Erdoğan ve Reisi görüşmesi bitti: Astana sürecini yeniden ayağa kaldırma durumu olacak

Erdoğan ve Reisi görüşmesi bitti: Astana sürecini yeniden ayağa kaldırma durumu olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran'da İranlı mevkidaşı Reisi ile bir araya geldi. Liderler, özellikle ekonomi ve güvenlik alanlarında ikili ilişkilerin geliştirilmesi mesajını verdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Sadabad Sarayı'nda gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü. Basına kapalı görüşmede, iki ülke heyetleri de hazır bulundu.

İki ülke arasında yapılan anlaşmaların imza töreni gerçekleşti. İmza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu akşam Reisi ve Rusya lideri Vladimir Putin'le gerçekleşecek Suriye gündemli Astana görüşmesiyle ilgili "Astana sürecini yeniden değerlendirme, ayağa kaldırma durumu olacak" dedi.

REİSİ'NİN AÇIKLAMARINDA ÖNE ÇIKANLAR

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "Yaptığımız görüşmelerde iki ülkenin ekonomik ve ticari lişkiler başta olmak üzere birçok alanda ilişkilerin gelişmesiyle ilgili ciddi irademizi ortaya koyduk.İki ülke arasında mevcut ticari ve ekonomik ilişkiler ve ticaret hacmi, potansiyel ve kapasitelere göre çok daha düşük seviyededir. 30 milyar dolarlık bir rakam belirledik ve mevcut ticaret hacminin üç katına çıkarılacağı anlamına gelmektedir. İki ülkenin ortak sanayi siteleri kurması, bugün konuştuğumuz ve anlaştığımız konulardan bir tanesi.

İki ülkede bilgi ve teknoloji parkları kurulması ve bilim şirketleri ve bu alanda çalışan şirketlerin kurulması müzakeremizin konularından bir tanesi olmuştur. İki ülke arasında doğalgaz ihracatı konusuyla ilgili bulunan 25 yıllık anlaşmanın süresinin uzatılması konusu iki taraftan da vurgulandı. Takip edeceğimiz konular arasında. Bunun süresinin uzatılmasıyla doğalgaz ihracatı hacmi yeni bir hacme ulaşacaktır. İki ülke arasında güvenlik alanında iş birliği çok önemli konulardan bir tanesi. İki ülkenin güvenlik ve istihbarat birimleri arasında iş birliğinin geliştirilmesi, ele aldığımız konulardan bir tanesi olmuştur.

Terörist ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir ancak her kim ki, halklarımızın güvenliği ve sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atıyorsa teröristtir ve onunla mücadele etmemiz gerektiğini vurguladık. Batı’da uygulanan ikili standartlar, bizim tarafımızdan reddedilen bir konudur.

Her iki taraf da Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamıştır. " dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLMALARINDA ÖNE ÇIKANLAR

"Bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Covid olayı sebebiyle ciddi manada bir gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibariyle 7 buçuk milyar doları yakaladık. Ben inanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşüyle biz 30 milyar dolara yine ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol, gerek doğalgaz alanında atılacak adımlarla da bu hızlanabilir.

Terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PJAK, PKK, PYD, YPG, FETO terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar