ELN, Kolombiya hükümetiyle barış müzakerelerini askıya aldı

ELN, Kolombiya hükümetiyle barış müzakerelerini askıya aldı
Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) hükümetle barış görüşmelerinin "dondurulduğunu" açıkladı. Gerekçe, güneydoğudaki Narino bölgesinde bulunan ELN savaşçıları ile ayrı bir müzakere süreci başlatılması.

Artı Gerçek - Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini askıya aldı. ELN, hükümeti müzakerelerin ilk başladığı 2022'de belirlenen temel kuralları ihlal etmekle suçladı. ELN'den yapılan açıklamada, şu an arabulucu ülkelerden Küba'da devam etmekte olan altıncı tur barış görüşmelerinin "Devlet Başkanı Gustavo Petro sözlerini tutana dek" dondurulduğu belirtildi.

Barış görüşmelerinin merkezi hükümetle ulusal düzeyde ilerlemesi konusunda anlaşıldığını hatırlatan ELN, güneydoğudaki Narino bölgesinin oradaki ELN savaşçıları ile gelecek ay kendi ayrı müzakerelerini yürütme kararı almasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu bölgesel görüşmeler nedeniyle süreç krize girdi" denildi.

Küba'daki müzakere heyetini geri çağırdığını duyuran ELN, hükümetten tatmin edici bir yanıt beklediğini vurguladı.

Kolombiya'da kendisi de eski bir gerilla olan solcu Gustavo Petro'nun hükümeti "topyekûn barış" hedefiyle Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) 2016'daki barış anlaşmasına katılmayan fraksiyonlarından Segunda Marquetalia ile şubat başında masaya oturmuştu. Bundan birkaç gün önce de, ELN ile barış müzakereleri kapsamında ilan edilen karşılıklı ateşkes altı aylığına uzatılmıştı.

Ancak uzmanlar, ELN'nin merkezi bir komutası olmasına rağmen birliklerinin bir miktar otonomi sahibi olması nedeniyle müzakerelerin zorlu olduğuna dikkat çekiyor. Küba Devrimi'nin ardından 1964 yılında kurulan ELN'nin hâlâ 5 bin 800 savaşçıya sahip olduğu düşünülüyor. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar