Dünya basınında bugün | FT: 12 Avrupa takımından UEFA'ya kontra atak golü
İnan KETENCİLER
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan New York Times gazetesi polislerin hak ve yetkilerine sınırlama getiren düzenlemeleri gündemine alırken, Washington Post Amerikan Merkez Bankası'nın yanıbaşındaki evsizler kampını manşetine taşıdı.
İngiltere'de Greensill skandalının yankıları devam ederken, Boris Johnson hükümetinin gündeme getireceği "yeni casusluk yasa tasarısı" da önümüzdeki günlerde hayli tartışma yaratacak gibi görünüyor.
Öte yandan, İngiltere'den 6 büyük kulübün de yer aldığı Avrupa Süper Ligi projesi büyük bir sansasyon yarattı. Milyarlarca dolarlık ekonomisiyle dünyanın en önde gelen sektörlerinden birine dönüşen futbolda pastadan pay kapma kavgasına dönüşmesine kesin gözüyle bakılan bu gelişme, dünyanın en sevilen sporunu sonsuza kadar değiştirebilir.
İngiltere'den Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham'ın, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid'in, İtalya'dan da AC Milan, Inter Milan ve Juventus'un kurucu üye olarak katıldığı lige 3 takımın daha kurucu üye olarak katılma ihtimalinin olduğu açıklandı. Avrupa'nın elit takımlarına göz gezdirildiğinde bütçe ve kadro kalitesi açısından bu kulüpler arasında yer alabilecek üç kulübün Paris Saint Germain, Bayern Münih ve Borussia Dortmund olabileceği tahmini yapılıyor. Financial Times, gazetesi Avrupa Süper Ligi'nin kurulması "Kontraatak Golü" başlığıyla okuyucularına duyurdu
ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:
POLİS ŞİDDETİ NEW YORK TIMES MANŞETİNDE
ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, özellikle geçen yıl siyah Amerikalı George Floyd'un polis tarafından boynuna basılarak öldürülmesinin ardından gündemdeki yerini sürekli koruyan polis şiddetini ön plana çıkardı.
Haberde ABD'nin çeşitli eyaletlerinde polislerin yetkilerine yönelik kısıtlamalara gidildiği hatırlatılarak "Şubat ayında Illinois, eyaletin polislik kurallarının çoğunu yeniden yazan ve memurların fiziksel kameralar takmasını zorunlu kılan bir yasa çıkardı. Mart ayında, New York Metropolü, sakinlerinin memurları dava etmesini kolaylaştırmak için harekete geçti. Bu ay, uzun zaman önce bir Kolluk Kuvvetlerinin Haklar Belgesi'ni çıkaran ilk eyalet olan Maryland yasama organı bundan vazgeçecek ilk meclis oldu" dendi.
New York Times'ın haberinde "The Washington Post'tan alınan verilere göre, son zamanlarda polis tarafından her yıl yaklaşık 1000 kişi vurularak öldürüldü. Post'a göre ayrıca, memurların Siyah ve Hispanik insanları beyazlardan çok daha fazla öldürdüğünü ortaya koyuyor" ifadelerine yer verildi.
WP: FED'İN YANI BAŞINDAKİ EVSİZLER KAMPI
Washington Post, Amerikan Merkez Bankası FED binasının 2 blok ötesindeki bir parka kurulan evsizler kampını bugünkü manşetine taşıdı. "FED'in gölgesinde acı bir uyarı" başlıklı haberde, "FED Başkanı Jerome Powell'in iş yolundaki evsizler kampı, ajansın ekonomiyi desteklemek için uyguladığı politikaların herkesi ayağa kaldırmadığını gösteriyor" dendi.
Gazetede ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kongre baskınıyla ilgili olarak yapılan bağımsız soruşturmaya yönelik Cumhuriyetçi Parti üyelerine baskı yaptığı ve bazı parti üyelerinin bu soruşturmadan desteğini çektiği iddialarına yer verdi.
WSJ, 'JOHNSON&JOHNSON'IN NEDEN DURDURULDUĞUNU' YAZDI
Wall Street Journal, ABD'li sağlık yetkililerinin ilk etapta Johnson&Johnson'ın Covid-19 aşısının kullanımını durdurmayı düşünmediğini, ancak doktorların olası kan pıhtılaşması vakalarında yanlış tedavi uygulayabileceği endişesi üzerine bu kararı aldığını yazdı.
Haberde "ABD sağlık yetkilileri, Johnson & Johnson'ın Covid-19 aşısından kaynaklanan bir kan pıhtılaşması riski konusunda uyarıda bulunmaya çok yaklaştı, ancak doktorların durumu uygunsuz şekilde tedavi edeceği endişesi nedeniyle kullanımı duraklatmayı önermeye karar verdi" dendi.
"Kaynaklar, geçtiğimiz dört hafta içinde, Amerikan sağlık yetkililerinin Avrupa'da kullanılan AstraZeneca aşısında yaşananlara benzer kan pıhtılaşması vakaları konusunda uyarıldı. Yetkililer ABD aşı güvenliği veri tabanına girdi ve büyük endişe verici vakaları belirlediler ve hangi önlemlerin alınacağını tartıştılar" diyen WSJ, yetkililerin geçen pazartesi 1 saati geçen bir Zoom toplantısı yaptığını ve bu toplantı sonunda aşının durdurulması kararı çıktığını belirtti.
FT: 12 KULÜPTEN KONTRA ATAK GOLÜ
Financial Times gazetesi Avrupa'nn en önde gelen takımlarından 12'sinin UEFA organizasyonlarından bağımsız olarak Avrupa Süper Ligi kurma kararını "Kontra atak golü" başlığıyla ön plana çıkardı.
İlk aşamada İngiltere'den 6, İspanya ve İtalya'dan 3'er büyük kulüp Avrupa Süper Ligi kurduklarını açıkladı.
Kurucu 12 takım İngiliz Premier Ligi'nden Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham; İspanya La Liga'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid; İtalya Seria A'dan Milan, Inter Milan ve Juventus'u kapsıyor.
Sportif etkilerinin yanı sıra milyarlarca dolarlık bir pastanın paylaşımı tartışmasını da beraberinde getiren karar UEFA'dan sert tepki gördü. UEFA, "gülünç girişim" olarak nitelediği gelişmeyi durdurmak için mümkün olan tüm tedbirlerin alınacağını belirtti.
THE GUARDIAN: POLİS ŞEFİNDEN 'SUÇU ÖNLEMEK İÇİN YOKSULLUKLA MÜCADELE EDİN' İTİRAFI
The Guardian gazetesi İngiltere'nin Merseyside bölgesinin polis şefi olan Andy Cooke'un dikkat çeken sözlerini manşete taşıdı. Haberde "Bir polis şefi 'Yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmak suçu azaltmanın en iyi yolu' diyen polis şefi, mahrum bırakılan bölgelerde, suçluların çaresiz kişileri suça yöneltme girişimlerini engellemek için daha fazla bütçe ayrılması çağrısında bulundu.
Haberde, "Andy Cooke alışılmadık derecede samimi bir röportajda, suçu engellemesi için için 5 milyar sterlin verilirse, kanuni yaptırımlara 1 milyar sterlin ve yoksullukla mücadeleye 4 milyar sterlin ayıracağını söyledi" dendi.
The Guardian ayrıca ülkedeki futbol maçlarına seyirci alınmaya başladığını hatırlattı, ancak Avrupa'nın 12 büyük kulübünün ayrı bir lig kurma çabalarının futbol dünyasını ikiye böldüğünü yazdı.
THE TIMES: BRİTANYA'DA YENİ CASUSLUK YASASI DEVREYE GİRİYOR
The Times gazetesi, Boris Johnson hükümetinin yeni bir casus yasası tasarısı açıklamaya hazırlandığını duyurdu. Buna göre, "Britanya'da faaliyet gösteren yabancı casuslar, ülkeyi Çin ve Rusya gibi düşman devletlerden korumak için yeni yasalar uyarınca yargılanma ve sınır dışı edilmeyle karşı karşıya."
Times'ın haberinde "Boris Johnson, 11 Mayıs'ta Kraliçe'nin Konuşmasını kullanarak, Britanya'daki yabancı hükümetler adına çalışan tüm bireylerin varlıklarını kaydettirme zorunluluğu da dahil olmak üzere, düşman devletlere karşı koyacak bir tasarıyı duyuracak. Buna göre bunun yapılmaması cezai bir suç olacak" dendi.
Haberde "Hükümet ayrıca, düşman devletler adına çalışan siber korsanlar da dahil olmak üzere İngiltere'nin yurt dışından çıkarlarını zayıflatmaya çalışan kişilere karşı kullanılabilmesi için arkaik Resmi Sırlar Yasası'nı güncelleyecek. Johnson, Rusya ve Çin'in faaliyetlerine yönelik endişelerin arttığı bir ortamda önlemleri sürdürmeye kararlı" ifadelerine yer verildi.
GRENSILL SKANDALINDA YENİ PERDE
İngiltere'de hükümeti zora sokan Greensill skandalının yankıları sürerken, Independent yeni bir iddiayı gündeme getirdi.
David Cameron'un başbakanlığı döneminde Kraliyet Temsilciliği yapan Daniel Green'in, 2017'de Muhafazakâr Parti'ye 135 bin sterlin bağışta bulunduğu ortaya çıktı.
İddiaya göre bu atama, Lex Greensill'in büyük devlet dairelerine tartışmalı erişimini sağladı. İşçi Partisi bu haberin ortaya çıkmasının ardından hükümette göre alan diğer memurların pozisyonlarının da endişe yarattığı görüşünde.
LIBÉRATION: 'COVID TEDAVİ EDİLMELİ AMA BENİM DE YARDIMA İHTİYACIM VAR'
"Covid tedavi edilmeli ama benim de yardıma ihtiyacım var" başlığıyla yayımlanan Libération, Covid-19 salgını nedeniyle aksayan diğer sağlık hizmetleri ve bu hizmetlere acil erişim ihtiyacı duyan insanların seslerini bugünkü manşetine taşıdı.
Haberde "Böbrek naklini, kalp pili takılmasını, göğüs rekonstrüksiyonu bekliyorlar. Virüsün mecbur kıldığı, hem fiziksel hem de psikolojik acılarıyla beklemek zorundalar" dendi.
ALMANYA'DA BAŞBAKANLIK YARIŞI
Almanya'da yayımlanan Die Welt gazetesi, Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Markus Söder arasında geçmesi beklenen başbakanlık yarışına yer verdi.
Haberde 26 Eylül'de yapılacak seçimler öncesinde "Kuzeyli milletvekillerinin desteğinin Söder'den yana" olduğu belirtildi.