Bloomberg: Türkiye, BRICS üyeliği için resmen başvurdu

Bloomberg: Türkiye, BRICS üyeliği için resmen başvurdu
Gündemden düşmeyen Türkiye'nin BRICS'e üye olmak istediği iddialarına bir yenisi eklendi. Bloomberg, AB ile ilişkileri canlandırma adımları atan NATO üyesinin, Batı hegemonyasından kaçanların toplandığı BRICS'e üyelik için resmen başvurduğunu öne sürdü.

Artı Gerçek - ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayanarak, Ankara'nın, "küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS'e katılmayı resmen talep ettiğini" yazdı.

'ÇOK KUTUPLU DÜNYADA TÜM TARAFLARLA BAĞLARI GELİŞTİRMEK'

Bloomberg'in "yorum yapma yetkileri olmadığından adlarının yayımlanmasını istemediği kişilerden" aktardığına göre "Ankara'nın yeni diplomatik hamlesi, NATO'nun kilit üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getirirken çok kutuplu bir dünyada tüm taraflarla bağları geliştirme özlemlerini yansıtıyor".

'AB HÜSRANI, NATO ANLAŞMAZLIĞININ SONUCU'

Sözkonusu kaynaklar, "Türkiye'nin onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma girişiminde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşarken birkaç ay önce BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğunu" söyledi.

Kaynaklar, bunun, Türkiye'nin 2022'de Ukrayna'ya girmesi sonrası Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesinin ardından diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.

ERDOĞAN: SADECE BATI'YLA MENZİL-İ MAKSUDA VARILAMAZ

Haberler ilgili Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'nın yorum yapmayı reddettiğini aktaran Bloomberg, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Ağustos'ta İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmayı alıntıladı:

"Türkiye, Doğu ile Batı ile ilişkilerini eşzamanlı geliştirirse etkin bir ülke olabilir. Bunun dışında her yol Türkiye'yi denklem dışına atar. Türkiye yönünü sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz. Türkiye Doğu ve Batı ile ilişkilerini eşzamanlı geliştirirse güçlü, müreffeh, itibarlı ve etkin bir ülke olabilir. Biz birilerinin iddia ettiği gibi AB ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz."

DOLARSIZLAŞMA KAMPI

Kurucu ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerini taşıyan BRICS, ABD'nin hegemonyasıyla özellikle ekonomik alanda mücadeleye odaklanırken dolarsızlaşma (dedolarizasyon) çabası yürütüyor. Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri(BAE), Etiyopya ve Mısır'ın saflarına katılmasıyla dört yeni üye kazanan BRICS, Suudi Arabistan'a üyelik davetine henüz resmen yanıt alamadı.

MALEZYA, TAYLAND VE AZERBAYCAN SIRADA

BRICS'in yeni genişleme dalgasının, 22-24 Ekim'de Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvede görüşülmesi bekleniyor. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Malezya, Tayland ve Türkiye'nin yakın müttefiki Azerbaycan'ın BRICS'e katılmak isteyen diğer ülkeler arasında olduğunu söyledi.

YENİ KALKINMA BANKASI'NDAN FİNANSMANA ERİŞİM İMKANI

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi Batı'nın egemen olduğu kurumlara karşı kendini alternatif olarak tanıtan BRICS, yeni üyelere, Yeni Kalkınma Bankası (NDB) aracılığıyla finansmana erişme, siyasi ve ticari ilişkilerini genişletme imkanı sunuyor. Bloomberg'e göre BRICS'in genişlemesi, büyük ölçüde, geleneksel olarak ABD ile müttefik ülkelere kur yaparak küresel nüfuzunu artırmaya çalışan Çin tarafından yönlendirildi.

ERDOĞAN'IN ÖNCEKİ MESAJLARI

Erdoğan'ın AKP'sinin uzun zamandır Batılı ülkeleri Türkiye'nin kendi kendine yeten savunma sanayisi ve güçlü ekonomi özlemlerini engellemekle suçladığını aktaran Bloomberg, Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" sloganıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde reform çağrısı yaptığını ve Rusya ve Çin tarafından NATO'ya rakip kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) katılmakla ilgilendiğini söylediğini hatırlattı.

RUS GAZI, ÇİN ELEKTRİKLİ ARAÇLARI MERKEZİ OLMA HEDEFİ

"Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine 3 Ekim 2005'te başladığını, ama AB'nin demokratik eksiklikleri olarak tanımladığı bir dizi engelle karşılaştığını" yazan Bloomberg, Ankara'nın BRICS'e katılmanın Rusya ve Çin ile ekonomik işbirliğini geliştirmesine ve AB ile Asya arasında ticaret kanalı haline gelmesine yardımcı olabileceğine inandığını aktardı. Kaynaklar, Türkiye'nin Rusya ve Orta Asya'dan gaz ihracatı için bir merkez olmak istediğini söyledi. Haberde Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği'nden yararlanarak pazar erişimlerini artırabilecek Çinli elektrikli otomobil üreticilerinden yatırım çekmeye çalıştığına da yer verildi.

FİDAN NE DEDİ, NE YAPTI?

Haziranda Çin'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin ve Küreselleşme Merkezi adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmayı, Çin medyası "Türkiye elbette BRICS üyesi olmak istiyor" sözlerinden servis etmişti. Rusya yönetimi, bu pası "Memnuniyetle karşılıyoruz" diyerek almıştı. Bir hafta sonra Rusya'nın Nizhny Novgorod kentinde düzenlenen BRICS+ toplantısına katılan Fidan, "BRICS, küresel ekonomik sistemde yaklaşım, kimlik ve politika çeşitliliğini artıran bir örgüttür" demişti.

Ankara, AB ile üyelik görüşmelerini canlandırmak için paralel çabalar da gösteriyor. Türkiye'nin 5 yıldır ilk AB toplantısı olan 29 Ağustos'taki AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Fidan, AB üyeliğinin Türkiye için "stratejik hedef olmaya devam ettiğini" söyledi. (Bloomberg, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar