Çin kendi Wikipedia'sını kuruyor

Çin, kendi 'kültür seddi' olarak tanımladığı internet ansiklopedisini oluşturmak için 20 bin kişiyi işe alıyor.

Çin kendi Wikipedia'sını kuruyor

HABER MERKEZİ - Türkiye’de erişime kapatılmasıyla gündeme gelen Wikipedia’yla ilgili bir haber de Çin’den geldi. Çin, Wikipedia’ya rakip olacak kendi online ansiklopedisi için harekete geçti.

BBC Türkçe'nin Vice'dan aktardığı habere göre, projenin Genel Yayın Yönetmeni ve Çin Kitap Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yang Muzhi, bu yeni ansiklopediyi "Çin'in kültür seddi" olarak tanımladı.

"Çin Ansiklopedisi" olarak bilinen projenin 2018 yılında hayata geçmesi bekleniyor. Bunun için 100 farklı alanda katkı yapmak üzere üniversite ve araştırma enstitülerinden akademisyenler işe alınıyor.

Proje kapsamında 300 binden fazla konu başlığının girilmesi ve her birinin de yaklaşık 1.000 kelime uzunluğunda olması öngörülüyor.

Çin devleti, kullanıcı katkılarıyla hazırlanan, internetin en büyük ansiklopedisi Wikipedia'ya erişimi ilk kez yaklaşık 13 yıl önce yasaklamıştı.

Çin devletinin, bu projeyi içeriğini kontrol edebileceği bir hizmet yaratarak internet ansiklopedisi alanındaki boşluğu doldurmak amacıyla hayata geçirmek istediği belirtiliyor.

Ancak Yang, amacın Wikipedia'yı taklit etmek olmadığını, Çin'in bilim ve teknoloji alanında geldiği en son noktayı ortaya koymak, siyasi mirasını desteklemek, kültürel yumuşak gücünü artırmak ve "sosyalizmin" temel değerlerini güçlendirmek olarak sıralıyor.

Yang, "Dünyadaki en büyük ve en kaliteli yazar ekibini oluşturduk. Amacımız takipçi olmak değil, takip edilen olmak" diyor.

Çin, 720 milyondan fazla aktif kullanıcıyla dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip olmasına karşın en sert kısıtlamaların uygulandığı ülkeler arasında da yer alıyor.

‘HEDEFİMİZ WIKIPEDIA’YI GEÇMEK’

Projenin başındaki isim olan Çin Kitap ve Süreli Yayınlar Birliği Başkanı Yang Muzhi ise hedeflerinin Wikipedia’yı yakalamak değil geçmek olduğunu söyledi.

Çin’den Wikipedia’ya erişim sağlanabiliyor, ancak aralarında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama hakkındaki sayfalar engelli.

çin Wikipedia