Elon Musk'ın yönetiminde Twitter kullanıcılarını neler bekliyor?

Elon Musk'ın yılan hikayesine dönen Twitter'ı satın alma süreci sonunda tamamlanırken, kullanıcıları yeni dönemde neyin beklediği merak konusu. Musk'ın uygulamada pek çok değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Elon Musk'ın yönetiminde Twitter kullanıcılarını neler bekliyor?

Artı Gerçek - Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Twitter'ı satın alan Elon Musk'ın planları ve yapacağı değişiklikler merak konusu. Daha önceden "Twitter'ın harika olmasını istiyorum" diyen ve kendisini "mutlak ifade özgürlüğü taraftarı" olarak tanımlayan Musk'ın platformda daha serbest bir içerik yönetimi benimsemesi ve ABD'nin eski başkanı Donald Trump dahil, bazı yasaklı isimlere yeniden izin vermesi bekleniyor. Musk, satın almanın tamamlanması sonrası ilk paylaşımında da "Kuş özgürleştirildi" ifadelerini kullandı.

İşte, Musk'ın yönetiminde Twitter'da yapılabilecek değişikliklere dair ipuçları:

TRUMP VE DİĞER YASAKLI HESAPLARA TEKRAR İZİN VERİLEBİLİR

Aylardır Twitter'daki ifade özgürlüğüne yönelik eleştirilerde bulunan Musk'ın Trump'a yönelik yasağı kaldırması bekleniyor. Musk mayıs ayında Trump'la ilgili bir soruya yanıtında "Bu kalıcı yasağı tersine çevirirdim" derken, Twitter'ın 'sol yanlısı' olduğunu savunmuştu. Nisan sonundaki bir diğer açıklamasında da "Twitter tabii ki sağcı bir tımarhaneye dönmeyecek" dese de, "Mümkün olan en geniş düzeyde kapsayıcılık hedeflenmeli" ifadelerini kullanmıştı.

Kaybettiği seçimin sonuçlarını kabul etmemesi sonrası destekçilerinin Ocak 2021'de Kongre'yi bastığı süreçteki açıklamaları sebebiyle hesabı süresiz olarak askıya alınan Trump ile beraber halihâzırda yasaklı bulunan bir dizi aşırı sağcı politikacı ve komplo teorisyeninin de "aftan" yararlanabileceği iddia ediliyor.

Daha önce, bot hesaplar ve troller hariç tüm yasaklı hesaplar üzerindeki engeli kaldıracağını açıklayan Musk bu sayede Twitter'ı "dijital bir agoraya" dönüştürme iddiasında.

DAHA GEVŞEK BİR İÇERİK YÖNETİMİ POLİTİKASI

Kendini "mutlak ifade özgürlüğü taraftarı" olarak niteleyen Elon Musk, Twitter'ın içerik yönetimini "sert ve beceriksiz" şeklinde yorumlayarak "serbestlik" vadediyor.

Musk, daha önce eski Twitter yönetimiyle girdiği tartışmalarda "içeriği kaldırıp kaldırmama konusunda şüphedeysek 'bırakalım kalsın' anlayışına bağlı kalmak gerektiğini" söyleyip, çözüm olarak bu tür tweetlerin "öne çıkarılmaması"nı önermişti.

Uzmanlar, Musk'ın içeriklere ilişkin bu tutumunu, bot hesapların ve trollerin uygulamaya hükmetmesine yol açacağı gerekçesiyle eleştiriyor. Bu kuralsızlığın Twitter'ı her şeyin mümkün olduğu "Vahşi Batı" benzeri bir ortama sürükleyebileceği düşünülüyor.

Bu "serbestlik" sebebiyle LGBTİQ+'lar, siyahlar veya etnik azınlıklar gibi "dezavantajlı" toplumsal kesimlerin saldırıya açık hâle gelip gelmeyeceği de tartışılan bir nokta.

'DÜZENLE' BUTONU EKLENEBİLİR

twitter.jpg

Musk'ın kullanıcıların paylaşımlarını sonradan düzenlemesine imkân veren bir butonun eklenmesini desteklediği de biliniyor. Twitter'ın yeni sahibi mart ayında bu konuda bir anket açmış ve ankete katılanların yüzde 74'ünden destek görmüştü. Twitter kullanıcılarının yıllardır beklediği bu değişikliğin denemelerine geçen ay "Twitter Blue" aboneleri için başlanmıştı. Musk'ın bu özelliği herkes için geçerli hâle getirebileceği iddia ediliyor.

Daha önce Twitter'ın ücretli servisi olan "Twitter Blue"yu "saçmalık" olarak niteleyen Elon Musk, uygulamanın kullanıcılara vaat ettiği hiçbir şeyi yerine getirmediğini iddia etmişti. "Twitter Blue" halihâzırda kullanıcılara aylık 4.99 dolar ödemeyle reklamsız makaleler ve sayfa işaretleme özelliği sunuyor.

'ÜCRETLİ MESAJ' ÖZELLİĞİ İLE BOT HESAPLAR ÖNLENEBİLİR

Twitter anlaşmasının çıkmaza girmesine sebep olan bot hesaplarla mücadele etmek isteyen Elon Musk'ın bu konuda nasıl bir yol izleyeceği hâlen belirsizliğini korurken, düşünülen çözümlerden biri blok-zincir tabanlı bir Twitter'a geçiş yapılması. Bu değişiklikle kullanıcılardan mesaj gönderebilmek için "küçük bir meblağ" ödeyerek bot hesap olmadıklarını ispatlaması istenebilir.

İskoç "CodeClan Academy" isimli kuruluşun araştırmasına göre, Musk böyle bir uygulamaya giderse yaklaşık 13.5 milyon takipçi kaybedebilir.

MALİYETLER KISILACAK, GELİRLER ARTIRILACAK

Musk Twitter'la beraber şirketin 13 milyar dolarlık banka borcunu da devralmış oldu. Daha önce şirketin hissedarlarına işgücünün yüzde 75 oranında azaltılacağını söylediği iddia edilen Musk, 5 Ekim'de şirkete yaptığı ziyarette "bu düzeyde bir işten çıkarma olmayacağını" söylemişti. Hâlen 7 bin 500 çalışanı bulunan Twitter'ın mali durumu pek iç açıcı olmasa d,a Musk'ın şirketin gelirlerini artırmak için de bazı planları var.

Şirketin gelirlerini 2028 yılına kadar 26.4 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Musk'ın düşündüğü değişiklikler arasında premium üyelikleri reklamdan arındırarak kullanıcılar için cazip hâle getirmek, ticari ve resmi kullanıcılar için "küçük bir üyelik ödemesi" alınması bulunuyor.

HER ŞEYİN UYGULAMASI: X

Twitter'ın yeni sahibi Musk'ın daha önce birçok kez dile getirdiği "süper uygulama" hedefi olduğu biliniyor. Ancak Twitter'ın böylesi bir hedefin bir parçası olup olmayacağı henüz kesinleşmiş değil. Bu belirsizliği "Musk'ın gerçek bir planının olmamasına" bağlayan Twitter kurucularından Jason Goldman satın almayı, "Bot hesapları yenmek istiyor ve bunu ifade özgürlüğü çerçevesinde ele alıyor ancak bu pek ikna edici değil" şeklinde yorumladı.

Musk'ın "Her şeyi riske et" isimli biyografisini kaleme alan Michael Vlismas ise Twitter'ın Çin'deki Wechat benzeri bir uygulamaya dönüşebileceğini, Musk'ın bu satın almayı "daha büyük bir planın parçası" olarak gördüğünü dile getirdi. Vlismas, herkesin belirsizliğe gömüldüğü sırada Musk'ın "büyük fikre" odaklanıp önüne çıkan sorunları bu doğrultuda çözdüğünü vurguladı.

Daha önce, Twitter'ı satın almasının X için hızlandırıcı bir etkisinin olacağını dile getiren Musk, uygulamanın bu satın alma sayesinde 3 ilâ 5 yıl erken hayata geçebileceğini de söylemişti. (DIŞ HABERLER)

twitter Elon Musk