Belçika’da Diyanet'e bağlı Kevser Camii’nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle askıya alındı
Belçika'nın Aalst kentinde 2022 yılında inşaat ihlali nedeniyle mühürlenen, iki yıldır da ibadet edilecek alana sahip olmadığı belirtilen Kevser Camii’nin ruhsatı askıya alındı. Cami yönetiminin, eksiklikleri giderme sözünü yerine getirmediği belirtildi.
Artı Gerçek - Belçika'da Flaman hükümeti tarafından, “Ankara’nın müdahalesi” nedeniyle eleştirilen Aalst şehrindeki Kevser Camii’nin ruhsatı, bir yıllığına askıya alındı. Flaman İçişleri Bakanı Gwendolyn Rutten, Belçika Diyanet Vakfı’na bağlı caminin ruhsatının, “kötü yönetim ve mali ihmal nedeniyle” askıya alındığını açıkladı.
BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Belçika’da ilk kez bir caminin ruhsatı askıya alınıyor. Ülkede hükümet genellikle gerekli gördüğünde ruhsatı süresiz iptal ediyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışı örgütlenmesi Belçika Diyanet Vakfı tarafından BBC Türkçe’ye yapılan açıklamada da, “Belçika kanunları çerçevesinde gerekli hukuki girişimi başlatmış olup süreci titizlikle takip etmekteyiz” denildi.
Bakan Rutten ise Belçika medyasına yaptığı açıklamada, Ankara hükümetiyle yakın ilişkileri nedeniyle eleştirilen Kevser Camii’nin, “daha önce dış etki kurallarına uymadığı için itibar kaybı yaşadığını” söyledi. Caminin iki yıldır ibadet edilecek alana da sahip olmadığını belirten Flaman bakan, “Dolayısıyla ruhsat yönetmeliğine de uygun değil. Bu nedenle ruhsatını bir yıl süreyle askıya almaya karar verdim” dedi.
İNŞAAT İHLALLERİ NEDENİYLE MÜHÜRLENMİŞTİ
Belçika medyasına göre, Aalst’taki cami binası “ciddi inşaat ihlalleri” gerekçesiyle 2022 yılında polis tarafından mühürlenmişti. Yaklaşık 3 ay önce de Flaman Bilgi ve Tarama Servisi (ISD), “yenileme çalışmaları sırasındaki mali ihmal nedeniyle” caminin hâlâ ibadet hizmetleri için uygun olmadığına karar verdi. Flaman yetkililere göre cami yönetimi, eksikliklerin giderileceği konusunda söz verdi ancak bunu yerine getirmedi.
İMAM OTURMA İZNİNİ KAYBEDEBİLİR
Hükümet, ruhsat verilen camilere su, enerji, bakım onarım masrafı ve idari giderler için düzenli olarak ödeme yapıyor. Resmi olarak tanınan camilerdeki imanların maaşları ve konut giderleri de devlet bütçesinden karşılanıyor. Kevser Camii’nin ruhsatının askıya alınması nedeniyle, görevli imamın maaşını ve oturma iznini kaybedebileceği belirtiliyor.
BELÇİKA İSTİHBARATININ 2017 RAPORU: 'DİYANET, ERDOĞAN'IN UZUN KOLU'
Eski Flaman İçişleri Bakanı Bart Somers, geçen yıl “dış müdahale” gerekçesiyle Kevser Camii’nin ruhsatının iptali için yasal girişim başlatmıştı. Somers, cami yönetiminin, “Recep Tayyip Erdoğan yönetimiyle sıkı bağları bulunduğunu ve bu nedenle Ankara’nın müdahalesine açık olduğunu” savunmuştu. Diyanet’e bağlı camilerde okunan hutbelerin doğrudan Ankara tarafından belirlenmesi, Belçika tarafından “dış müdahale” olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle Belçika İstihbarat Servisi Devlet Güvenliği, 2017 yılı raporunda, Diyanet’i, “Erdoğan'ın uzun kolu” olarak tanımlamıştı.
Ocak ayında Tessenderlo'daki Diyanet camisi imamının LGBTİ+ topluluğuna yönelik sözleri tartışma yaratmıştı. Flaman hükümeti, “nefret ve ayrımcılık” içeren vaaz gerekçesiyle, caminin ruhsat başvurusunun geri çevrileceğini açıklamıştı.
Hükümet, yeni ruhsat yönetmeliği kapsamında ülkedeki camilere, dış finansman ve müdahale yasağının yanı sıra, 1000 euronun üzerindeki tüm bağışlar için kayıt zorunluluğu getirmişti. Belçika Diyanet Vakfı, hükümetin yemi ruhsat kararının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. (Kaynak)