Erdoğan'la görüşen AB heyetinden açıklama: İnsan hakları müzakere edilebilir değildir
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.
Reuters'ın flaş olarak geçtiği habere göre Michel, "Erdoğan'la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin dürüst bir görüşme yaptık" dedi. Michel, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının endişe yarattığını belirtti. Von der Leyen ise hukukun üstünlüğü uyarısında bulunarak "İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM kararları Kavala ve Demirtaş'la ilgili nettir. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemlidir" çıkışı yaptı.
'ERDOĞAN'LA DÜRÜST BİR GÖRÜŞME YAPTIK'
Michel, Ankara temaslarına ilişkin değerlendirmesinde, "Erdoğan'la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin dürüst bir görüşme yaptık" dedi. Michel, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının endişe yarattığını belirtti. Doğu Akdeniz'deki gerilimin yatışmasının olumlu olduğunu belirten Michel, bu durumun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Michel, AB Konseyi'nin Türkiye'yle ekonomik işbirliği konusunda ön çalışmalara başlanması için AB Komisyonu'na çağrıda bulunduğunu da ekledi. Michel'in "Libya'daki tüm yabancı savaşçılar çekilmeli" açıklaması da dikkat çekti.
AİHM KARARLARI VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VURGUSU
Ursula von der Leyen ise 'Erdoğan'la ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak için görüştüklerini' söyledi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden derin endişe duyduğunu belirten Von der Leyen, "Temel haklar ve hukukun üstünlüğü hayati önemde" ifadelerini kullandı; "Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemli" dedi.
Von der Leyen, Türkiye'yle daha iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini, gidişatı önümüzdeki hafta ve ayların belirleyeceğini belirtti.
SIĞINMACILAR İÇİN YENİ MALİ DESTEK VAADİ
Von der Leyen, Avrupa Komisyonu'nun kısa süre içinde Türkiye'deki sığınmacılara destek için bir öneri getireceğini, sığınmacılar için yardımın sürmesine bağlı olduklarını ve Türkiye'nin de 2016 tarihli sığınmacı anlaşmasına uymasının 'önemli bir iyi niyet göstergesi olacağını' söyledi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'in açıklamaları satır başlarıyla şöyle:
"AB daha sonra da olabilecek olumsuz gelişmeler hakkında konuşmaktan çekinmeyecektir. Bu aynı zamanda, Yunanistan ve Kıbrıs gibi AB üyesi devletlere yönelik tek taraflı eylemler için de geçerlidir. İlişkinin gelecekte daha da iyi olması için hareket etmek istiyoruz, ama önümüzdeki günler ve haftalar bize bu gidişatın nasıl olacağını gösterecektir.
'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE SAYGI AB İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIR'
Kesinlikle açık ve dürüst bir ortaklık istiyoruz. AB ve Türkiye arasındaki ortaklık bizi bir araya getiren şeyi daha da güçlendiriyor, ama bizi birbirimizden ayıran şeye de odaklanmak gerekiyor. Bugün dile getirdiğimiz üzere, temel insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı AB için hayati önem taşır ve bu bizim ilişkimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye, uluslararası insan haklarına ve standartlarına saygı duymalıdır.
'GÜMRÜK BİRLİĞİ ÇERÇEVESİNİ GÜNCELLEMEYE ÇALIŞACAĞIZ'
Ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. AB Türkiye’nin 1 numaralı ithalat ve ihracat ortağı. Ticaretin arttırılması için Gümrük Birliği’nde şu anda yaşanan sorunlara eğileceğiz ve gümrük birliği çerçevesini güncellemeye çalışacağız. Bu benzersiz bir çerçeve başka hiçbir ülke ile böyle bir düzenlememiz yok.
'TÜRKİYE'NİN TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ'
2016 tarihli AB- Türkiye mutabakatı halen geçerlidir ve beraberinde olumlu sonuçlar da getirmiştir. Biz Türkiye’nin taahhütlerinin yanında durmasını ve taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Bu düzensiz gidişlerin de önlenmesini kapsıyor. Yunanistan adalarından Türkiye’ye geri dönüşlerin herhangi bir gecikme olmadan başlamasını içeriyor. Böyle bir şey yapılması göç alanındaki iş birliğinin ile yaradığının da bir göstergesi olacak, iyi niyet göstergesi olacak. Biz mültecileri ve ev sahibi toplulukları desteklemeye devam edeceğiz. 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye bu zorlukla başa çıkmasında destek oluyoruz. Yardım eğitim ve sağlık önceliğinde devam edecek ama ileride AB’nin sağladığı mali yardım, mültecilerin kendi geçimlerini sağlayacak biçimde güçlendirilmelerine odaklanmalı."
MICHEL: AB, İLİŞKİ KURMAYA HAZIR
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise şöyle konuştu: "Erdoğan ile dış politika konularını da değerlendirdik. Tabii ki farklı görüşler var, ancak barış ve istikrarla ilgili yeni bazı fırsatların, özellikle, Libya’da ortaya çıkmasını ümit ediyoruz. AB’nin iş birliğine dayanan ve karşılıklı çıkarlara dayanan ilişkiyi kurmaya hazır olduğunu ifade etmek istiyoruz. Aynı zamanda, AB ve AB üyesi devletlerin çıkarlarını korumaya devam edeceğiz. Biz bu konuda elimizi uzatıyoruz. Türkiye’nin de bu fırsatı önemli ve sürdürebilir bir biçimde görmesini bekliyoruz. AB görüşmelere başlamaya hazır. Haziran ayında gerçekleşecek zirve toplantısında bu konudaki gelişmeleri ele alacak."
Good first meeting with President @RTErdogan. Turkey has shown interest in re-engaging with the EU in a constructive way.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 6, 2021
We are ready to work on a new momentum in our relationship ahead of the June #EUCO. https://t.co/OKK1gdo3TC
Von der Leyen, aynı zamanda Twitter hesabından açıklama yaparak, Michel ile birlikte görüşmelerde temel haklar ve hukukun üstünlüğüne saygının AB için elzem olduğunun altını çizdiklerini, bunun ilişkilerin olmazsa olmaz parçası olması gerektiğini söyledi.
Von der Leyen, Erdoğan'la görüşmede daha güçlü ekonomik ilişkilerin, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ve AB-Türkiye anlaşması temelinde göç yönetiminde daha iyi işbirliğinin ele alındığını belirterek, "Fakat bunun gerçekleşmesi için Türkiye bağlı olduğu uluslararası insan hakları kurallarına ve standartlarına saygı göstermek zorunda." dedi. (HABER MERKEZİ/ANKA)