'Erdoğan, Kişida ile Tahıl Anlaşması'nı görüştü': Kremlin'den de yeni açıklama geldi

'Erdoğan, Kişida ile Tahıl Anlaşması'nı görüştü': Kremlin'den de yeni açıklama geldi
Reuters'a konuşan kaynaklar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 zirvesi kapsamında Japonya Başbakanı Kişida ile Karadeniz Tahıl Anlaşmasının canlandırılmasını görüştüğünü söyledi. Rusya ise anlaşmaya dönüş sunduğu şartlara bağlı kaldığını duyurdu.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi için gittiği Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile görüştü. Cuma akşamı yapılan basına kapalı görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Zafer Çubukçu da hazır bulundu.

'TAHIL ANLAŞMASININ CANLANDIRILMASI GÖRÜŞÜLDÜ'

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağın cumartesi günü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, Erdoğan Japonya Başbakanı Kişida ile Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın yeniden canlandırmasını ele aldı.Kaynaklar daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı. Ancak Japonya Dışişleri Bakanı'nın Ukraynalı mevkidaşıyla bugün Kiev'de bir araya geleceği de belirtildi.

KREMLİN ANLAŞMAYA DÖNÜŞ İÇİN ŞATLARINDA ISRARLI

Kremlin'den ise bugün Tahıl Anlaşmasına dönüş konusunda daha önce sunduğu şartlara bağlı kalmayı sürdürdüğü açıklaması geldi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın devlet tarım bankası Rosselkhozbank'ın ( RAB ) uluslararası SWIFT banka ödemeleri sistemine yeniden bağlanması gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Rusya'ya anlaşmaya dönüş için sunduğu son öneride devlet tarım bankasının yan kuruluşunun SWIFT sistemine dahil edilebileceğini açıklamıştı. Genel Sekreter Antonio Guterres RAB iştirakinin küresel finans kuruluşları ile Moskova'daki RAB arasında bir aracı olarak hareket edebileceğini, bu iştirakin SWIFT üzerinden küresel bankalarla mesaj alışverişi yapabileceğini ve daha sonra bu mesajları SPFS adı verilen Rus mesajlaşma sistemi üzerinden RAB'a iletebilececeğini Moskova yönetimine iletmişti. Guterres, "SWIFT, hızlandırılmış bir başvuru sürecinin mümkün olabileceğini ve etkin erişim süresinin 30 güne indirilebileceğini teyit etti" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşmadan bir yıl sonra Temmuz ayında kendi gıda ve gübre ihracatının engellendiği ve ihtiyacı olan ülkelere yeterince Ukrayna tahılı gitmediği şikayetiyle anlaşmadan ayrılmıştı. Bu hafta başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmenin ardından tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmanın mümkün olabileceğini belirten Erdoğan Ukrayna'nın anlaşmanın yeniden canlandırılması görüşmelerinde Rusya'ya karşı müzakere pozisyonununu yumuşatması gerektiğini söylemişti. Ancak Ukrayna anlaşmayı canlandırmak için Rusya'ya uygulanan yaptırımların hafifletilmesi fikrine karşı çıkmıştı.

ERDOĞAN BAE VE BREZİLYA LİDERİYLE DE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla bugün ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüşmeler yaptı. Erdoğan-Nahyan görüşmesinde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ikili ilişkiler, mevcut iş birlikleri alanlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan-Lula görüşmesinde de Türkiye-Brezilya ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımların, G20 üyesi iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğu açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ile bir araya geldi.

Öne Çıkanlar