Almanya İklim Elçisi Morgan: Zor bir dönemden geçiyoruz ama iklim hedeflerimizi bırakmadık
Mühdan Sağlam
ŞARM EL ŞEYH - Almanya'nın Uluslararası İklim Eylem Planından sorumlu İklim Elçisi Jennifer Morgan, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bazı iklim hedeflerinden geri adım atmış görünseler bile vaatlerinin arkasında olduklarını söyledi. Nükleer santrallerin ve kömür santrallerinin açılması gibi kararları 'savaş nedeniyle alınan acil önlemler' olarak niteleyen Morgan, "Bu noktada bir yanlış anlaşılma varsa düzeltmeme izin verin. İklim hedeflerimizi bir kenara bırakmadık" dedi.
Morgan, Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen COP 27 İklim Zirvesi kapsamında, Almanya’ya pavyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özelikle Almanya medyasının ilgi duyduğu etkinlikte Morgan Artı Gerçek’in sorularına da yanıt verdi:
'ALMANYA VE AVRUPA ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR'
Ukrayna savaşı ile beraber Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin kapatılan bazı termik santralleri yeniden açmasının iklim hedeflerine etkisi nedir?
Almanya ve Avrupa olarak aslında zor bir dönemden geçiyoruz. Ancak şunu söylemem gerekiyor, Almanya özellikle yeni hükümet ile beraber enerji geçiş sürecini hızla yerine getirmeye çalışıyor. Bu konuda pek çok yeni düzenlemeyi içeren bir yasal paket de parlamentodan geçti, ki bu yüzde 50 yenilebilir enerji hedefi içeriyordu.
'ALINAN ÖNLEMLER ACİLDİ 2030 HEDEFLERİNE BAĞLIYIZ'
Bu kısmı anlaşılır ancak bazı geri adımların atıldığını da görüyoruz. Nükleer santrallerin açılması, kömür santrallerinin açılması gibi. Bu durumda Almanya 2030 hedeflerine ulaşabilir mi?
Hem iklim, hem de kömür konusundaki 2030 hedeflerimizin arkasındayız. Ancak Rusya’nın saldırganlığıyla başlayan bir savaş içindeyiz. Bu nedenle kullandığımız doğalgazın yüzde 50’sini ikame etmemiz gerekiyor. Ülkemiz vatandaşlarının zorlu kış koşullarında ısınmasını sağlamamız gerekiyor. Bahsettiğiniz adımlar da bu nedenle alınmış acil önlemler.
Kömür santrallerine gelirsek, önceliğimiz bunlara dönmek değil, aktif biçimde kullanmıyoruz. Olası bir aksilik noktasında yedek güç olarak tuttuğumuzu söyleyebilirim.
Bu noktada bir yanlış anlaşılma varsa düzeltmeme izin verin. İklim hedeflerimizi bir kenara bırakmadık. Bu kömürden çıkış konusunda dünyadaki her ülkeyle çalışmaya hazırız. Almanya’da da kömürden çıkış ve bunun yerine yenilebilir kaynakların konulabilmesi için çalışıyoruz.
Bu noktada yenilenebilir kaynakların hem enerji güvenliği, hem iklim, hem de barış için en iyi seçenek olduğunu söyleyebilirim.
BM: Gelişmekte olan ülkelerin iklim için 2 trilyon dolara ihtiyacı var
Gıdaya erişimde eşitliğin olmadığı bir konferans: COP 27
Mısır'ın internet sansürü BM zirvesi dinlemedi
BM Genel Sekreteri Guterres'den dünyaya uyarı: 'Ya İklim Dayanışma Paktı, ya Toplu İntihar Paktı'
İklim aktivistleri bu kez de Prado Müzesi'nde kendilerini tabloya yapıştırdı