Yeni çalışma yasası tasarısına sert tepki: Atina'da binlerce kişiden grev yürüyüşü
Yunanistan'da işçi ve memurlar yeni çalışma yasası tasarısına tepki gösterdi. Binlerce kişi Atina'da grev yürüyüşü yaparken, işçi ve memurlar 24 saatlik grev kapsamında iş bıraktı.
Artı Gerçek - Yunanistan'da aralarında öğretmenler, doktorlar ve ulaşım personelinin de bulunduğu binlerce kamu sektörü çalışanı, Haziran ayında yeniden seçilen muhafazakâr hükümetin planladığı iş kanunu değişikliklerine karşı başkent Atina'da bir grev yürüyüşü gerçekleştirdi. Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümeti, düzenlemenin kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldıracağını ve genel olarak istihdamı artıracağını savunurken işçi sendikaları ve muhalefet bunun işçi haklarına bir saldırı olduğunu ve "barbarca koşullar" yaratacağını söylüyor.
KAMU ÇALIŞANLARI ÜLKE GENELİNDE BİR GÜNLÜĞÜNE İŞ BIRAKTI
Yunanistan'ın en büyük kamu sektörü sendikası ADEDY, Mücadeleci İşçi Cephesi Sendikası (PAME), ve eğitim sendikaları başta olmak üzere birçok sendikanın yaptığı çağrı sonrası ülke genelindeki bir günlük grev, Miçotakis hükümetinin ikinci dönem için yeniden seçilmesinden bu yana yapılan ilk grev oldu.
Tren ve otobüs seferleri azaltıldı, devlet hastaneleri acil durum personeli ile çalıştı ve birçok okul kapandı. Eylemciler, milletvekillerinin bu hafta kabul edilmesi beklenen değişiklikleri tartıştığı parlamentoya yürüdü.
Yaklaşık yarım milyon işçiyi temsil eden ADEDY, internet sitesinde yaptığı açıklamada "Tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi. Tarım Bakanlığı çalışanlarını temsil eden sendikanın başkanı Lambrini Christoyanni, ise "Günde 13 saate kadar ve 74 yaşına kadar çalışmamız için açık kapı bırakıyor. Aynı zamanda işçilerin hak ettikleri ücret artışı taleplerine de son veriyor" dedi. Pazar günü yeni liderini seçmesi beklenen ana muhalefet partisi Syriza'nın milletvekilleri bu hafta başında hükümetin işçilere karşı "gizli bir gündem" uyguladığını söylemişti. Yunanistan Komünist Partisi KKE tasarıyı "canavarca" olarak nitelendirdi.
TARTIŞMALI TASARIDA NE VAR?
Sendikalar, kamu sektörünü ve özel sektörü etkileyen yeni yasa tasarısının, günde 8 saat, haftada 5 gün olan çalışma sınırına esneklik getireceği gerekçesiyle iptalini istiyor.Tasarı, tam zamanlı çalışanların yarı zamanlı ikinci bir iş edinmelerine ve çıkar çatışması gibi belirli koşullar geçerli olmadıkça günde 13 saate kadar çalışmalarına izin veriyor. Ayrıca işverenlerin altı günlük çalışma haftası uygulamasına da olanak sağlıyor.
Tasarıya göre, aksi kararlaştırılmadıkça, bir çalışan ilk çalışma yılı içinde herhangi bir uyarı ya da ücret ödenmeksizin işten çıkarılabilecek. Altı aya kadar deneme süresine izin veren tasarı, işverenlere ayrıntılı çalışma koşulları sunma zorunluluğu da getiriyor. İşverenler, bir çalışanın çalışma saatlerinin uzatılması veya vardiya değişikliklerini beyan etmemeleri halinde 10 bin 500 euroya kadar para cezasına çarptırılabilecek. Tasarı ayrıca grev sırasında çalışanların çalışmasını engelleyenlere para cezası ve altı ay hapis cezası getiriyor. (DIŞ HABERLER)