'Barış çağrısına gözaltı Türkiye'nin en dip noktası'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, barış çağrısı yapanlara yönelik baskıları eleştirdi ve gelinen noktayı 'Türkiye hükümetinin bugüne kadar düştüğü en dip nokta' olarak nitelendirdi

'Barış çağrısına gözaltı Türkiye'nin en dip noktası'

ARTI GERÇEK - Özellikle Afrin Harekatı’nın başlamasından sonra sosyal medyada yapılan barış çağrılarına yönelik başlatılan gözaltı ve tutuklama kampanyasına İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) tepki geldi.

HRW’den yapılan açıklamada barış çağrısı yapan çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ve haklarında kovuşturma başlatıldığı belirtilerek "Bu baskı dalgası kişilerin görüşlerini barışçıl yollarla ifade etme hakkını ihlal etmektedir" denildi.

"YAŞANANALAR OTO-SANSÜRÜ ARTTIRDI"

Son baskı dalgasının gazetecilerden insan hakları aktivistlerine, aralarında dört HDP’li milletvekili olmak üzere siyasetçilere, hükümet dışı kuruluşların üyelerine, akademisyenlerden, inşaat işçileri, doktorlar ve lise ve üniversite öğrencilerine kadar bir çok farklı gruptan insanı hedef aldığına dikkat çeken açıklamada "internette barışçıl ifadenin suç sayılması sosyal medya kullanımının üzerinde cesaret kırıcı bir etki yarattı ve oto-sansürün artmasına yol açtı" denildi ve şu tespitlere yer verildi:

"Türkiye, gazetecileri, aktivistleri ve hükümeti eleştiren diğer herkesi yargılamak için ceza yargı sistemini ve son derece geniş kapsamlı terörle mücadele yasalarını kötüye kullanma konusunda uzun bir geçmişe sahip. Savcılar gerek internet üzerinden, gerekse çevrimdışı yollar kullanılarak yapılan barışçıl muhalefeti sindirmek ve susturmak için devamlı "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını düzenleyen yasa maddelerine başvuruyor. Hükümet bağımsız ve muhalif medyaya istikrarlı bir şekilde saldırdığı için Türkiye vatandaşları bilgi almak ve paylaşmak için giderek daha çok sosyal medyaya yöneliyor. Bunun sonucunda, yetkililerin çevrimiçi izleme ve sansür uygulamalarında da artış yaşanıyor."

"EN DİP NOKTA"

Yaşananları eleştiren İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson da "barış çağrısı yapan tweetler atan kişileri gözaltına almak ve haklarında kovuşturma başlatmak Türkiye hükümetinin bugüne kadar düştüğü en dip nokta" şeklinde konuştu. Williamson, "Türkiye yetkilileri kişilerin askeri harekatlar da dahil her türlü hükümet politikasını barışçıl yollarla eleştirme haklarına saygı göstermeli ve bu saçma davaları düşürmelidir" çağrısını yaptı.

gözaltı HRW afrin İnsan Hakları İzleme Örgütü