Covid 19'un sebep olduğu koku kaybının sırrı çözüldü
Artı Gerçek - ABD'li bilim insanları Covid-19'a yakalanan milyonlarca insanda görülen koku kaybının sırrını çözdü. Araştırmada, Covid sırasında koku kaybına yol açan şeyin, bizzat bağışıklık sisteminin kendisi olduğu ortaya çıktı. Buna göre, bağışıklık yanıtına önemli bir yere sahip olan T-hücreleri, bazı Covid hastalarının burun hücrelerine zarar veriyor.
ABD'deki prestijli Duke Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, 24 Covid hastasının burnundan alınan dokular incelendi. Bu kişilerin dokuzu, en az dört ay boyunca koku duyusunu kaybetmişti. Koku alamayan bu dokuz hastanın örneklerinde, enflamasyona maruz kalan T hücrelerinin koku almamız için hayati önemde olan sinir hücrelerini etkilediği tespit edildi.
Araştırmayı yapan doktorlar, T hücrelerinin verdiği bu sıra dışı tepkinin tamamen iyileşen ve virüs tespit edilemeyen hastalarda da görülebildiğini vurguladı.
T HÜCRELERİNDE GÖRÜLEN ENFLAMASYONUN SEBEBİ BİLİNMİYOR
Duke Üniversitesi'nde nörobiyoloji doçenti olan Dr. Bradley Goldstein, burun zarından alınan dokunun "enflamatuar sinyaller üreten benzersiz bağışıklık hücreleri ve koku almaya yarayan sinir hücreleri içerdiğini" söyledi. Goldstein, bağışıklık sisteminin verdiği bu alışılmadık tepkinin, yalnızca koku kaybı aylarca devam eden hastalarda görüldüğünü belirtti.
Dr. Bradley Goldstein, "Görünüşe göre burunda bulunan koku hücrelerinde, lokal düzeyde bağışıklık sisteminin verdiği ve henüz çözülemeyen bir tepkiyle karşı karşıyayız" dedi.
Doktorlar, Covid-19'un koku kaybına yol açtığının tespit edilmesinden beri, bu durumun virüsün koku hücrelerine zarar vermesinden mi yoksa beyinde koku bilgisini işleyen kısımda hasar oluşmasından mı kaynaklandığını çözmeye çalışıyordu. (DIŞ HABERLER)
DSÖ: Dünya nüfusunun yüzde 90'ı Covid-19'a karşı bağışıklık geliştirdi
Araştırma: Covid-19 tedavisinde kullanılan kan sulandırıcılar tehlikeli olabilir
'Covid-19, griple birlikte riskli grup için sıkıntı yaratabilir'