Bakan Uraloğlu: Suriye ile deniz yetki anlaşması yapıp, vaziyet alacağız

Bakan Uraloğlu: Suriye ile deniz yetki anlaşması yapıp, vaziyet alacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suriye ile 'ilerleyen zamanda' bir deniz yetki anlaşması yapmayı planladıklarını söyledi. Uraloğu "Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızın korunması noktasında vaziyet almamız kesinlikle söz konusu olacak" dedi.

Artı Gerçek - Türkiye, Suriye'nin yeni yönetimiyle ilk anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suriye ile deniz yetki anlaşmasının yanısıra hava, kara ve demiryolu ulaşımı ile iletişim alanında da çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Bakan Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun 'Anadolu Sohbetleri' programında medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

'SURİYE'DE HER ŞEYE İHTİYAÇ VAR'

Konuşmasında, Suriye'nin yeniden yapılandırılması konusuna değinen Uraloğlu, bu ülkede her şeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Uraloğlu, Suriye'de 5 havalimanı bulunduğunu, bunlardan Şam Havalimanı'nda geçen yıl 100 bin, Halep'te 50-60 bin civarında yolcunun seyahat ettiğini belirtti.

'İLK ETAPTA ŞAM HAVALİMANI'NI AYAĞA KALDIRACAĞIZ'

Geçen hafta Suriye'ye giden heyetin bu iki havalimanında 2 gün inceleme yaptığını anlatan Uraloğlu, şunları anlattı:

"Bir kere hiçbir radar sistemi yok. Cep telefonlarında takip ettiğimiz hava radar uygulaması var; o cep telefonu aplikasyonundan hava radarı yönetmeye çalışıyorlar. Ne kadar sağlıklı; asla sağlıklı değil. 1990'lardaki tüplü bilgisayar monitörlerinden var. Doğru dürüst x-ray cihazı yok, dedektörleri yok. Pistlerde ciddi eskimeler var. İlk yapılan Şam ve Halep seferi tamamen pilotların inisiyatifiyle yapılmış, görerek şartlarda, hiçbir sistem olmaksızın yapıldı. Arkadaşlarımız tespit yaptı, bir eylem planı ortaya koyduk. İlk etapta Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırmayla ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmemizle beraber bir vaziyet alacağız."

'DEMİR YOLU BÜTÜNLÜĞÜNÜ ŞAM'A KADAR SAĞLAYACAĞIZ'

Uraloğlu, demir yolları ile ilgili henüz sahada bir tespit yapmadıklarını belirterek, bu konudaki planları şöyle özetledi:

"Hızlıca o tespiti yapıp, ondan sonra demir yolu bütünlüğünü Şam'a kadar sağlamayla ilgili bir vaziyet alacağız. Kara yollarında da durum nedir onlara vaziyet ediyoruz. Ama Türkiye'nin operasyon yaptığı bölgeleri biliyoruz. Oralarda birçok iş yaptığımızı söylemek isterim kara yolları noktasında. Yıkılan köprüleri tamir ettiğimizi söyleyebilirim. Haberleşme noktasında birçok yerde normal bir iletişim yok. Bunlarla ilgili gerekli tespitleri yapacağız. Bakanlık olarak bunları hayata geçirmeye çalışacağız."

PARA BASMADA YARDIMCI OLUNACAK

Suriye'nin parasının Rusya tarafından basıldığını söyleyen Uraloğlu "Düşünün, bir ülkenin parasını başka bir ülke basıyor. Türkiye bu noktada da muhtemelen bir destek verme noktasında olacak. Dışişleri Bakanlığımızın ve Milli İstihbarat Başkanlığımızın koordinasyonunda bu çalışmaları yürütmeye başladık. Bundan sonra biraz daha profesyonel şekilde; ama gecikmeksizin inşallah gerekli tespitleri yaparak, oralara yardımcı olmaya gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'DOĞU AKDENİZ'DEKİ ÇIKARLARIMIZ İÇİN VAZİYET ALACAĞIZ'

Suriye'nin Akdeniz'e açılan önemli bir kapı olduğuna vurgu yapan, bu konuda önümüzdeki günlerde bir deniz yetki anlaşması imzalamayı planladıklarını anlatarak, "Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz. Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak. İlerleyen zamanda bir deniz yetki anlaşması muhtemelen yapılıp, Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızın korunması noktasında vaziyet almamız kesinlikle söz konusu olacak" dedi ve ekledi:

