SDG ile görüşmeler... Barrack: Önümüzdeki haftalarda ilerleme kaydedilebilir
ABD Suriye Özel Temsilcisi Barrack, İsrail’in Suriye müdahalesini eleştirdi. Barrack, SDG ile yapılan görüşmelere dair de 'Önümüzdeki haftalarda bir ilerleme kaydedilebileceğini' söyledi.

Artı Gerçek - ABD Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, bugün ABD medyasına verdiği demeçte, Washington’un 14 yıl süren iç savaşın ardından yeni mezhep çatışmaları yaşayan Suriye’yi bir araya getirmeye çalışan hükümetle iş birliği yapmaktan başka bir planı olmadığını ifade etti.
İsrail'in Suriye'ye son müdahalesini eleştiren Barrack, bu müdahalenin zamanlamasının yanlış olduğunu ve bölgede istikrarın sağlanması çabalarını zorlaştırdığını söyledi.
'İSRAİL ABD'YE SORMADI'
Barrack, İsrail’in müdahalesine ilişkin, “ABD’ye ne soruldu ne de ABD, karar sürecine katıldı; İsrail’in kendini savunma olarak gördüğü konularda bizim sorumluluğumuz yoktur” ifadelerini kullandı.
Barrack, bu müdahalenin “çok karışık yeni bir bölüme yol açtığını” ve “çok yanlış bir zamanda geldiğini” sözlerine ekledi.
Barrack, ateşkese giden görüşmelerde, Suriye güçlerinin ve teçhizatının Şam'dan Süveyda'ya taşınmasıyla ilgili belirli konularda anlaşmaya varmak için “her iki tarafın da elinden geleni yaptığını” söyledi. “İsrail'in egemen bir devlete müdahale edebileceğini kabul edip etmediğiniz farklı bir sorudur” diyen Barrack, İsrail'in Suriye'yi kontrol eden güçlü bir merkezi devlet yerine parçalanmış ve bölünmüş görmeyi tercih edeceğini öne sürdü.
'GÜÇLÜ ULUS DEVLETLER TEHDİTTİR'
Barrack, “Güçlü ulus devletler bir tehdittir, özellikle Arap devletleri İsrail için bir tehdit olarak görülür. Bence tüm azınlık toplulukları, birlikte ve merkezi olarak daha iyi olacağımızı söyleyecek kadar akıllılar” ifadelerini kullandı.
Barrack, hafta sonu Suriye ve İsrail arasında ateşkes ilan edildiğini duyurmuş ancak ayrıntı vermemişti. Suriye geçici hükümetine bağlı güçler, Dürziler ve Bedeviler arasında yeniden başlayan çatışmaları durdurmak için Süveyda'da yeniden konuşlandı ve her iki taraftan sivillerin bugün tahliye edilmesi planlandı.
Şam yönetimi, Kuzey ve Doğu Suriye’nin geniş kesimini elinde bulunduran Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile kurulacak ulusal orduya entegrasyonlarını öngören bir anlaşmanın hayata geçirilmesine ilişkin müzakereler yürütüyor.
SDG İLE GÖRÜŞMELER: ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İLERLEME KAYDEDİLEBİLİR
SDG lideri Mazlum Abdi ile hafta sonu görüşen Barrack, ”Süveyda'daki şiddetin bu görüşmeleri rayından çıkaracağına inanmadığını ve önümüzdeki haftalarda bir ilerleme kaydedilebileceğini” söyledi.
Türkiye’nin de Suriye'ye savunma yardımı sağlamayı teklif ettiği sorulan Barrack, “ABD'nin Suriye ve Türkiye arasında bir savunma anlaşması olasılığı konusunda bir pozisyonu olmadığını” dile getirerek, “Çevresindeki ülkelere ne yapacaklarını söylemek ABD'nin işi ya da çıkarı değil” dedi.
Suriyeli hükümet güçleri, güneydeki Süveyda bölgesinde Dürzilere yönelik saldırılar sonrası bölgeye girmiş, Dürzilerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Sünni aşiretlerin saldırılarına Şam hükümetine bağlı grupların da katıldığını açıklayan Dürziler, bölgeye konuşlanan Şam hükümetine bağlı birliklerin geri çekilmesini talep etmişti.Geçiş hükümeti de yaptığı resmi açıklamada, kendisine bağlı silahlı grupların da işediği suçları itiraf etmiş ve önlem alacağını açıklamıştı. Hükümete bağlı birlikler daha sonra bir ateşkes anlaşması ile geri çekildi. Çatışmalar sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve bazı güvenlik güçleri Dürzi sivilleri öldürmekle ve evlerini yağmalamakla suçlanmıştı.
İsrail ise, Dürzileri savunmak amacıyla Süveyda’daki hükümet konvoylarına çok sayıda hava operasyonu düzenlemiş ve Şam’daki Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere bazı hedefleri vurmuştu.
Batı medyasında yer alan haberlerde de Dürziler ile Sunni Bedevi aşiretleri arasında çıkan bu mezhep çatışmaların diğer azınlık ve mezhep gruplarına da sıçrayacağı ileri sürülmüştü. (ANKA)