Kolombiya'da gerilla örgütü ELN ile hükümet arasındaki karşılıklı ateşkes altı ay uzatıldı

Kolombiya'da gerilla örgütü ELN ile hükümet arasındaki karşılıklı ateşkes altı ay uzatıldı
Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya hükümeti arasındaki barış görüşmeleri sürüyor. Taraflar, süresi dolan ateşkesi yeniden uzatmakta uzlaştı.

Artı Gerçek - Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da barış müzakerelerini sürdüren hükümet ile Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki karşılıklı ateşkes altı aylığına daha uzatıldı. Küba'nın başkenti Havana'da biraraya gelen müzakere heyetlerinin ortak açıklamasında, "İkili, Ulusal ve Geçici Ateşkes" (BNTFC) olarak adlandırılan sürecin 180 gün daha yürürlükte olacağı belirtildi.

Barış müzakereleri boyunca yürürlükte olması niyetiyle ilan edilen ateşkesin süresi geçen hafta dolmuş, beş günlük ilk uzatma sırasında müzakereciler yeniden biraraya gelmişti.

Yeni açıklamada, "ELN'nin ekonomik gerekçelerle gözaltına alma eylemlerine tek taraflı ve geçici olarak son verme" kararı aldığı, bu taahhüdün barış sürecinde kurulan Birleşmiş Milletler destekli İzleme ve Doğrulama Mekanizması tarafından denetleneceği belirtildi.

ELN, barış sürecinde insan kaçırma eylemlerine ara verme taahhüdünde bulunmuş ve müzakereler sonuçlanana dek savaşçıları için hükümetten mali kaynak talep etmişti. ELN savaşçılarının ekonomik durumuna ilişkin müzakere maddelerinde henüz sonuca varılmamışken, örgüt en son geçen kasımda İngiliz takımı Liverpool'da oynayan Luis Diaz'ın babasının Kolombiya'da fidye için rehin alınması ile gündeme gelmişti.

Toprak reformu için 40 yılı aşkın süredir mücadele eden Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 2016'da barış anlaşması imzalayan Kolombiya hükümeti, kendisi de eski bir gerilla olan Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun liderliğinde ELN ile de masaya oturdu. Petro'nun "topyekûn barış" politikası kapsamında, hükümet ile ELN arasında 2022'den beri altı tur görüşme yapıldı.

ELN ile Kolombiya hükümeti arasındaki barış sürecine, garantör ülkeler olarak Meksika, Norveç, Venezuela, Küba, Brezilya ve Şili destek veriyor.

Öte yandan Petro, FARC içinden barış sürecinde silah bırakmayı reddeden gerillaların oluşturduğu en büyük grup olan Estado Mayor Central (EMC) ile de masaya oturdu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar