Çin Devlet Başkanı Şi: Tayvan'ın bağımsızlığı konusundaki ayrılıkçı faaliyetlere karşı çıkmalıyız

Çin'in Mao Zedung'un ardından en güçlü lideri olan ve üçüncü dönemi için seçilen Devlet Başkanı Şi kapanış oturumunda "güvenlik ve ekonominin ayrılmaz olduğunu" söyledi. Şİ, Tayvan'ın bağımsızlığına karşı çıkmayı da sürdüreceklerini duyurdu.

Çin Devlet Başkanı Şi: Tayvan'ın bağımsızlığı konusundaki ayrılıkçı faaliyetlere karşı çıkmalıyız

Artı Gerçek - Çin'in üst yasama organı Ulusal Halk Kongresi'nin (ÇHUK) beş yıllık yeni döneminin ilk genel kurul toplantısı, bugün yapılan kapanış oturumuyla sona erdi. Başkent Pekin'de Büyük Halk Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma Devlet Başkanı Şi Cinping, yeni seçilen Başbakan Li Çiang, yeni seçilen Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng, yeni seçilen Meclis Başkanı Cao Lıci ile ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisinin (ÇKP) üst düzey isimleri katıldı.

Ülkedeki tüm eyalet ve bölgeleri, meslek gruplarını ve etnik unsurları temsil eden üç bine yakın delege, Kongrenin 14'üncü döneminin Birinci Genel Kurulu'nun son oturumunda, hafta boyunca görüşülen karar tasarılarının tümünü oylayarak kabul etti.

Şİ: GÜVENLİK KALKINMANIN TEMELİDİR

Şi, iktidardaki üçüncü dönemini başlatan kapanış oturumunda, Çin'in "ulusal uyanışını" gerçekleştirebilmek için kalkınma ve güvenlik arasında denge sağlaması gerektiğini vurguladı. Çin'in gelecek dönemde çok taraflılığı savunacağını, küresel güvenlik girişimlerini destekleyeceğini ve küresel yönetim sisteminin reformuna ve inşasına aktif şekilde katılacağını belirten Şi, "Bu, dünya barışına ve kalkınmasına pozitif enerji vererek Çin'in kalkınmasına elverişli uluslararası ortamı sağlayacaktır" dedi.

Şi, ulusal güvenliğe bütüncül bakışın gerekli olduğunun altını çizerek, "Güvenlik kalkınmanın temeli, istikrar da refahın ön şartıdır" ifadesini kullandı. Çin'in ulusal güvenlik sistemini ve ulusal güvenliğini koruma kapasitesini geliştirmesi gerektiği dile getiren Şi, "Kamu güvenliğini ve sosyal yönetim sistemini güçlendirmeli, yeni kalkınma modelini yeni bir güvenlik mimarisiyle güvenceye almalıyız" dedi.

'ORDUYU 'DEMİR ÇİN SEDDİ' HALİNE GETİRMELİYİZ'

Şi, ulusal savunmanın ve "her cephede" geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Çin silahlı kuvvetlerini ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını etkin şekilde korumaya muktedir bir 'Demir Çin Seddi' haline getirmeliyiz" ifadelerini kullandı. Çin'in, "ulusal uyanışı" gerçekleştirebilmesi için "yüksek kaliteli kalkınmaya" odaklaması gerektiğine işaret eden Şi, bilim ve teknoloji alanında öz gelişime ve kendine yeterliliği sağlamanın önemine vurgu yaptı.

'TAYVAN İLE YENİDEN BİRLEŞME DAVASINI ŞAŞMAZ ŞEKİLDE İLERLETMELİYİZ'

Çin lideri konuşmasında Tayvan adasındaki "bağımsızlık yanlısı etkilere karşı çıkılması" gerektiğini de vurguladı. “Tayvan'ın bağımsızlığı konusunda dış güçlere ve ayrılıkçı faaliyetlere aktif olarak karşı çıkmalıyız. Ulusal uyanış ve yeniden birleşme davasını şaşmaz bir şekilde ilerletmeliyiz” diyen Şi, yüksek sesle alkışlandı. Daha önce Tayvan'a karşı güç kullanımını dışlamamış olan Şi, "adayla ilişkilerin barışçıl gelişimini destekleme" gereğini de vurguladı.

