Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'ye yardım ulaşmıyor, çocuklar açlıktan ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'ye yardım ulaşmıyor, çocuklar açlıktan ölüyor
DSÖ Sözcüsü, İsrail'in 7 Ekim'den beri saldırdığı Gazze Şeridi'nde 5 yaş altındaki çocukların bütün gün gıdaya ulaşamadığına dikkati çekti. Harris, "Yardımlar ulaşıyor mu? Hayır. Çocuklar açlıktan ölüyor" dedi.

Artı Gerçek - İsrail'in 6 Mayıs'ta en güneyde, Mısır sınırındaki Refah'a kara harekatı başlatıp ilk iş Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmesiyle aylar önce açlıktan ölümlerin başladığı Gazze Şeridi'ne ana yardım girişi kapanırken, Birleşmiş Milletler'den (BM) yeni bir uyarı geldi. 2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne yardım girişi neredeyse durmuşken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insani yardımların ulaşmadığı Gazze'de Filistinli çocukların "açlıktan öldüğünü" söyledi.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris ile BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

İnsani yardımların ulaştırılamadığı Gazze'de çocukların yaşadığı zorluklara dikkati çeken Harris, 5 yaş altındaki çocukların bütün gün gıdaya ulaşamadığına dikkati çekti. Harris, "Gazze Şeridi'ne yardımlar ulaşıyor mu? Hayır. Çocuklar açlıktan ölüyor" dedi.

BM BİNİNCİ DEFA UYARDI: EN ETKİLİSİ KARAYOLU

ABD ordusu tarafından Gazze kıyısında inşa edilen yüzer iskelenin kötü hava koşulları nedeniyle çökmesinin yardım çalışmalarına etkisine ilişkin soru üzerine bunun bir BM operasyonu olmamasından ötürü "çok fazla yorum yapmak istemediğini" dile getiren Laerke, Gazze'ye her türlü yolla yardım ulaştırılmasını memnuniyetle karşılayacaklarını söyleyerek yineledi:

"Geniş ölçekte ve hızlı yardım almanın tek yolu kara geçişleridir. İşte bu noktada sorun yaşıyoruz. Bu kara geçişlerinin artmasına ihtiyacımız var."

'İŞGALCİ GÜÇ, YARDIMLARIN ULAŞMASINI SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜ'

İşgalci güç olan İsrail'in "yasal sorumluluğu uyarınca" yardım dağıtımını kolaylaştırma yükümlülüğünün sınırda bitmediğini hatırlatan Laerke, şu vurguyu yaptı:

"Gelen yardımlar insanlara ulaşmıyor ve bu büyük bir sorun. Gazzeliler, kıtlığı önlemek için çaresizce ihtiyaç duydukları yardım miktarına kesinlikle erişemiyor."

'DÜNYA İSRAİL'E BASKI YAPMALI'

İsrail ordusunun, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Selahaddin Koridoru'nun kontrolünü eline geçirmesine ilişkin "askeri adımların insani yardımlara yararlı olmadığı" yorumunu yapan OCHA Sözcüsü, AA'nın "Ülkelerin deniz yolunda ısrar etmek yerine Refah dahil sınır kapılarının açılması için İsrail'e baskı yapması daha etkili olmaz mı" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Daha önce ülkelerden İsrail'e 'daha fazla sınır kapısı açması için' baskı oluşturmak üzere insani yardım operasyonuna yardımcı olmalarını istedik. Bugüne kadar bunu yapmaya devam ettik. Bu nedenle uluslararası topluma, İsrail'in kararları üzerinde sahip oldukları her türlü etkiyi kullanmaları konusunda kesinlikle çağrıda bulunuyoruz."

REFAH İŞGALİNDEN BERİ YARDIM GİRİŞİ ÜÇTE İKİ ORANINDA AZALDI

OCHA'nın dünkü açıklamasında, 1 Nisan'dan 6 Mayıs'a kadar günlük ortalama 176 yardım kamyonunun ulaştığı Gazze'ye İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nı aldığı 7 Mayıs'tan bu hafta başına kadar günlük ortalama 58 yardım kamyonunun girdiği, bunun yüzde 67'lik bir düşüş anlamına geldiği belirtildi. Uzun süredir BM, Gazze'ye günde en az 500 kamyonun yardım ve ticari mal girmesi gerektiğini vurguluyor. (AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar