COP 27‘de 'protesto günü': Yerine getirilmeyen sözleri duymaktan bıktık!

Mısır'da düzenlenen İklim Zirvesi'nde de sivil toplum örgütleri, fosil yakıt kullanımındaki artış ve vaat edilen maddi desteklerin sağlanmaması protesto düzenledi.

Mühdan Sağlam


ŞARM EL-ŞEYH - Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen COP 27 İklim Zirvesi, dördüncü gününe protestolarla girdi. Zirvenin gündeminde 9 Kasım 'finans günü' olarak geçiyor ve bugüne kadar kat edilen yoldan iklim krizini yavaşlatacak finansal formüllere uzanan pek çok konu masaya yatırılıyor. Ancak alandaki sivil toplum örgütleri ve aksivistlerin buna karşı söyleyecek sözleri var.

'ASYA YENİ FOSİL YAKIT PROJELERİNİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ, BUNA SON VERİN'

Çeşitli sivil toplum örgütleri, Şarm el Şeyh Uluslararası Konferans ve Kongre Merkezi'ndeki iç alanda sabah saatlerinde yaptıkları protestolarla seslerini duyurmaya çalıştı. İlk protesto sabah saatlerinde konferans alanlarının olduğu bölgede 20 kadar iklim aktivistin katılımıyla gerçekleşti.

eylem6.jpg

Aktivistlere ünlü çizgi film karakteri Pikaçu ve Dino da 'eşlik etti'. Asya Hakları Borç ve Halkınma Hareketi (Asian People’s Movement on Debt and Development), Uluslararası Petrol Değişimi Kampanyası (Oil Change International) gibi örgütler protestoda yer aldı.

Asya başta olmak üzere artan fosil yakıt yatırımlarını ve alımlarını protesto eden göstericiler, gelişmiş ülkelerin ödemesi gereken yıllık 100 milyar dolarlık desteğin sağlanmamasını da '100 milyon dolar' yazılı bir pankartın etrafında, "Borcunuzu ödeyin" diyerek protesto etti.

cop27eylem.jpg

Grup sözcülerinden Susanne Wong, yaşanan durumu şu sözlere özetledi:

"Dünyanın gelişmiş ve zengin ülkeleri iklim konusunda liderlik üstlendiklerini söyleyip her yıl fosil yakıtlara milyarlarca dolar yatırıyor. Kamu kaynaklarını petrol, kömür ve doğal gaza ayırıyor. Avrupa ülkelerinin gaz bulma telaşını görüyoruz. Bizim bölgemiz olan Asya dünyada doğal gaz petrol gibi fosil yakıtlara dönük yeni projelere en büyük desteği veriyor. Buradan dünya liderlerine sesleniyoruz, borcunuzu ödeyin, fosil yakıtlara yatırım yapmaktan vazgeçin."

Wong, gösteri sonrasında Artı Gerçek’le söyleşisinde de protesto nedenlerini şu sözlerle aktardı:

"Her COP’ta 'fosil yakıtlar emisyonların en büyük sebebi' diyorlar. 'Yenilenebilir kaynaklara yatırım yapılmalı' deniyor. Ancak ertesi yıl görüyoruz ki, gelişmiş ülkeler fosil yakıtlardan kâr elde etme peşinde. Konuşmamda da söyledim şu; bizim bölgemiz, yani Asya, yeni petrol ve doğalgaz projelerine en büyük desteği veren bölge. Oysa biraz haritaya geniş baktığınızda Pasifik ada ülkelerinin su altında kalmak üzere olduğunu görüyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Gerekli finansal desteğin verilmesini istiyoruz. Fosil yakıt yatırımlarını kabul etmiyoruz. LNG yatırımlarındaki artışı ürkütücü buluyoruz."

'HER COP’TA AYNI SÖZLER, AYNI CÜMLELER, BİZE OLAN BORCUNUZU ÖDEYİN!'

Finans günü etkinliklerinin yoğunlaşmasıyla beraber zirvede ikinci bir protesto daha yapıldı. Yaklaşık 20 kadar sivil toplum örgütü mensubu genç, ellerine dövizlerini alarak ıslık ve düdükler eşliğinde seslerini yükseltti.

50 ülkede faaliyet gösteren İngiltere merkezli uluslararası Hıristiyan yardım ve kalkınma ajansı Tearfund'ın üyeleri, "Her COP’ta aynı cümleleri duyuyoruz. Hep aynı şeyleri söylüyorsunuz ancak borcunuzu ödemiyorsunuz. Bize borçlusunuz ve borcunuzu ödeyin" çağrısı yaparak, gelişmiş ülkelerin Paris Anlaşması uyarınca ödemesi gereken 100 milyar dolarlık destek ödeneğinin hala gönderilmemiş olmasına tepkisini gösterdi.

Grup sözcüsü Jessica Bwalli protesto nedenlerini Artı Gerçek’e şöyle aktardı:

"Her yıl COP zirvelerine katılıyoruz. Bunun için bütçe ayırıyoruz. Buraya geliyoruz ve verilen sözlerin tutulmadığını görüyoruz. Hep aynı cümleleri kuruyorlar. Hep sonraki yıla erteliyorlar. Bizim ülkelerimiz iklim krizine neden olan emisyonların müsebbibi değil ancak etkilerini en çok biz hissediyoruz. Her yıl ödenmesi gereken 100 milyar dolarlık desteğin bu yıl dörtte biri bile toplanmadı. Şimdi de ödememek için formül arıyorlar. Bize borçlular ve bunu hemen ödemelerini istiyoruz. Doğru cop 28’de de aynı cümleleri ne duymak ne de kurmak istiyoruz. "

Paris Anlaşması’na göre gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere iklim krizi karşında enerjiden ulaşıma ve barınmaya uzanan geniş perspektifteki yatırım ve geçiş süreci için 2030’a kadar yıllık 100 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Fakat hali hazırda bu miktarın ancak üçte biri toplanabildi. Üstelik Fransa gibi bazı ülkelerin destek yerine ileriye dönük borç vermesi dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar