Almanya'dan 26 yıl sonra bir ilk: Çin, Alman bakanın Tayvan ziyaretini kınadı
Artı Gerçek - Çin, Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger'in Pekin'in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan adasını ziyaret etmesine sert tepki gösterdi. Stark-Watzinger'in Tayvan'a gitmesiyle Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı 26 yıl sonra bakan düzeyinde Alman hükümetinin bir temsilcisi ilk kez ziyaret etmiş oldu. En son 1997'de dönemin Almanya Ekonomi Bakanı Günter Rexrodt Tayvan'ı ziyaret etmişti.
'ALMANYA TAYVAN MESELESİNİ KULLANMAYI DERHAL DURDURMALI'
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bakanın "menfur davranışı" nedeniyle Almanya'ya güçlü bir protesto notası gönderdiklerini duyurdu. Sözcü Wang "Almanya'nın Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçleriyle ilişki kurmayı ve etkileşimi derhal durdurması, yine Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine yanlış sinyaller göndermeyi derhal durdurması ve Tayvan meselesini Çin'in iç işlerine müdahale etmek için kullanmayı derhal durdurması gerektiğini" söyledi.
Almanya dışişlerinden bir kaynak ise Berlin yönetiminin Çin'in tepkisini dikkate aldığını, ancak Bakan Stark-Watzinger'in gezisinin, Tayvan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul eden "Tek Çin" politikasına uygun olduğunu savundu. Çoğu ülke gibi Almanya'nın da Tayvan ile resmi bir diplomatik bağı yok, ancak Taipei'de fiili bir büyükelçiliği bulunuyor. Gezinin hassasiyeti nedeniyle Almanya Eğitim Bakanı Stark-Watzinger Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir görüşme planlamamıştı.
Almanya'da iktidardaki Olaf Scholz hükümetinin en küçük ortağı Hür Demokratik Parti'den (FDP) olan Bakan Stark-Watzinger de Tayvan'da gazetecilere yaptığı açıklamada ""Federal hükümetin Çin stratejisi değişmedi. Bu kapsamda bugünkü ziyaret bununla bağlantılı değil" dedi.
ALMAN BAKAN TAYVAN'DA TEKNOLOJİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALADI
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Stark-Watzinger, Tayvan Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi Bakanı Wu Tsung-tsong ile bir teknoloji işbirliği anlaşmasının imzaladı. Tören sırasında Stark-Watzinger "Bu anlaşma, şeffaflık, açıklık, karşılıklılık ve bilimsel özgürlük gibi demokratik değerler temelinde işbirliğini geliştirmeyi temsil ediyor. 26 yılda Tayvan'ı ziyaret eden uzman bir devlet dairesine başkanlık eden ilk bakan olmak benim için büyük bir zevk ve onur. Mükemmel araştırma kurumlarıyla Tayvan, son derece saygın bir ortak" ifadelerini kullandı.
Politik açıdan hassas ziyaret, Berlin'in Çin ile önceden yakın olan bağlarını gözden geçirdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel'in politikalarından ayrılan Başbakan Olaf Scholz hükümeti, şimdiye kadar Alman malları için hayati bir ihracat pazarı olan Asya'nın ekonomik süper gücüne bağımlılığı azaltmak için yeni bir Çin stratejisi geliştiriyor. (DIŞ HABERLER)
Honduras, Tayvan yerine Çin ile diplomatik ilişki kuracağını duyurdu
Çin Devlet Başkanı Şi: Tayvan'ın bağımsızlığı konusundaki ayrılıkçı faaliyetlere karşı çıkmalıyız
Çin'den ABD'ye sert uyarı: Çarpık tutumu sürerse çatışmaya dönüşür