BM: Dünyadaki su kaynakları vampirce tüketiliyor
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler aşırı kullanım ve iklim krizi sebebiyle yaşanacak bir su krizinin an meselesi olduğu ve yakın zamanda su kıtlığı yaşanabileceği konusunda hükümetleri uyardı. New York'ta başlayıp üç gün sürecek olan, 1977'den beri yapılacak ilk büyük BM su zirvesine binlerce delege katılıyor. Zirveden hemen önce ortaya konan raporda dünyanın "vampirce aşırı su tükettiği" ifade edildi.
DÜNYA NÜFUSUNUN DÖRTTE BİRİ GÜVENLİ OLMAYAN İÇME SUYU KULLANIYOR
BM, dünya nüfusunun dörtte birinin güvenli olmayan içme suyu kullandığını, yarısının ise temel sanitasyondan yoksun olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Vampirce aşırı tüketim ve sürdürülemez kullanım yoluyla insanlığın can damarını kurutuyoruz ve küresel ısınma yoluyla buharlaştırıyoruz" dedi.
Temiz içme suyuna ve sanitasyona erişimin sağlanması, BM'nin açlığı ve yoksulluğu sona erdirmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve iklim değişikliği konusunda harekete geçmek yanında sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 maddelik yapılacaklar listesinin bir parçası.
GUTERRES: YENİLENEBİLİR ENERJİYİ KUCAKLAMALIYIZ
Milyarlarca insanın temiz suya ulaşımı olmadığını aktaran Guterres, "Dünyamız 2030'a kadar herkese güvenli bir şekilde yönetilen su ve sıhhi tesisat erişimi sağlama hedefinden tehlikeli ve hızlı bir şekilde uzaklaşıyor" ifadesini kullandı. Guterres, gelecek nesiller için tüm bireylerin suyu sürdürülebilir bir şekilde kullanma ve koruma görevi olduğuna dikkati çekerek hükûmetler, işletmeler ve yatırımcıların daha cesur adımlar atarak küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlamaları gerektiğinin altını çizdi.
G20'nin bu çerçevede öncü rol oynaması gerektiğini dile getiren Guterres, "Fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı kırarak yenilenebilir enerjiyi kucaklamalıyız. Bunları yaparken de gelişmekte olan ülkelere her türlü yardımı sağlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Guterres, "Kaybedecek vaktimiz yok. 2023'ü insanlığın yaşam kaynağı olan su için değişim ve yatırım yılına çevirelim. Suyu sürdürülebilir bir şekilde yönetmek, korumak ve herkese eşit erişim sağlamak için harekete geçelim" çağrısını yaptı.
Hollanda ve Tacikistan'ın ev sahipliğinde çarşamba günü New York'ta başlayan üç günlük konferans, 2015'te Paris'te iklim veya 2022'de Montreal'de doğayı koruma konulu zirvelerde ortaya çıkan türden bağlayıcı bir anlaşma üretmeyi amaçlamasa da, Guterres konferansın "dünyamızın can damarına hak ettiği taahhüdü veren cesur bir Su Eylemi Gündemi ile sonuçlanması gerektiğini" söyledi.
Konferansın gündemi, ülkeler ve sektör temsilcilerinin gönüllü taahhütlerini oluşturmayı ve “siyasi ivme” yaratmayı hedefliyor. Guterres, "Hükümetler, bu değerli kaynağı korurken, tüm insanlar için eşit su erişimi sağlayan planlar geliştirmeli ve uygulamalıdır. Ayrıca ülkeleri, suyu ortaklaşa yönetmek için sınırların ötesinde birlikte çalışmaya çağırıyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)
Türkiye'de kuraklık alarmı: Son 22 yılın en sıcak ocak ve şubat ayı yaşandı