Çin Komünist partisi, Çin Komünist Devrimi'nin ardından ülkeden kaçan milliyetçilerin kurduğu Tayvan'ı hiçbir zaman yönetmedi, ancak Çin yönetimi adayı gerekirse zorla anakara ile "yeniden birleştirmek" zorunda olduğu bir eyalet olarak görüyor. Şi de ,Çin'in Tayvan üzerindeki iddiasına giderek daha fazla öncelik veriyor ve bunu ABD ile artan gerilimlerin ortasında tarihi bir zorunluluk olarak görüyor.

ÇİN ULUSAL HALK KONGRESİ'NDE HANGİ KARARLAR ALINDI?

Kongrede ülkeyi gelecek beş yılda yönetecek devlet kademeleri için kritik seçim ve atamalar yapıldı. Devlet Başkanı, Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan, Meclis Başkanı ve yüksek yargı organlarının başkanları seçildi, kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi'nin ve orduyu yöneten Merkezi Askeri Komisyonun üyeleri belirlendi. Kongrede, ÇKP'nin Ekim 2022'de düzenlediği 20'inci Kongresinde partinin üst yönetim kademelerine seçilen isimler, yeni konumlara karşılık gelen devlet görevlerine getirildi.

ÇKP'nin 20. Kongresinde üçüncü kez parti genel sekreterliğine seçilen 69 yaşındaki Şi, 14'üncü Ulusal Halk Kongresi'nin 10 Mart'ta yaptığı oylamada, oybirliği ile yeniden devlet başkanlığına seçildi. Daha önce 2013 ve 2018'de iki kez devlet başkanı seçilen, 10 yıldır görevde olan Şi, beş yıllığına yeniden seçilerek Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde devlet başkanlığını iki dönemden fazla sürdüren ilk lider oldu.

Şi'nin devlet başkanlığını üçüncü dönemde sürdüreceğinin işareti Çin Anayasası'nda 2018'de yapılan değişiklikle verilmişti. Değişiklikle devlet başkanının görev süresini iki dönemle sınırlayan kural kaldırılmış, böylece Şi'nin üçüncü döneminin önü açılmıştı. Kongre'de Şi, ayrıca orduyu yöneten Merkezi Askeri Komisyonun Başkanlığı'na da yeniden seçildi. Tek parti iktidarının olduğu, parti ve devlet yönetiminin iç içe geçtiği Çin'de ÇKP Genel Sekteri, aynı zamanda Devlet Başkanı ve Merkezi Askeri Komisyon Başkanı olarak partinin, devletin ve ordunun kontrolünü elinde tutuyor.

Kongrede devlet protokolündeki iki numaralı konum olan başbakanlığa ÇKP Daimi Komitesi üyesi, eski Şanghay Parti Sekreteri Li Çiang seçildi. Devlet Başkanı Şi'nin başbakanlığa aday gösterdiği 63 yaşındaki Li, 11 Mart'ta yapılan, tek aday olduğu oylamada, 3 aleyhte ve 8 çekimser oya karşı 2 bin 936 delegenin oyunu alarak başbakan oldu.

Kongrede ayrıca yeni devlet başkanı yardımcısı, meclis başkanı kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi'nin üyeleri, yüksek yargı ve askeri idare üyeleri de belirlendi.

DEVLET KONSEYİ REFORM PLANI KABUL EDİLDİ

Kongrede ayrıca Devlet Konseyi'nin yapısında değişiklik öngören kurumsal reform planı kabul edildi. Reformla finans sektöründe menkul kıymetler dışındaki tüm bankacılık ve sigortacılık varlıklarını denetleyecek bir komisyon oluşturulurken Komünist Parti'ye bağlı yeni bir bilim ve teknoloji komitesi kurulması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılarak bazı yetkilerin diğer bakanlıklara dağıtılması kararlaştırıldı. Öte yandan Yasama Kanunu'nda değişiklik öngören karar tasarısı da onaylandı. Değişiklikle, Meclis'e sunulan yasaların Anayasa'ya uygunluğunun denetlenmesi için yeni bir gözden geçirme prosedürü getirilirken, ÇHUK Daimi Komitesine acil nitelikteki yasaları tek oturumda görüşüp kabul etme yetkisi verildi. Delegeler ayrıca, merkezi hükümetin çalışma raporu ile ÇUHK Daimi Komitesi, Yüksek Halk Mahkemesi ve Yüksek Halk Savcılığının çalışma raporlarını onayladı.

Merkezi Hükümet 2022 Bütçesi ve 2023 Bütçe Taslağı, Yerel Yönetimler 2022 Bütçesi ve 2023 Bütçe Taslağı ile Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma 2022 Planı ve 2023 Plan Taslağı da Kongre tarafından kabul edildi. (DIŞ HABERLER)