Almanya'dan Türkiye'ye 'uluslararası hukuk' uyarısı
Alman hükümeti, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği operasyonda uluslararası hukukun dikkate alınması uyarısı yaptı. Açıklamada meşru müdafaa hakkının misilleme hakkını kapsamadığı savunuldu.
Artı Gerçek- Alman hükümeti, Türkiye'nin Irak ve Kuzey ve Doğu Suriye'ye düzenlediği hava harekâtı ile ilgili olarak uluslararası hukuk uyarısında bulundu. Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christopher Burger, "Türkiye'yi orantılı hareket etmeye ve uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz" diyerek sivillerin her an korunması zorunluluğuna vurgu yaptı.
DW Türkçe'de yer alan habere göre, Türk hava saldırılarında sivillerin öldüğü yönündeki haberlerin "son derece endişe verici" olduğunu belirten Alman Dışişleri sözcüsü, "Diğer tüm aktörlerle birlikte Türkiye'yi de Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde mevcut gerginliği daha da tırmandıracak hiçbir eylemde bulunmamaya çağırıyoruz" dedi.
'MEŞRU MÜDAFAA MİSİLLEME HAKKINI İÇERMEZ'
Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burger konuyla ilgili olarak, Alman hükümetinin, saldırıda PKK ya da PKK'ya yakın grupların sorumluluğuna dair eldeki işaretleri "son derece ciddiye aldıklarını" belirtti, ancak BM Antlaşması'nın 51'inci maddesi uyarınca "meşru müdafaa hakkının misilleme hakkını içermediğini" vurguladı.
51. MADDE NE DİYOR?
51. madde, BM üyesi ülkelere, silahlı saldırı halinde meşru müdafaa hakkı tanıyor. Birleşmiş Milletler antlaşmasının 51. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
"Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.
Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."
Birleşmiş Milletler Antlaşması 26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco'da imzalandı ve 110. maddeye uygun olarak 24 Ekim 1945'de yürürlüğe girdi.
TÜRKİYE 51. MADDEYE GÖNDERME YAPMIŞTI
Türk Milli Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada "PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek maksadıyla, BM Antlaşmasının 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe Kilit hava harekâtı icra edilmiştir" ifadeleri yer almıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da operasyonla ilgili Twitter hesabından "İstiklal için hesap zamanı" paylaşımında bulunmuştu.
NE OLMUŞTU?
Türkiye, İstanbul İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırının ardından Pazar günü Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG hedeflerine yönelik askeri operasyon başlatmıştı. Hükümet, İstanbul'daki saldırıdan PKK'nın Suriye kolu YPG'yi sorumlu tutmuş, ancak PKK saldırıyı düzenlemediğine dair açıklama yapmıştı. (DIŞ HABERLER)
AFP ve Reuters PKK'nin İstiklal'deki saldırıyla ilişkilerinin olmadığı açıklamasını duyurdu
Soylu, 'İstiklal'deki saldırı Münbiç’ten oldu' dedi, HDP ve Demirtaş'ı hedef aldı