'Devrimi, Esad ve cihatçılar arasında kalalım diye başlatmadık'

The New York Times, rejim güçleri tarafından İdlib'e gönderilen Suriyelilerle konuştu.

'Devrimi, Esad ve cihatçılar arasında kalalım diye başlatmadık'

ARTI GERÇEK- Yedi yılı geride bırakan Suriye savaşı boyut değiştirerek devam ediyor. Binlerce insanın hayatına mal olan savaş insanlık dramlarını da beraberinde getirdi. Rejim güçlerinin birer birer muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerde denetimi yeniden ele almasıyla toplu tahliyeler ve göç dalgaları yaşanıyor.

Rusya'nın arabuluculuğu ile muhaliflerin kontrolünden rejim güçlerinin eline geçen Suriye'nin Doğu Guta şehrinden BM verilerine göre 50 bine yakın sivil ayrıldı. Muhalif savaşçılar da aileleriyle birlikte şehri terk etmeye başladı. Rejim güçlerinin kontrolüne giren bölgelerden yapılan tahliyeler sırasında sivil halkın yaşadıkları zorluklara dikkat çeken the New York Times gazetesi rejim güçlerinin yeniden kontrol sağladığı yerleşim yerlerinden sivillerin Suriye'nin İdlib şehrine gönderildiğini belirterek yaşananları sivil halkın deneyimlerine dayandırarak verdi.

Savaş başladığından bu yana nüfusunun ikiye katlandığı İdlib farklı pek çok gruba ev sahipliği yapıyor. Haberde, İdlib şehrinde çatışmalar nedeniyle yerlerinden edinilen sivillerin, yenilgiye uğratılan muhalif savaşçılar hatta radikal cihatçıların bir arada yaşamak zorunda oldukları bir şehre dönüştüğü belirtildi.

'SİVİLERİN KAÇAÇAK YERLERİ KALMADI'
Doğu Guta’yı muhaliflerden temizleyen rejim güçlerinin sıradaki hedefinin İdlib şehri olduğu belirtilen haberde, bunun gerçekleşmesi durumunda 'sivillerin artık kaçacak bir yeri kalmayacağı' belirtildi. The New York Times'ın konuştuğu, 36 yaşındaki Arap kökenli Nisrine adlı Suriyeli bunun "artık devrimin son aşaması olacağını" belirtirken şöyle diyor:

"Suriyeliler, Suriyelileri öldürüyor. Bundan sonra hiçbir şeyin önemi yok. Biz ayaklandığımızda ölmeye zaten karar vermiştik. Giden devrim için üzülüyorum."

'MUHALİFLERİN KONTROLÜNDE OLAN SON ŞEHİR'
Suriye’nin muhaliflerin kontrolünde olan son şehri olan İdlib, Türkiye sınırına yakın küçük ve muhafazakâr bir yerleşim yeri. İdlib aynı zamanda Esad rejimine başkaldıran ilk şehir olma özelliğine sahip. Haberde 'belki de devrimin başladığı bu şehirde devrime son verilecek' denilerek 7 yıl aradan sonra yaşanan dönüşüme dikkat çekiliyor. Şehir uzun zamandır Rusya’nın hava desteği ile rejim güçlerinin yoğun bombardımanı altında tutuluyor. Gelen haberler arasında hastanelerin, kliniklerin, okul ve alışveriş yerlerinin de saldırıların hedefinde kaldığı şeklinde.

İLGİLİ HABER: SURİYE ORDUSU: DOĞU GUTA'DA TAM KONTROL SAĞLANDI

İNSANLAR HALA GELMEYE DEVAM EDİYOR
Gelen haberler farklı bölgelerden tahliye edilen Suriyelilerin İdlib'e gönderildiği şeklinde. Sadece bir kaç gün içinde Doğu Guta’dan 10 binden fazla savaşçı ve sivilin geldiği belirtiliyor. Bu gelen kişilerin yıllardır devam eden kuşatmanın zor şartları altında yaşam mücadelesi vermek zorunda kalan acil yardıma ihtiyaç duyan kişilerden oluştuğuna dikkat çekildi. Doğu Guta’dan yerel halkın hükümetin baskısına uğramamak için çıktıkları belirtilen haberde, rejim güçlerinin bölgede kalan herkese 'potansiyel muhalif muamelesi' yaptığı belirtildi. Haberde geride kalan kişilerin rejim güçleri tarafından yakalanma ve işkence görme ihtimali olduğu belirtildi.

İLGİLİ HABER: RUSYA: DOĞU GUTA OPERASYONU TAMAMLANMAK ÜZERE

Doğu Guta’dan İdlib’e kucağında bebeği ve ailesinin geri kalanları ile gitmek zorunda kalan Marwan Habaq, "Zorlu bir seçim ile karşı karşıyayız ya Esad’ın ellerine düşüp Guta’da kalacaktık ya da nasıl bir yer olduğunu ya da hangi grupların kontrolünde olduğu belirsiz bir yola çıkacaktık" diyerek yaşadıklarını anlatıyor.

"Daha fazla demokrasi için Esad rejimine başkaldırarak savaşı başlatan" halkın günlük hayatta çihatcı grupların baskısına maruz kaldıklarına dikkat çekilen haberde , "Devrimi ya Esad ya da radikaller arasında seçim yapmak zorunda kalmak için başlatmadık" diyen halkın iki ateş arasında kaldığının altı çiziliyor.

rusya idlib Rejim güçleri Guta