Bangladeş'te 'başbakan istifa' eylemleri: Ölü sayısı 70'i aştı
Bangladeş'te kamuda liyakat talebiyle başlayan protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'ya karşı isyana dönüştü. Bugün ülke çapındaki eylemlerde en az 70 kişi öldürülürken, internet kesildi ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Artı Gerçek - Güney Asya ülkesi Bangladeş'te kamu istihdamının üçte birinin bağımsızlık gazilerinin akrabalarına tahsisi uygulamasının geri getirilmesine karşı patlak veren ve ocak ayında muhalefetin boykot ettiği seçimlerde dördüncü kez göreve gelen Başbakan Şeyh Hasina'nın hükümetine karşı isyana dönüşen eylemlerde bugün en az 70kişi öldü.
Polis, ülke çapında Hasina'nın istifası talebiyle sokağa inen on binlerce göstericiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı. Ülkede süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, internete erişim de yine engellendi.
Derin işsizliğin ve yoksulluğun yaşandığı ülkede hükümetle işbirliği yapmayacaklarını duyuran öğrenciler, bugün ana yolları bloke etti. Munsiganj bölgesindeki eylemler sırasında iki inşaat işçisinin işe gitmeye çalıştığı sırada öldüğü belirtildi. Bölge hastanesinden yapılan açıklamada işçilerin vücutlarında kurşun bulunduğu belirtilirken, polis yetkilileri ateş açtıkları suçlamasını reddetti. Ülkenin kuzeydoğusundaki Pabna'da protestocularla Hasina'nın destekçileri arasında çıkan çatışmalarda en az üç kişi öldü, 50 kişi yaralandı. İki kişinin kuzeydeki Bogura bölgesinde, 20 kişinin de dokuz başka bölgedeki eylemlerde öldüğü belirtildi.
Gerilimin tırmanması üzerine Bangladeş İçişleri Bakanlığı bugün yerel saatle 18:00'dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti. Hasina ise ulusal güvenlik toplantısının çıkışında, "Şu an sokaklarda protesto gösterisi düzenleyenler öğrenciler değil, ülkeyi istikrarsızlaştırmak isteyen teröristler" iddiasında bulundu. Hasina'nın, ülkesinin vatandaşlarına "Bu teröristleri güçlü bir şekilde bastırın" çağrısı yapması dikkat çekti.
Bangladeş'teki eylemlerin arka planında, önceki ay bir mahkemenin Hasina hükümeti tarafından 2018 yılında kaldırılan kamuda istihdam kotasını geri getirmesi yatıyor. İşsizliğe rağmen böyle bir kota uygulanmasını protesto eden öğrenciler sokağa dökülmüş, en az 150 kişi öldürülmüştü. Yüksek Mahkeme'nin kotaları büyük ölçüde iptal etmesine rağmen öğrencilerin Hasina'ya öfkesi dinmemişti. Öğrenciler, gösterilerde öldürülen 150 kişinin aileleri için adalet talebiyle yine sokaklara inmişti. (DIŞ HABERLER)
Bangladeş'te eylemciler, mahkeme kararını uygulaması için hükümete 48 saat süre verdi
Bangladeş'te 'liyakat isyanı' sonuç verdi, kamuda kayırmacılık Yüksek Mahkeme'den döndü