Avustralya'da çalışanlar, mesai saatleri dışında 'bağlantıyı kesme hakkı' elde etti

Avustralya'da çalışanlar, mesai saatleri dışında 'bağlantıyı kesme hakkı' elde etti
İşverenlerin mesai dışı saatlerde kurduğu iletişime çalışanların yanıt vermeme hakkını tanıyan yasa, Avustralyalı sendikalar tarafından memnuniyetle karşılandı. Sanayiciler "Aceleye getirilmiş, kötü düşünülmüş, derinden kafa karıştırıcı" tepkisini verdi.

Artı Gerçek - Avustralya, çalışanların, patronlarının mesai dışı saatlerde makul olmayan aramaları, e-postaları ve mesajlarını görmezden gelmelerini yasal hak olarak tanıdı.

"Bağlantıyı kesme" hakkı sayesinde artık çalışanlar, işverenlerinin iş saatleri dışında kendileriyle iletişime geçme girişimlerini takip etmeyi, okumayı veya yanıtlamayı reddedebilecek. Ancak bu reddetme "mantıksız" olarak değerlendirilmediği sürece...

YILDA ORTALAMA 281 SAAT ÜCRETSİZ FAZLA MESAİ

Geçen yılki bir ankete göre Avustralyalılar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor.

Çoğu Avrupa ve Latin Amerika'da olmak üzere 20'den fazla ülke, bu soruna karşı "bağlantıyı kesme" kuralı getirmişti.

İŞVERENLERİN MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ARAMASINI YASAKLAMIYOR

Avustralya'da yürürlüğe giren yeni yasa, çalışanların patronları tarafından cezalandırılma korkusu olmadan, isterlerse mesai saatleri dışında iletişimleri görmezden gelmelerine olanak tanıyor. İşverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçmesini yasaklamıyor, bunun yerine çalışanlara reddetmeleri makul görüldüğü sürece yanıt vermeme hakkı veriyor.

ANLAŞMAZLIKLARI ADİL ÇALIŞMA KOMİSYONU ÇÖZECEK

Yeni kurallara göre işverenler ile çalışanlar anlaşmazlıkları kendi aralarında çözmeye çalışmalı. Ancak çözüm bulmada başarısız olunursa, Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girebilir. FWC, işverene, mesai saatleri dışında çalışanla iletişime geçmeyi bırakmasını ya da çalışanın yanıt vermeyi reddetmesinin mantıksız olduğunu saptarsa yanıt vermesini emredebilir. FWC'nin emirlerine uyulmaması, çalışan için 12 bin 897 ABD dolarına, şirket için bunun 5 katına kadar para cezasına yol açabilir.

SENDİKALAR: İŞTEN SONRA ÇALIŞMAMA HAKKINI GERİ ALDIK

Sendikalar "bağlantıyı kesme" yasasını memnuniyetle karşıladı. Avustralya Sendikalar Konseyi, bunun "çalışanların mantıksız mesai dışı iş temasını reddederek daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamasının bir yolu" olduğunu belirtti. Konsey Başkanı Michele O'Neil, "Bugün çalışan insanlar için tarihi bir gün. Avustralyalı sendikalar, işten sonra işi bırakma hakkını geri aldı" dedi.

'ÇALIŞANA FAYDA SAĞLAYAN HER ŞEYİN, İŞVERENE DE FAYDASI VAR'

BBC'ye konuşan Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden iş hayatı uzmanı John Hopkins, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Daha iyi dinlenebilen ve daha iyi iş-yaşam dengesine sahip çalışanları olan herhangi bir kuruluşun, hastalanma olasılığı, işten ayrılma olasılığı daha düşük çalışanları olacak. Çalışana fayda sağlayan her şeyin, işverene de faydası vardır."

YASA, PSİKOLOJİK BASKIYA ÇARE OLMAYABİLİR

Reuters'e konuşan Avustralyalı çalışanların bazısı yasadan memnuniyetini, bazısı yasanın uygulanabilirliğinden şüphelerini dile getirdi. Finans sektöründe çalışan David Brennan, "Bence bu harika bir fikir. Umarım tutar. Ama gerçeği söylemek gerekirse, sektörümüzde tutacağından şüpheliyim" diyerek ekledi: "İyi maaş alıyoruz, işimizi yapmamız bekleniyor ve biz de kendimizi günün 24 saati çalışmak zorunda hissediyoruz."

İŞVERENLER: ARAYALIM MI ARAMAYALIM MI, BELLİ DEĞİL

Avustralya'nın en üst düzey sanayi kuruluşu, "bağlantıyı kesme" yasasını soğuk karşıladı. "Aceleye getirilmiş, kötü düşünülmüş ve derinden kafa karıştırıcı" tepkisini veren Avustralya Sanayi Grubu, "En azından, işverenler ve çalışanlar artık mesai saatleri dışında ekstra vardiya teklif etmek için arama yapıp yapamayacakları, aranmayı kabul edip etmeyecekleri konusunda emin olamayacak" dedi. (BBC, France24, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar