Çin'den ABD'li heyetin yeni Tayvan ziyaretine misilleme
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin ile gerilime yol açan Tayvan ziyaretinden 12 gün sonra yeni bir ABD Kongre heyeti dün daha önceden yapılmayan bir duyuruyla adayı ziyaret etti.
Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Ed Markey'nin öncülüğündeki 5 kişilik heyetin Tayvan lideri Tsai Ing-Wen ile görüştüğü sanılıyor. Görüşme ve içeriği hakkında henüz bir resmi açıklama yapılmadı. ABD'nin Tayvan'daki defakto büyükelçiliği niteliğindeki Amerikan Enstitüsü'nden yapılan açıklamada heyetin Tayvan'ın Dışişleri Bakanı statüsündeki yetkilisi Joseph Wu ve Tayvan parlamentosunun savunma ve dış ilişkiler komitesinden yetkililerle görüştüğü duyuruldu.
Daha önceki açıklamada heyetin, üst düzey yetkililerle, ABD-Tayvan ilişkileri, bölgesel güvenlik, ticaret, yatırım ve diğer konularda görüşmeler yapacağı kaydedilmişti.
ÇİN YENİ ASKERİ TATBİKAT AÇIKLADI
Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin 2 ve 3 Ağustos'ta yaptığı ziyaret, Tayvan'ı topraklarının parçası olarak gören Pekin'in tepkisini çekmişti. Çin, ziyaretin ardından ada çevresinde gerçek mermili askeri tatbikatlara başlamış, Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler Tayvan'ı yakınlarındaki sulara düşmüştü. Pekin ayrıca ABD ile askeri ve siyasal alanda bir dizi görüşmeyi durdurmuştu.
Reuters'ın aktardığına göre Çin ordusu bugün yaptığı açıklamada Tayvan yakınlarında bir dizi yeni askeri tatbikat yapacağını ilan etti. Çin,10 Ağustos'ta ada çevresindeki tatbikatların tamamlandığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti.
Çin Savunma Bakanlığı son açıklamasında adayı ziyaret eden heyetin Çin'in toprak bütünlüğü ve egemenliğini ihlal ettiğini söyledi. Bakanlık açıklamasında "Çin ordusu tatbikat yapmayı ve svaş hazırlığını sürdürüyor. Ordu, ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunmayı ayrıca dış müdahaleleri ve Tayvan'ın bağımsızlığı adı altındaki ayrılıkçılığın her türlüsünü ezmeyi kararlılıkla sürdürecek" ifdelerini kullandı.
Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti. Pekin, "tek Çin ilkesini" benimseyerek, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.