaman netleşmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER, Kaynak)

Öne Çıkanlar