Arjantin Senatosu, Milei'nin 'mega kararnamesini' reddetti

Arjantin Senatosu, Milei'nin 'mega kararnamesini' reddetti
Arjantin'de ekonomik krize karşı 'anarko-kapitalist' gündem öneren sağcı Devlet Başkanı Javier Milei'nin 300 maddelik mega kararnamesi Senato'da reddedildi. Muhalefet, büyük ekonomik değişiklik getiren kararlarda meclisin baypas edilmesine tepkili.

Artı Gerçek - Ekonomik krizdeki Arjantin'de "anarko-kapitalist" gündemle devlet başkanı seçilen Javier Milei'nin "ekonomik reform" adı altında sunduğu ama özeleştirme, işçi haklarının tırpanlanması ve devlet sübvansiyonlarının kesilmesi anlamına gelen "mega kararnamesi" Senato'da reddedildi. Muhalefet vekillerinin yasama organının baypas edilmesine karşı çıkarak bastırması üzerine düzenlenen oylamada, Arjantin Senatosu yakın tarihte ilk kez bir devlet başkanının kararnamesini reddetmiş oldu.

'ANAYASA'YA AYKIRI'

Sağcı Milei'nin ülke ekonomisini liberalleştirme amaçlı yaklaşık 300 maddelik kararnamesi, Senato'da 42'ye karşı 25 oyla reddedildi. Dört senatör çekimser kaldı. Sol Peronist çizgideki Union por la Patria'nın senatörlerinden 33 ret oyu gelirken, federal fonların eyaletlere transferine dair tartışma nedeniyle çoğu güneydeki Patagonya bölgesinden olmak üzere dokuz merkez sağcı senatör de "hayır" dedi. Muhalif senatörlerden Martin Lousteau, kararname aleyhine kullandığı oy hakkında "Çok basit, Anayasa'ya aykırı" ifadelerini kullandı.

KONGRE'NİN ALT KANADINDA DA REDDEDİLMESİ KESİN GÖRÜLÜYOR

Oylama, aralık ayında iktidara gelen Milei'nin ekonomik krize ağır tasarruf ve özelleştirme ile çare bulma hedefine büyük bir darbe anlamına geliyor. Kararnamenin resmen "düşmesi" ise Kongre'nin alt kanadında da yapılacak oylamaya bağlı. Bununla birlikte, Milei'nin La Libertad Avanza partisi Kongre'nin her iki kanadında da azınlıkta olduğu için ikinci oylamadan da ret bekleniyor.

MILEI'DEN ÖFKELİ AÇIKLAMA

Oylamanın ardından Milei'nin ofisinden yapılan açıklamada ise öfkeli bir dil kullanılması dikkat çekti. Açıklamada kararname hakkında "acele" edildiği savunuldu; "siyasi sınıfın bazı kesimlerinin tek taraflı kararı" nedeniyle endişe beyan edildi.

YENİ TORBA YASA İÇİN GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Milei, Kongre'de çoğunluğun desteğini alabilmek adına yeni bir torba yasa için hazırlıklara da başladı. Devlet başkanının, bu kez 269 madde içeren yeni bir torba yasa için milletvekilleri ile müzakerelere başlayacağı açıklandı. Bu torba yasa tasarısında da devlet şirketlerinin özelleştirilmesi, devlet başkanının yetkilerinin genişletilmesi ve emeklilik sisteminin değiştirilmesi gibi maddeler bulunduğu belirtildi.

KARARNAMEDE NELER VARDI?

Milei'nin on binlerce protestocuyu da sokağa dökmüş olan kararnamesi temel olarak, Arjantin ekonomisinin birçok alanından devlet desteğinin çekilmesini öngörüyordu. Maddeler arasında devlet petrol şirketinin dahil olduğu birçok şirketin özelleştirilmesi, ev kiralarının üç haneli enflasyona rağmen tavan yapmaması için yürürlükte olan kontrolün kaldırılması, ihracat sınırlamaların kaldırılması, emekli aylıklarının yeni bir formülle hesaplanması ve arazi mülkiyetinde yabancı yatırımın önünün açılması bulunuyordu.

İlk etapta 600'den fazla madde içeren kararnamenin çalışma yasalarını işçiler aleyhine değiştirmeyi öngören önemli bir kısmı da, ocak ayında Yüksek Mahkeme tarafından anayasaya aykırı bulunarak askıya alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar