Almanya-İran vatandaşının idam edilmesi: Almanya, Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırdı

Almanya-İran vatandaşının idam edilmesi: Almanya, Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırdı
İran'da 2008'de bombalı saldırı gerçekleştiren ve başka saldırılar planlayan monarşi yanlısı bir örgüte liderlik etmekle suçlanan çifte vatandaş Şarmehd'in idam edilmesinin ardından , Almanya, İran'a protesto notası verip büyükelçisini geri çağırdı.

Artı Gerçek - İran-Almanya çifte vatandaşı Cemşid Şarmehd'in "terör eylemlerinde rol alma" suçlamasıyla İran'da idam edilmesinin ardından, Almanya protesto notası verdiği Tahran'daki büyükelçisini istişareler için geri çağırırken, AB yeni yaptırımları gündeme aldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre bakanlığa çağrılan İran'ın Berlin Maslahatgüzarı'na Berlin'in sert protestosu iletilirken, Almanya'nın Tahran Büyükelçisi Markus Potzel de İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'ye en güçlü ifadelerle protestoda bulundu.

Potzel'i istişareler için Berlin'e geri çağıran Almanya Dışişleri Bakanlığı, "ek önlemler alma hakkını saklı tuttuğunu" belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Şarmehd'in idamını "en güçlü şekilde" kınarken birliğin "buna karşılık önlemler almayı değerlendirdiğini" söyledi.

Almanya, ABD ve uluslararası insan hakları örgütlerinin "düzmece" diye nitelediği bir davada geçen yıl "terörizm" suçlamalarından idama çarptırılan Cemşid Şarmehd'in (69) cezasının infaz edildiği dün İran Yargı Erki tarafından açıklandı.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN ALMANYA'YA YANIT

Uluslararası tepkilerin ardından X'te paylaşım yapan İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, "İran'da hiçbir terörist dokunulmazlığa sahip değil. Almanya tarafından desteklense bile" diyerek ekledi:

"İran uyruklu Cemşid Şarmehd, bir camiye düzenlenen ve 14 masum insanı öldüren terör saldırısını alenen ve utanmadan yönetti."

ABD'DE YAŞIYORDU, DUBAİ'DE KAÇIRILDI

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Glendora kentinde yaşayan Cemşid Şarmehd, 2020'de kroronavirüs pandemisi sırasında bir yazılım şirketinin iş anlaşması için Hindistan'a seyahat etmeye çalışırken Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde aktarmalı uçuş bulmaya çalışırken, ayrıntıları meçhul kalan şekilde İranlı ajanlar tarafından kaçırıldı.

Ailesinin en son 28 Temmuz 2020'de haber aldığı Şarmehd, izleme verilerine göre 29 Temmuz'da Dubai'den Umman'a gitti. Birkaç gün sonra Tahran'dan çifte vatandaşı "karmaşık bir operasyonla" yakaladığı açıklaması gelirken, İran İstihbarat Bakanlığı, Şarmehd'in gözleri bağlı bir fotoğrafını yayımladı.

'14 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ, 215 KİŞİNİN YARALANDIĞI BOMBALI SALDIRININ PLANLAYICISI'

İran'ın bir siber saldırı sırasında ABD tarafından yönlendirilen İran Krallık Meclisi ile silahlı kanadı Tondar'ın lideri olduğunu "ortaya çıkardığı" Şarmehd'e yönelttiği suçlamalar arasında Tondar'ın 2008'de Şiraz kentinde bir camide 5'i kadın, 1'i çocuk 14 kişinin ölümüne ve 215 kişinin yaralanmasına yol açan saldırısını planlama, başka saldırıları hazırlama, 2017'de bir televizyon programında Devrim Muhafızları'nın füze üsleri hakkında "gizli bilgileri ifşa etmek" vardı. 2023'te çifte vatandaş hakkında ölüm cezası kararı alınması üzerine Almanya iki İranlı diplomatı sınırdışı etti. (Al Arabiya, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar