Derne kenti savaş alanı gibi, Libya Kızılayı'na göre kentte 11 binden fazla kişi öldü

Sel felaketinin vurduğu Libya’nın Derne kenti adeta savaş alanını andırıyor. Libya Kızılayı ise Derne'de sel nedeniyle ölenlerin sayısının 11 bin 300'ü bulduğunu belirtiyor.

Artı Gerçek - Libya'da 10 Eylül'de Daniel fırtınasının neden olduğu sel felaketi, ülkenin doğusundaki kentlerden en çok Derne'yi etkiledi. Kuzeyde Akdeniz ve güneyde Cebel el-Ahdar (Yeşil Dağ) tepeleriyle çevrelenen, ortasından vadi geçen Derne'nin selde uğradığı zarar, diğer kentlerin çok üstünde.

Derne'yi ikiye bölen vadi, Daniel Fırtınası'nın neden olduğu yağmur sularıyla doldu ve su seviyesi benzeri görülmemiş şekilde yükseldi. Dolayısıyla vadideki suyu tutan en önemli iki baraj üzerinde muazzam bir baskı oluşturdu ve sel suları barajların çökmesi sonucunu doğurdu. Çöken barajlarla birlikte evler ve araçlar enkaza dönerken, binlerce kişi de hayatını kaybetti. 100 bin nüfuslu kentin dörtte biri haritadan silindi; tarım arazileri sular altında kaldı. Suların çekilmesiyle yaşanan yıkımın boyutu da gözler önüne serildi. Sokakların balçık deryasına ve araba mezarlığına döndüğü kentte, deniz de insan cesetleriyle doldu.

BBC'ye konuşan Libya'da 40 yılı aşkın süredir çalışan şehir planlamacısı olan Kanakis Mandalios, "Barajların çökmemesi gerekiyordu. Aşırı yağışlardan kaynaklanan suyu boşaltmak için bir mekanizma olması gerekirdi" ifadelerini kullanıyor. Mandalios, 1997'den bu yana Libya'da hiçbir yeni şehir planı hazırlanmadığını söylüyor, bunun felaketin boyutuna katkıda bulunduğunu belirtiyor.

HAYALET ŞEHİR HALİNE GELDİ

Hayatta kalanların büyük kısmının kenti terk etmesiyle Derne artık adeta hayalet şehir oldu. Hava sıcaklığının nispeten yüksek olması nedeniyle hala enkaz altında olan cesetler de kokmaya başladı. Felaket nedeniyle elektrik ve su kesintilerinin yaşandığı kentte arama kurtarma ekipleri ise tüm zorluklara rağmen cesetleri çıkarmaya devam ediyor.

Libya Kızılayı Derne'deki ölü sayısının 11 bin 300'ü geçtiğini açıklarken, Kızılhaç, Libya'daki sel felaketinde kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını duyurmuştu. Derne Belediye Başkanı da ölü veya kayıp toplam sayının 20 bini bulacağını tahmin etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Libya temsilciliği, sel felaketine ilişkin yayımladığı raporda, Derne'de yerinden edilenlerin sayısının 30 binden fazla olarak tahmin edildiğini ancak bu sayının "muhtemelen daha yüksek olduğunu" ifade etmişti. Raporda, Derne'de afetten en çok sahil bölgelerinin etkilendiği ve ilk belirlemelere göre 2 bin 217 yapının sel sularına maruz kaldığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) ise ülkedeki uyarı sistemlerinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, "Libya'da uyarı yapılsaydı ve tahliyeler gerçekleşseydi kayıpların çoğunu önleyebilirdik" diyor.

YARDIMLAR YETERLİ DEĞİL

BM, sel felaketinden önce Libya'da yaklaşık 800 bin kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı. BM acil yardım çağrısı başlattı ve Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri kurtarma ve sağlık ekipleri gönderdi ancak bölgeye ulaşan yardım miktarı ihtiyaç duyulan desteğin yakınından bile geçmiyor.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sel felaketinin yaşandığı Libya'ya gönderilen arama kurtarma ekipleri ile temel yaşam malzemelerini taşıyan gemilerin ülkeye ulaştırıldığını duyurdu. MSB'den yapılan açıklamada, sel felaketinden etkilenen Libya'ya destek için İzmir'den yola çıkan Deniz Kuvvetlerinin TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar gemilerinde AFAD, AKUT, Sağlık Bakanlığı, Sahil Güvenlik ve itfaiye personelinden oluşan 360 görevlinin bulunduğu belirtildi.

Açıklamada görevli personelle birlikte ambulans, TIR kurtarma ve müdahale araçlarından oluşan 122 aracın da Libya'ya ulaştırıldığı, TCG Osmangazi gemisinin de yardım malzemelerini Libya'ya ulaştırmak üzere İzmir'den hareket edeceği duyuruldu.

NE OLMUŞTU?

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu. Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor. (AA, BBC)

Öne Çıkanlar