Avrupa'da kuraklık 'açlık taşlarını' ortaya çıkardı: "Beni görürsen, ağla"
Avrupa'da uzun süren kuraklık, tarihi kuraklıkları belirlemek için yüzyıllar önce kullanılan ve 'açlık taşları' olarak bilinen oymalı kayaları yeniden ortaya çıkardı.
Geçmiş yüzyıllar boyunca kuraklık yaşayanların nehir seviyesinin düştüğü noktada tarih ve not yazdığı "açlık taşları", Avrupa'da kuraklığın vardığı boyutu gözler önüne seriyor.
Bu kayalardan düzinelercesi Çek Cumhuriyeti'nden başlayıp Almanya'dan geçen ve Orta Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biri olan Elbe Nehri'nde yer alıyor.
Miami Herald'ın aktardığına göre bu taşlardan bazıları kuraklık sonucu ırmaktaki suların seviyesinin düşmesi sonucu yeniden görüldü.
Gazetenin iddiasına göre ABD merkezli yayın organı POLITICO'da çalışan gazeteci Hernández-Morales kuraklık sonucu yeniden görüldüğünü sosyal medya hesabından paylaştı ve 1616 yılına ait olan Çeky'daki taşlardan birinde Almanca şu uyarının yer aldığını açıkladı :"Wenn du mich seehst, dann weine" (Beni görürsen, ağla)
3. The Elbe River’s hunger stones, carved centuries ago to mark the low-water levels that were recorded on years when crops failed and famine occurred. This one, dating back to 1616, reads "If you see me, weep.” pic.twitter.com/a7EfJjskdE
— Aitor Hernández-Morales (@aitorehm) August 12, 2022
Söz konusu taşların 2018'de de kuraklık sonucu yeniden gözlemlenmeye başlandığı yönünde çeşitli yayın organlarında haberler yer almıştı.
Avrupa'da kuraklık tarihi seviyelerde. Avrupa Kuraklık Gözlemevi'nden bilim insanlarına göre kıtadaki kuraklık seviyesi 500 yılın en kötüsü olma yolunda ilerliyor. İspanya ve Fransa son günlerde şiddetli orman yangınlarıyla mücadele ediyor.