BM'den İsrail ordusu avukatlarına çağrı: Uluslararası hukuk ihlallerine yasal izin vermeyin

BM'den İsrail ordusu avukatlarına çağrı: Uluslararası hukuk ihlallerine yasal izin vermeyin
Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Gazze'ye dair yazılı açıklama yaptı. Hamas saldırılarının kınandığı açıklamada, İsrail ordusuna danışmanlık yapan yapan avukatlara da uluslararası hukuku ihlal eden eylemlere yasal izin vermeme çağrısı yer aldı.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail ordusuna danışmanlık yapan tüm avukatlara uluslararası hukuku ihlal eden ve savaş suçu teşkil edebilecek eylemlere yasal izin vermemeleri ve bunu reddetmeleri çağrısında bulundu.

HAMAS'IN SALDIRISI KINANDI

BM raportörlerinin İsrail'in Gazze'deki yoğun saldırılara ilişkin yazılı açıklamasında, Hamas ve Filistinli diğer silahlı grupların İsrail'de sivillere yönelik saldırılarının ve rehin almaları kınanırken, sivillere yönelik bu eylemler "zulüm" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun 7 Ekim'de başlayan çatışmaların ardından kara harekatına hazırlandığına dikkat çekilerek, "İsrail, Gazze Şeridi'ndeki yoğun nüfuslu sivil bölgelere ölümcül hava saldırıları düzenleyerek evleri, hastaneleri, pazarları ve BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) binalarını yok etti veya bunlara zarar verdi" ifadeleri yer aldı.

'YASAL İZNİ REDDETMEK, MESLEKİ BİR GÖREV'

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı artırdığı, gıda, su, elektrik ve yakıt tedarikini kestiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"İsrail, Hamas'a karşılık verirken ve Gazze'de operasyonlar yürütürken, orduya danışmanlık yapan tüm avukatların savaş suçu teşkil edebilecek eylemleri tespit etmesi ve engellemeye çalışması gerekiyor. Avukatların, suç teşkil eden fiiller için yasal izni reddetmek gibi mesleki bir görevleri var. Avukatlar uluslararası hukuku ihlal eden eylemlere yasal izin vermeyi reddetmeli."

BM ÖZEL RAPORTÖRÜ NEDİR?

BM özel raportörleri, İnsan Hakları Konseyi'nin özel mekanizmaları olarak tanınan sürecin bir parçası olarak biliniyor. BM İnsan Hakları sistemindeki en büyük bağımsız olarak bilinen özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor. BM bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız olarak çalışmalarını yürütüyor. (AA)

Öne Çıkanlar