Avrupa'yı bekleyen IŞİD tehlikesi
IŞİD'e katılarak Irak ve Suriye’ye giden yüzlerce Avrupa vatandaşı geri döndükten sonra tutuklandı. Şimdi bunların hapishaneleri radikalizmin merkezleri haline getirmesinden endişe ediliyor.
Şimdiye kadar yüzlerce Avrupa vatandaşı IŞİD'in ideolojik kampanyalarının etkisinde kalarak "cihat" için Suriye ve Irak'a giderek savaştı. Bu kişilerin bir kısmı daha sonra vatandaşı odukları ülkelere geri döndü. Bunlardan IŞİD'e katıldıkları tespit edilenler tutuklandı. Şimdi bu kişilerin tutukluluk sürecinde hapishaneleri radikal ideolojilerinin merkezi haline getirmelerinden endişe duyuluyor.
Washington Post gazetesi bu konuda özel bir haber hazrladı. Amerika'nın Sesi'nin Washington Post'tan aktardığına göre, Avrupa çapında hapishaneler, "İslamcı teröre" karşı verilen mücadelenin son cephesi haline geldi. Bundan beş yıl önce binlerce Batılı ülke vatandaşı, IŞİD ya da başka radikal islamcı terör örgütleri için savaşmak amacıyla Irak ve Suriye’ye gitti. 2016’dan bu yana yüzlercesi, vatandaşı oldukları ülkelere geri dönüş yaptı.
SERT TAVIR ALMAYA BAŞLADILAR
Öte yandan mülteci krizi ve terör saldırıları nedeniyle adeta travma geçiren Batılı ülkeler, geri dönenlere karşı çok daha sert tavır takınmaya başladı. Ortadoğu’ya gidenler ya da İslamcı grupları destekledikleri anlaşılanlar, terörle suçlandı ve hapse atıldı. Oysa 2016’ya kadar ülkelerine dönenler, terör eylemlerine katıldıklarına dair herhangi bir kanıt olmadığı sürece serbest kalıyordu. Avrupa’da terör eylemlerinden ölenlerin sayısı, bu uygulamalar devreye gireli beri düşüşe geçmişti. Ancak şimdi özellikle Belçika, Hollanda, Almanya ve Fransa’da yetkililer, hapishanelerin, geleceğin radikal İslamcılar’ının yetiştiği merkezler haline gelmesini önleme yolları arıyor. Hapistekilerin çoğu iki yıl içinde serbest kalacakları için yetkililer, adeta zamana karşı yarışıyor.
Gazetenin görüş aldığı Belçikalı terör uzmanı Thomas Renard, özellikle Belçika’da en başta gelen terörle mücadele yönteminin, radikal İslamcılar’ı hapishanelere doldurmak olduğunu, ancak bu taktiğin yeni sorunlar doğurabileceğini kaydediyor. Renard, bu konuda, "Belçika’da şimdiye kadar terör suçlamasıyla tutuklananların sayısı hiç bu seviyeye yükselmemişti. Bu insanları hapishanelerde bir araya getirerek yeni teröristleri de bünyelerine katmalarına yardımcı oluyoruz" diyor.
"BAZILARI PATLAMAYA HAZIR BOMBA GİBİ"
Adının açıklanmasını istemeyen Belçikalı bir yetkili de hapisten çıkan bazılarının patlamaya hazır saatli bomba olabilecekleri yorumunu yapıyor. "Bir terör örgütünü" desteklemekten hüküm giyenlerin büyük çoğunluğunun en fazla beş yıl hapis cezası aldığı Belçika hapishanelerinde aşırı İslamcılar, diğer mahkumlardan ayrı hücrelerde tutuluyor. Belçikalı yetkililere göre bunun nedeni, köktendincilerin başka mahkumları da etkilemesini ve kendi yörüngelerine çekmesini engellemek.
ALMANYA'DA HIRİSTİYANLARLA AYNI YERDE TUTULUYORLAR
Almanya’daki hapishanelerdeyse daha farklı bir yöntem uygulanıyor. Tehdit unsuru olan mahkumlar, diğerlerinden ayrı tutulmuyor, ancak tüm mahkumlar, radikalleşip radikalleşmedikleri konusunda yakından izleniyor. Hıristiyan ve Müslüman tutukluların aynı ortamları paylaşmaları sağlanıyor. Bunun amacı, karşılıklı saygı ve hoşgörü ortamı oluşturmak. Ceza sistemi tarafından "radikal" olarak tanımlanan kişilere rehberlik, danışmanlık ve terapi hizmeti veriliyor. Gerek İslamcılar gerekse aşırı sağcılara, hapiste imam ya da rahiplerle konuşma imkanı sağlanıyor. Rehabilitasyon programları, mahkumların serbest bırakılmasından sonra da devam ediyor.
Washington Post, haberinde IŞİD’in 2014’te kurulmasından bu yana Avrupa’da girişilen terör saldırılarının büyük çoğunluğunun hapiste radikalleşen militanlar tarafından düzenlendiğine dikkat çekiliyor. (HABER MERKEZİ)