"Böyle bir anlaşma oradaki hem Suriye'nin, hem bizim etkinlik ya da yetkinlik sahamızı genişletir ve oradaki her türlü petrol ve hidrokarbon arama noktasında uluslararası hukuku da dikkate alarak, her türlü yetkiyi iki ülke olarak paylaşmış ya da genişletmiş oluruz. Tabii orada Lübnan var, İsrail var. Mutlaka onları da dikkate alarak, bize en yakın coğrafya Suriye'yi düşündüğümüzde tamamen o bölgenin iki ülkenin net bir şekilde kontrolünde olması söz konusu olacak. Bunun için otoritenin kurulması lazım. Bakın orada memurların maaşlarının verilmesi lazım. Silahlı grupların silah bırakması ile ilgili gündem var. Bu kesinlikle gündemde olur; ama bugünün gündemi olduğunu söylersek çok doğru olmaz."

'SURİYE'DEKİ İŞLERİ ACİL EYLEM PLANIYLA YAPACAĞIZ'

Bakan Uroloğlu, Suriye'de amaçlarının ilk etapta tespitleri yapmak olduğunu söyleyerek, "Dışişleri Bakanlığımız koordinasyonunda tespitleri yapmaya başladık. Havalimanları ile ilgili bir rakam da çıkardık. İlk etapta kendi imkanlarımızla ne yapabiliriz, bunu ortaya koyacağız ve bu iradeyi göstereceğiz. TİKA aracılığıyla olsun, AFAD aracılığıyla olsun, bu kurumlarımız aracılığıyla gerekli destekleri de sağlayacağız. Bunlar bir acil eylem planıyla yapılacak olanlar; ama devamı ile ilgili mutlaka oraya ciddi finansmanların sağlanması gerektiği noktasında bir çalışmamız da olacak. Suriye'deki çalışmaların tamamlanması muhtemelen 10 yıl sürecektir" diye konuştu.

'KALKINMA YOLU'NDA SON DURUM

Bakan Uraloğlu, 'Kalkınma Yolu' ile ilgili çalışmalara ilişkinse şunları söyledi:

"Irak’ın Faw Limanı ilk fazı 2025’te devreye alınacak ve orası limancılık faaliyetlerine başlamış olacak. Bizi ilgilendiren tarafı ise yaklaşık bin 200 kilometrelik bir karayolu. Projesi aşağı yukarı bitti diyebiliriz. Sadece Irak’ın kuzeyinde nereden geçeceğiyle ilgili bölgesel yönetimle merkezi hükümetin görüşmeleri sürüyor. Güncel olarak takip ediyoruz. Yönetim şeklinden tutun finansmanı ve işletilmesine kadar konuşuyoruz. Türkiye’de yapılması gerekenler var, bunları planlıyoruz. Yaklaşık 2 bin 92 kilometre demiryoluyla Türkiye’den geçecek. Burada bizim yapmamız gerekenler var. Ovaköy’den Kapıkule’ye kadar. Yine yaklaşık bin 900 kilometre bir otoyolla geçecek. Otoyol noktasında da yine yapmamız gerekenler var bir taraftan da bunları planlıyoruz."

'SOSYAL MEDYAYA KESİNLİKLE DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR'

Bakan Uraloğlu ayrıca sosyal medya mecraları ile ilgili düzenlemelere ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile beraber çalıştıklarını söyledi ve "Dijital Mecralar Komisyonu ile görüşüyoruz. Kesinlikle bir düzenleme yapılması gerekiyor. Sosyal mecrada eline mikrofonu alan veya bir şekliyle video çeken her türlü dezenformasyonu yapabiliyor. Olan düzenlemeler yeterli değil. Kesinlikle buralarda sadece çocukları koruma refleksiyle değil, bütün toplumu koruma refleksiyle sorumluluklar getirmemiz gerekir" dedi.

'BEKLEYEN METRO PROJESİ YOK'

Bakan Uraloğlu, muhalefet yönetimindeki belediyelerin metro projelerinin bakanlık onayına takıldığı eleştirisini ise kabul etmedi. "Metrolar konusunda her türlü metro projesini onaylama yetkisi bizim bakanlığımızda. Şu anda gerek AK Partimizin gerek diğer partilerin olsun bizde bekleyen hiçbir metro onayı yoktur" iddiasında bulundu.

BORSADA ÇİMENTO HİSSELERİNDE HAREKETLİLİK

Öte yandan Suriye'de Türkiye'nin inşaat alanında yaygın ihaleler alacağı tahmini, borsada çimento hisselerini hareketlendirdi. Çimento sektörü (XTAST) günü yüzde 1,1 yükselişle tamamladı. Aylık artış ise yüzde 13'ü buldu. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar