Kolombiya'da FARC'ın 'muhalif' kanadı Segunda Marquetalia ile barış süreci başlatıldı

Kolombiya'da FARC'ın 'muhalif' kanadı Segunda Marquetalia ile barış süreci başlatıldı
Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da "topyekûn barış" hedefleyen hükümet bir gerilla örgütü ile daha masaya oturdu. FARC'ın 2016'da silah bırakmayan kanatlarından Segunda Marquetalia ile müzakere süreci başlatıldı.

Artı Gerçek - Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barış müzakerelerinin devam ettiği Kolombiya'da, bir gerilla örgütüyle daha barış süreci başlatıldı. Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) 2016'daki tarihi barış anlaşmasına katılmayan fraksiyonlarından Segunda Marquetalia ile Kolombiya hükümeti masaya oturdu.

SINIRDA 'BARIŞ BÖLGELERİ' KURULACAK

Ortak açıklamaya göre, Segunda Marquetalia'nın faaliyet gösterdiği Venezuela sınırında ekonomiyi kalkındırma amacıyla "barış bölgeleri" kurulacağı duyuruldu. Açıklamada, "Bu bölgelerde, halkın tamamının ve özellikle de etnik azınlıkların haklarına saygı duyulacak ve bu haklar garanti altına alınacak" denildi.

'HIZLI, SAYGIYA DAYALI BİR SÜREÇ YÜRÜTÜLECEK'

Taraflar, barış sürecinin belirli aşamalar ile hızlı ve karşılıklı saygıya dayalı biçimde yürütüleceği taahhüdünde bulundu. Segunda Marquetalia, insan kaçırma eylemlerini tamamen sonlandırma yönünde 2019'da verdiği sözü de yineledi.

Kendisi de eski bir gerilla olan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkede farklı gerilla örgütleriyle yaklaşık 60 yıldır devam eden ve 450 binden fazla kişinin öldüğü silahlı ihtilafa son vererek "topyekûn barış" hedefliyor.

İKİ GRUP 2016 ANLAŞMASINA KARŞI ÇIKMIŞTI

Toprak reformu için mücadele eden FARC'ın büyük çoğunluğu, 2016'daki tarihi barış anlaşmasıyla silah bırakmıştı. Estado Mayor Central (EMC) ve Segunda Marquetalia ise anlaşmanın şartlarını yeterli görmediklerini duyurarak silahsızlanmayı reddetmişti.

İsmini Kolombiya-Venezuela sınırındaki bir kasabadan alan Segunda Marquetalia'nın yaklaşık 1670 üyesi bulunuyor. Çoğunlukla sınır bölgelerinde faaliyet gösteren örgütün üyelerinden yaklaşık 1060'ı gerilla. 610'u ise destek ağlarının üyesi. Kolombiya güvenlik güçleri, FARC'ın iki muhalif kanadının uyuşturucu kaçakçılığı ve yasadışı madencilik faaliyetleri yürüttüğünü savunuyor.

Kolombiya hükümeti ile ELN'nin barış görüşmeleri de devam ediyor. Taraflar salı günü, karşılıklı ateşkesin altı ay daha uzatıldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar