Baltık ülkeleri Rusya'dan doğal gaz alımını durdurdu
Letonya, Litvanya ve Estonya’nın aralarında Baltık ülkeleri Rusya’dan doğal gaz ithal etmeyi durdurdu. ‘Saldırgan’ ifadesini kullandıkları Rusya’dan gaz alımını kestiklerini duyuran Litvanya, tüm Avrupa’ya şu çağrıyı yaptı: Biz yapabiliyorsak Avrupa’nın geri kalanı da yapabilir.
Letonya doğal gaz depolama şirketi Conexus Baltic Grid'in Müdürü Uldis Bariss, "Gaz sevkiyatı konusunda Rusya'ya güven duyulup duyulmayacağına ilişkin hâlâ bazı şüpheler varsa, son gelişmeler güvenilmeyeceğini açık bir şekilde gösterdi" açıklamasında bulundu.
"1 Nisan'dan bu yana Letonya, Estonya ve Litvanya'ya Rus doğal gazı akmıyor" diyen Bariss, Baltık bölgesinde şimdilik gaz arzının Letonya'daki yer altı depolarından sağlanacağını aktardı.
LİTVANYA: BİZ YAPABİLİYORSAK TÜM AVRUPA YAPABİLİR
DW Türkçe'nin haberine göre Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu aydan itibaren Litvanya'da Rus gazı yok. Bunu biz yapabiliyorsak, Avrupa'nın geri kalanı da yapabilir" açıklamasını yaptı. Nauseda, "Bugün sancısız bir şekilde bu saldırgan ile enerji bağlarımızı kesebilmek için ülkemiz yıllar önce karar almıştı" dedi.
PUTİN, DOĞAL GAZ ÖDEMELERİNİN RUBLE İLE YAPILMASINI KARARLAŞTIRMIŞTI
Baltık ülkelerinin Rusya'dan doğal gaz ithalatını durdurma kararı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğal gaz ödemelerinin Rus para birimi ruble ile yapılmasını öngören kararnameyi imzalamasının ardından geldi.
Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Batı'nın uygulamaya başladığı yaptırımlara karşılık olarak Rus doğal gazının ruble ile satın alınması kararı almıştı. Kararname uyarınca doğal gaz ödemeleri yaptırım listesinde bulunmayan Gazprombank'ta açılan özel bir hesaba euro veya dolar olarak yapılacak. Gazprombank da bu parayı rubleye çevirerek, Rus doğal gaz şirketi Gazprom'a iletecek.
ABD, Rusya'dan doğal gaz ve petrol ithalini yasaklarken, Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'ya enerji yaptırımları uygulamıyor. 2021 yılı verilerine göre, Avrupa Birliği ülkeleri doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan karşılıyor.